Autor Wątek: z Pikuja do Rumunii i Mołdawii  (Przeczytany 549 razy)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
z Pikuja do Rumunii i Mołdawii
« 16 Maj 2016, 15:27 »
hej
na początku czerwca planuje wycieczkę,i prośba jest taka by polecić jakąś fajną traskę z Pikuja do Rumunii i następnie powrót przez Mołdawię,preferuje mało uczęszczane drogi,zabytki mnie nie interesują,którędy się udać?,co poradzicie?z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: z Pikuja do Rumunii i Mołdawii
« 16 Maj 2016, 16:57 »
Coś tam mógłbym doradzić, ale wysil się choć minimalnie i machnij przynajmniej zgrubny zarys trasy. Przynajmniej interesujących cię rejonów, bo 'z Pikuja do Rumunii i następnie powrót przez Mołdawię' to można pojechać na dziesiątki sposobów, od tygodniowej wycieczki do ponad miesięcznej podróży, w zależności czy całość powrotu robi się na rowerze i jak długo chcesz się kręcić po konkretnym kraju.

• Miasto:
« 16 Maj 2016, 18:03 »
no tak :icon_redface: czas to ok.3/4tyg.
przejście chciałbym przekroczyć w Syhocie,i dalej do delty Dunaju,wstępnej
trasy nie mam bo od Pikuja chciałem improwizować ;)biorę też pod uwagę powrót z Kiszyniowa do Lwowa pociągiem

• Miasto:
« 17 Maj 2016, 14:53 »
trochę się wysilił,i nic nie podpowiedzo? ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 17 Maj 2016, 20:42 »
Cierpliwości, nie pracuję w Call Center ;)

W okolicy Pikuja warto zrobić Połonine Równą, ale Tobie to trochę nie po drodze; bardziej po drodze są inne połoniny, w szczególności Borżawa, Połonina Krasna, ewentualnie Świdowiec. Skoro zamierzasz z rowerem zdobywać Pikuj, to o którąś z nich może się również pokusisz. Poza tym, dość łatwo możesz dojechać Pasmem Wododziałowym (cały czas grzbietem połonin) na Przełęcz Wyszkowską (Toruńską).

Jeśli potem nie chcesz wjeżdżać w wyższe góry, to możesz się przeprawić drogą na trasie Kołoczawa - Ust-Czorna; ewentualnie, nadkładając trochę drogi, którąś z przełęczy w Gorganach (przełęcz Legionów, zdaje się, że przejezdna jest również przełęcz Okula - źródła Cisy) i zjechać na Jasinę.

Tak poza tym, to drogi na Zakarpaciu, nawet te główne, są mało uczęszczane przez samochody; do tego mocno dziurawe.

Jeśli chodzi o Rumunię to jechałem raz spod Suczawy do Syhotu Marmaroskiego, krótką relacje wrzuciłem na forum:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=13300.msg244939#msg244939

Jak chcesz, to mapkę mogę ci wyrysować.

• Miasto:
« 18 Maj 2016, 11:22 »
dzięki,o mapkę bardzo poproszę :)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 18 Maj 2016, 23:20 »
Takie coś:

https://www.bikemap.net/en/route/3545583-rumunia-2014/

Wyjazd wspominam bardzo dobrze, choć niektóre odcinki można by uatrakcyjnić (dłuższe przeloty mało ciekawymi dolinami); w paru miejscach było trochę błądzenia (brak drogi), oznaczyłem to.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum