Autor Wątek: Sakwy - wady i zalety poszczególnych modeli  (Przeczytany 15918 razy)

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010
Przy okazji - nie jestem pewien , czy tylny bagażnik np. Crosso będzie kompatybilny z salwami Ortlieb.
pręta - chyba , że jest ku temu mocne uzasadnienie ?..
Tak będzie kompatybilny. Oryginalne reduktorki jakie są dostarczone wraz z sakwami Ortlieb'a zastępuje kawałkami wężyka paliwowego rozciętymi wzdłuż swojej długości (o długości trochę większej niż szerokość haka w sakwach Ortlieb), i spinam to trytytką na obu końcach. Super trwałe i bardzo praktyczne.

Tak spojrzałem na bagażniki Ortlieb - i średnio mi się uśmiecha wydawać 400 pln za kilka kawałków

Z dwóch Tubusów jakie używałem (Logo i Classic) obecnie mam tylko Logo. Ze wzgl. na obniżony środek ciężkości preferuje ten bagażnik szczególnie w przypadku dużych ładunków do przewożenia (bagażnik często przeładowywałem grubo ponad jego max ładowność tj. 40kg - użytkowanie typu off road)

Bagażnik Crosso - świetny bagażnik (ratio jakość/cena bardzo wysoka). Użytkuje w innym rowerze od ponad 10 lat (podobnie jak Tubus'a) - brak jakichkowiek awarii, uszkodzeń pomimo iż rower parę grożniejszych przewrotek. Jak wspomniał globalbus: Crosso jest ze stopu alu - miękki materiał (widoczne lekkie obtarcia materiału rurek bagażnika), Tubus (stal) - u mnie widoczne jedynie braki farby w niektórych miejscach (od czasu do czasu psikam spray'em aby nie tworzył się rdzawy nalot który i tak jest niegrozny i jedynie jest na powierzchni rurki stalowej)

Argumenty w stylu "tubusa pospawasz w każdej azjatyckiej wiosce" można sobie darować.
Dokładnie :) Ciekawa jest gwarancja Tubusa (która działa w praktyce) iż w przypadku awarii bagażnika w ciągu pierwszych 5 lat od rejestracji wysyłaja w dowolne miejsce na świecie nowy egzemplarz. Cała gwarancja to chyba 10 lat.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Do 3 lat wysyłają, gwarancja obejmuje okres lat 3o.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010

Do 3 lat wysyłają, gwarancja obejmuje okres lat 3o.
To się pozmieniało :) Z 10 wydłużyli na 30 lat - to prawie 1/3 całego stulecia :) Jeśli chodzi o gwarancję i podejście do klienta to te 2 firmy plasują sie w moim sprzęcie w czołówce.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Z dwóch Tubusów jakie używałem (Logo i Classic) obecnie mam tylko Logo. Ze wzgl. na obniżony środek ciężkości preferuje ten bagażnik szczególnie w przypadku dużych ładunków do przewożenia (bagażnik często przeładowywałem grubo ponad jego max ładowność tj. 40kg - użytkowanie typu off road)

Dzięki za info , czyli logo jak najbardziej oki , znalazłem jakąś wyprzedaż za połowę ceny
- tylko jakiś evo .. hmm
http://allegro.pl/tubus-logo-evo-bagaznik-tylny-26-28-wyprzedaz-i6679884208.html

Offline Mężczyzna JUREK

• Na forum od: 21.11.2011
Logo evo ,to zmodernizowana (ulepszona) wersja logo , mam taki.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
"Bagażnik sprzedawany bez górnych prętów montażowych"

Offline Mężczyzna lukantos

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.08.2007
Jedną z różnic pomiędzy evo a "starym" jest kształt mocowania dolnego. W evo jest odkówka pozwalająca na schowanie łba śruby mocującej.

"Bagażnik sprzedawany bez górnych prętów montażowych"
Crosso podchodzą  ;), choć oczywiście w zależności od geometrii ramy a co za tym idzie wymaganej długości pręta montażowego.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Wisi już kilka miesięcy. Ktoś tu oferował dobre ceny na Tubusy...Szkodnik może ?
Ja mogę ze 390 zł Ci opchnąć bo zalegają mi dwie sztuki z lata :)
A te Plusy to jakie byś chciał?
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna remik

• Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
A te Plusy to jakie byś chciał?

Wszystko czorne, chyba - że jakaś mega proma na kolory będzie  :P

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Zobaczę jutro jak sprawy wyglądają.

Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014

Przy okazji - nie jestem pewien , czy tylny bagażnik np. Crosso będzie kompatybilny z salwami Ortlieb.
Tak spojrzałem na bagażniki Ortlieb - i średnio mi się uśmiecha wydawać 400 pln za kilka kawałków

Ja mam z tyłu Crosso bagażnik (zakładałem nań sakwy Ortlieb dla próby i OK), z przodu bagażnik Tubus. Gitara. Tylny ma za sobą już 4 lata dźwigania moich ciężkich gratów i się nie poddaje. Haki od sakw Crosso zdarly z niego farbe i "ryją" gołe aluminium, ale to tylko dodaje rowerowi duszy ;)
"Jak coś jest bardzo dobre to nie trzeba tego wymieniać na najlepsze" - jakoś tak ktoś napisał na forum w sprawie planetarnej piasty Rohloff. Przypadło mi do gustu.

Pragnę jednak ogłosić wszem i wobec, zanim ktoś mnie tu posądzi o reklamę: od niedawna Crosso jest moim sponsorem.
Piszę jednak zawsze szczerze. Można wierzyć lub nie :)
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
To się pozmieniało :) Z 10 wydłużyli na 30 lat - to prawie 1/3 całego stulecia :) /.../

No. :)

http://www.tubus.com/de_oe.php?xn=46

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Bagażnik Croosso i jemu podobne (Masoland?) pasuje po sakwy Ortlieb.
Z tym, że musiałem dla bezpieczeństwa sakw odpiłować od dolnych mocowań bagażnika zaczep-ucho, w które wchodzi hak od sakw Crosso. Sakwa opierała się o hak, co spowodowałoby jej przetarcie.
Mogę wieczorem wrzucić zdjęcia.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Bagażnik Sado-maso. ;-)

Aby nie tracić na wartości można blaszke odwrócić.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W sumie masz rację, też można, lubię radykalne rozwiązania, :)

W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum