Autor Wątek: Słowacja - kłopoty z przewiezieniem roweru pociągiem  (Przeczytany 4774 razy)

Offline Mężczyzna jedenkg

• Miasto: BB
  • Na forum od: 21.11.2008
    • http://fotowyprawy.com
Witam,

To takie ostrzeżenie dla rowerzystów podróżujących pociągami. Otóż wracając pociągiem z Serbii (z rowerami rzecz jasna) zostaliśmy na granicy węgiersko-słowackiej wyrzuceni z pociągu przez kierownika - Słowaka. Pociąg niby nie miał specjalnego przedziału na przewóz rowerów, jednak wsiedliśmy do niego legalnie w Belgradzie, przejechaliśmy Serbię i Węgry opłacając w każdym kraju bilety za rowery u konduktorów, a Słowaki się uparły, że u nich nie można z rowerami w IC. Ponieważ nie byliśmy skłonni wysiąść, kierownik nie puścił dalej pociągu. Doszło do ostrej wymiany zdań również pomiędzy pasażerami. Jedni byli "za" nami (mówiąc, że bicykle ne vadi), a inni przeciw, że opóźniamy podróż. Gdy już zaczynało dochodzić do przepychanek, postanowiliśmy jednak ten cyrk opuścić. Działanie Słowaka było po pierwsze chamskie, a po drugie wg mnie nielegalne. Zwłaszcza, że pisząc przed podróżą do kolei słowackich pytanie o podróż w tamte strony z rowerami dostaliśmy informację, że rekomendują dla nas bilety CityStar i bezpośredni pociąg Bratysława - Belgrad. Z drugiej strony wiedzieliśmy z innej informacji, że nie wolno w IC wozić rowerów, ale nie spodziewaliśmy się aż takiego chamstwa. W drogę "tam" nie wsiadaliśmy do IC, rozumując tak, że skoro nie wolno to nas nie wpuszczą, ale jak już wracając będziemy siedzieć w pociągu to na pewno nas nie wyrzucą. A jednak wyrzucili. Tak więc cała podróż z polski do Belgradu, a potem powrót ze Skopje w Macedonii do Polski przemierzyliśmy piętnastoma pociągami i dwoma autobusami, w tym 8 pociągów na terenie Słowacji (tam i z powrotem): Cadca-Żylina, Żylina-Bratysława, Bratysława-Nove Zamki, Nove Zamki-Sturowo (granica). Na _żadnej_ stacji na całej trasie nie było podjazdów dla wózków czy rowerów na perony.
Pana kierownika pociągu spotkaliśmy potem w Bratysławie. Już z mniejszymi emocjami pomyślałem, że właściwie powinienem go wylegitymować, żeby wiedzieć na kogo pisać skargę. Nie dał się wylegitymować mówiąc (pardon - wrzeszcząc), że jest już po służbie i oczywiście wywołałem tym kolejną bliską rękoczynu awanturę z narwańcem.

Teraz szykujemy pisemną skargę (chociażby dla samej zasady) do słowackiego przewoźnika i być może do wiadomości Ambasady Polskiej na Słowacji, żeby mieli świadomość o potraktowaniu Polaków. Może jakaś podpowiedź co powinniśmy faktycznie zrobić i czego się domagać?

A tak w ogóle to szykujemy coś milszego, czyli opis wyprawy, zdjęcia, porady, etc. bo cały wyjazd mimo tego incydentu był fantastyczny :) Ludzie tam są nadzwyczaj gościnni, otwarci i pomocni. Czy np. polski taksówkarz prowadziłby (pilotował) rowerzystów przez miasto jadąc 25km/h w celu pokazania właściwej drogi oczywiście za zupełną darmochę? heh.. :)  I wiele temu podobnych miłych spotkań nas na trasie czekało, ale o tym w relacji niebawem.

pozdrower
kg

p.s. Słowacja kraj coraz wredniejszy - na sam początek podróży zapłaciłem "pokutę" 10EUR za przejście przez tory w miejscu, gdzie stało napisane "Służebnyj priehod" (czy jakoś tak). Zadziwiająco lubują się w karaniu Polaków mandatami. Mają jakiś kompleks czy jak? Oczywiście w tym miejscu niektórzy słowaccy pasażerowie też przechodzili, ale pan jakby tego nie zauważał..

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Paskudna sprawa. Po tych lukrowych opisach udanych wypraw, których ostatnio było na forum niemało, wreszcie jakaś konkretna zadyma :wink:
Cytat: "jedenkg"
A tak w ogóle to szykujemy coś milszego, czyli opis wyprawy, zdjęcia, porady, etc. bo cały wyjazd mimo tego incydentu był fantastyczny  Ludzie tam są nadzwyczaj gościnni, otwarci i pomocni. Czy np. polski taksówkarz prowadziłby (pilotował) rowerzystów przez miasto jadąc 25km/h w celu pokazania właściwej drogi oczywiście za zupełną darmochę? heh..  I wiele temu podobnych miłych spotkań nas na trasie czekało, ale o tym w relacji niebawem

I na to czekam z niecierpliwością :D

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Witam,
 Może jakaś podpowiedź co powinniśmy faktycznie zrobić i czego się domagać?

dać w pysk?
ale to juz za późno, pozatym znając ten 'naród' skończylibyście ze sprawa w sądzie za pobicie :)
Zadziwiająco lubują się w karaniu Polaków mandatami. Mają jakiś kompleks czy jak?

mają. mam dokładnie takie samo wrażenie.
Ostatno nawet podczas głupieog przejazdu autem przez Słowację dało się odczuć,że zamiast im sie poprawiac to jest coraz gorzej. NIech sie utopia w swojej małości, Europa duża jest :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Przestrzegam przed myśleniem nieuzasadnionymi uogólnieniami - z takich powodów wybuchały już wojny...

Ad rem: współczuję doświadczeń Kilogramowi, ale wydają mi się odosobnione. Ja mam ze Słowacją w 100% pozytywne doświadczenia, a podobnie inne osoby, które tam bywały. Wprawdzie zawsze się może trafić idiota (jak się kilogramowi trafił), ale to się zdarza wszędzie (a spróbujcie powiedziec, że w Polsce nie! :lol:) i obwinianie za to Słowacji czy Słowaków w ogólności jest zwyczajnym prymitywizmem.

Cytat: "mk"
znając ten 'naród' skończylibyście ze sprawa w sądzie za pobicie :)

A co to niby ma znaczyć? Słowacy to nie naród?! A w innym kraju za pobicie nie grozi sprawa sądowa? Nie przesadzasz aby, Mk? Podpowiem: przesadzasz i to mocno.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

OK, nie rozpędzajmy dyskusji nie w tym kierunku, co trzeba. Wiadomo, że wszelkie uogólnienia są niedobre i raczej jestem daleki od tego. Tym postem przestrzegam tylko, że potencjalni podróżnicy rowerowi mogą mieć kłopoty (i to zdecydowanie większe niż w innych krajach) w pociągach niedostosowanych do przewozu rowerów, głównie InterCity. I kłopoty z nierzetelną informacją. A przy okazji chciałem w nim napisać, że ogólnie na Słowacji coś się dzieje dziwnego.. mniej przyjaznego.. Przy czym dotyczy to urzędasów, policjantów etc, a na pewno nie zwykłych ludzi. Najeździłem się bardzo dużo po Słowacji, bo i tanio (przynajmniej kiedyś) i ładnie i blisko, stąd ostatnie doświadczenia pozwalają mi taki wniosek wysunąć. Niezmiennym pozostaje, że ze zwykłymi ludźmi kontakty są miłe i przyjazne, że tak to ładnie ujmę.. ;)

pozdr

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Cytat: "slawek"
A co do ich zatwardziałości [...] papieru toaletowego [...] nie chciała za Chiny dać mi całej rolki :D

No bo po co Ci cała rolka przy zatwardzeniu? :lol:

Cytat: "Remigiusz"

A tak w ogóle to szykujemy coś milszego, czyli opis wyprawy, zdjęcia, porady, etc. bo cały wyjazd mimo tego incydentu był fantastyczny...

I na to czekam z niecierpliwością :D

Remigiusz, Twoich opisów, zdjęć z wypraw i samych wypraw nie komentuję, bo po co Ci jeszcze jeden słodzący rowerowy osobnik? :)
Ale na pewno, zanim opublikuję relację, muszę ją doszlifować, żeby chociaż trochę dorównywała Twoim i była "na miarę naszych potrzeb" :D

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
aard  chodzi o zwykłą złośliwość: kolega sie pyta co moze zrobić.  Zrobic nie może nic, skoro Słowak miał prawo zabronić mu jechać pociągiem, to mu ambasada nie pomoże.

Pisząc 'naród' nie miałem zamiaru podwazac prawa do nazywania się narodem przez Słowaków :lol:

"znajac ten typ" lepiej?, naród w cydzysłowiu nie przez przypadek był , mniej nerwów życzę.

Co do uogolnień: przeciez każdy sobie zdaje sprawe, ze nie każdy Słowak jest zły, można nawet w ciemno załozyć, że dużo wiecej jest tych dobrych.
Tylko czemu wszelkie złośliwości, nieuprzejmości i drobne szpile trafiają sie tak czesto na Słowacji?
Czy tam w miejscach z których korzysta najczęściej turysta zatrudniaja wg gburowatości?
Słowacy zupełnie bez powodu sa niemili i aroganccy. W skrócie  zakażdmy razem jadac tam, prędzej czy później odnoszę wrażenie, że jestem w polskim urzędzie. Ze ja do kogoś mił/normlanie a on jakbym mu rodzinę zamordował.

Fajne że masz inne wrażenia.

Pamiętaj że pisząc o czymkolwiek każdy opiera się na własnych wrażeniach, wrażenia te sa zawsze subiektywne(choćby ktoś twierdził, że posiadł wiedze tajemną i jest 'niezależny')

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Pax, Mk, żadnych nerwów. Ja tylko zwracam uwagę, że się (moim zdaniem) zagalopowałeś :)

Cytat: "mk"
Co do uogolnień: przeciez każdy sobie zdaje sprawe

Właśnie w tym sęk, że nie każdy. Każdy myślący - być może, ale takich jest zdecydowana mniejszość. Dlatego nie należy w miejscach publicznych rozsiewać nieostrożnie poglądów, które mogłby tę większość utwierdzić w jej głupim szowinizmie.

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Co do przewozu rowerów pociągami to w zeszłym roku na Bałkany i z powrotem dojechaliśmy z rowerami zapakowanymi w wojskowe pałatki (koszt 12zł na allegro) i w międzynarodowych pociągach nie było problemu bo mieliśmy bagaż a nie rowery. Na tym zdjęciu widac jak wyglądały zapakowane rowery http://picasaweb.google.pl/atlochowski/BaKany2008#5274215843544632434

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
mnie w hiszpanii sam maszynista pomagał rowery wsadzić do pociągu, a u nas musiałem wdać się w dość długą utarczkę słowną z grupą konduktorów...
na tyle było już kilka rowerów, więc postawiłem 'swoje' na przedzie ostatniego wagonu...

podawali m.in argumenty że mi rowery ukradną, że zasłaniają wejście do kibla (kolejny był niecałe 2 metry dalej w następnym wagonie) - jakby z tyłu nie robiły tego samego  :?
w końcu zaproponowałem im żeby mi pomogli je wcisnąć na tył, i odpuścili..... 8)

ale to mój pierwszy taki przypadek w Polsce, zwykle jest ok.... nie zrażam się  8)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
i złożenie rowerów. Trochę to upierdliwe,

To jest zwykle bardzo "upierdliwe" i czasochłonne. No chyba, że ma się taki rower  jak Dynuel :mrgreen: Kto był na zlocie w Podlesicach, to mógł go zobaczyć na własne oczy.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Nie przesadzajmy są czasochłonnością. Jak się potrenuje to zajmuje to 20-30 min góra (więcej zajmuje skręcanie), a w końcu nie aż tak często się to robi, by stanowiło to wielki problem

W wariancie przedstawionym przeze mnie złożenie roweru to 10 minut. Bo wypinaliśmy tylko koła i potem rower z kołami zawijaliśmy w pałatkę.

Offline Mężczyzna luket

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 05.06.2006
    • http://www.velozone.net
Bardzo mnie opisana sytuacja zdziwiła. Kilkukrotnie przejeżdżaliśmy przez Słowację pociągiem z dwoma lub trzema rowerami (fakt, tylko rychlikami i osobnymi, nigdy IC), i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z przewozem, obsługa była zawsze przyjaźnie nastawiona, i gdyby ktoś mnie spytał, to wszystkim polecałbym tamtejsze koleje.  Myślę, że niezależnie od kraju i firmy przewozowej zawsze może się zdarzyć jakiś burak, który będzie chciał pokazać 'czego on to nie może'  :?

Jeśli chodzi o samą Słowację podobnie jak aard również mam 100% pozytywne doświadczenia (no, może poza Romami) i zawsze chętnie będę wracał za naszą południową granicę :)

Offline Mężczyzna BikeTrips.pl

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 08.05.2009
Pozdrawiam szanownego kolegę z miasta DG :) Pewnie nie raz się mijaliśmy w okolicach Pogorii :)

Żeby nie było OT to wspomnę, że jechałem czterema pociągami na Słowacji i nie było problemów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum