Autor Wątek: Czechy - Morawy południowe  (Przeczytany 1592 razy)

Offline Mężczyzna Robert_W

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 11.03.2016
Czechy - Morawy południowe
« 17 Maj 2016, 09:06 »
Witam,
potrzebuję pomocy przy zaplanowaniu trasy po Czeskich Morawach. Chodzi o to że planuję 4 dni jazdy po około 70-80km dziennie, spanie pod dachem dojazd pociągiem z Bohumina. Niestety zwiedzanie wszystkich atrakcji i miast które chciałbym zobaczyć nie zgrywa mi się w czasie. Więc może doradzicie w jaki sposób rozpisać trasę aby zobaczyć jak najwięcej najciekawszych atrakcji okolicy?
Wg mnie ciekawe rzeczy to:
- Jaskinie na Moravskim krasie
- Znojmo i okolice (Bitov zamek, Vranov nad Dyji, Park Narodowy Podyji)
- Mikulov-Lednice-Valtice + rezerwat Palava
- Ścieżka doliną Baty +  Petrov-Straznice
- Uherskie Hradiste

Jakby dojechać pociągiem do Znojmo i tam pokręcić w pierwszym dniu potem do Mikulova i zwiedzanie okolic na 3 dzień doliną Baty do Uherskich Hradiste i 4 dnia szukać dworca PKP w okolicy Przerów/Olomouc/Hranice na moravie, No ale wtedy nie zobaczę Jaskiń w Moravskim krasie... może macie jakieś pomysły jak zoptymalizować trasę?
Uwagi:
- 1 i 4 dzień jest słaby na nadrabianie km bo przez dojazd traci się dużo czasu. (max 70km)
- 2 i 3 dzień wrazie czego można nadrobić km ale w tej wyprawie chodzi o spokojną jazdę i zwiedzanie. (max 100km)
- Generalnie chciałbym ominąć duże podjazdy jeżeli takie tam w ogóle występują i trzymać się ścieżek utwardzonych.
Za wszystkie rady z góry dziękuję.

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
Odp: Czechy - Morawy południowe
« 17 Maj 2016, 10:18 »
Hej hej

Możesz podjechać pociągiem do Telcza, a stamtąd skierować się na południowy wschód do Bitova. Potem wzdłuż granicy oglądasz PN Podyji, Vranov, Znojmo i dalej Mikulov i Lednice. Potem kierunek Morawski Kras ze zwiedzaniem jaskiń. Wycieczkę zakończyłbym w Brnie. Pytanie (może czegoś nie wiem) co jest do oglądania w Uherskich Hradistach ? Według tego co pisałem wyżej powinno wyjść w ok. 300 km na całość :)
Pozdjazdów w rejonie PN Podyji nie unikniesz. Teren jest mocno pofalowany (coś jak nasza jura KC)

« 17 Maj 2016, 11:00 »
Dzięki za propozycję, ale pociąg do Telcza jedzie ponad 7 godzin z 3 przesiadkami więc takie coś odpada to już prędzej dojazd do Brna bezpośrednim pociągiem w 2h i dojazd do Znojma ale nie wiem czy jest coś atrakcyjnego w tym odcinku. A może w drugą stronę jechać od Brna przez Slavkov u Brna do Uherskie Hradiste potem do Mikulova i do Znojma i tam łapać pociąg do Bohumina?

Uherskie Hradiste podobno jest ładnym miastem pozatym na północny wschód od Mikulova jest Dolina Baty rekomendowana przez różnych organizatorów wycieczek rowerowych oraz Petrov -Straznice które też bym ominął w Twoim wariancie :) Jeżeli PN Podyji jest taki jak na Jurze a nie w Karpatach to chyba bym dał radę :P Czy masz info o sumie przewyższeń na trasie Mikulov- Brno na tym odcinku PN ?

« 17 Maj 2016, 11:16 »
No to jedź do Trebica, niecałe 4 godziny jazdy z jedną przesiadką w Brnie :)
Co do profilu trasy, to kilka dni temu wysłałem Ci ścieżki z profilem wysokościowym na maila  8)

« 17 Maj 2016, 11:28 »
Nie znam tego miasta Trebic i trasy między nim a Znojmo. Myślisz że jest to ciekawsza opcja na rower niż np. trasa Brno - Znojmo szlakiem winnym czy nie wiesz :P. W 4h to z Bohumina do Znojma już dojadę pociągiem jeżeli ten Trebic i okolice miałyby się okazać mało ciekawe. A wysiadając np w Brnie można zacząć trasę 2h wcześniej a to by było jakoś 40km w przeliczeniu na moje :P
Faktycznie oglądałem te trasy z emaila ale nie widziałem sumy przewyższeń ale zerknę jeszcze raz :)

PS Ile rowerów można przewozić w pociągach regionalnych (Ceske Drahy) ?

« 17 Maj 2016, 11:44 »
Z tego co pamiętam to w naszym wagonie było 12 miejsc na rowery.
Nie wiem jak wygląda trasa między Brnem, a Znojmo. Ale jeśli chcesz ją pokonać rowerem i zobaczyć potem Bitov i Vranov, to potem będziesz się musiał wracać w kierunku Mikulova :/
Dlatego zaproponowałem przejazd do Trebica, bo stamtąd jest najbliżej do Bitova, a dalej jedziesz już na wschód i zwiedzasz po kolei.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 17 Maj 2016, 12:53 »
Z Bohumina (Ostravy) można jechać na pd. Czech do Breclavia (tak jeżdżą międzynarodowe pociągi, przez Prerov, i  nie przez Brno). To jest trasa "magistralna". I wydaje mi się, że szybsza (nawet z przesiadką w Prerovie), jeżeli się chce pod granicę z Austrią dotrzeć.
Z Prerova do Brna linia jest częściowo jednotorowa.
Można startować (rowerowo) z Breclavia: Valtice, Mikulov, Znojmo, Telć, Trebić i Brno, i dalej pociągiem (powrót).

Pociągi w Czechach są tanie (zniżki spore, jazda w grupie na wspólnym bilecie też jest premiowana). 800 - 900 koron  kosztuje bilet dla 2+3 dzieci, na cały dzień weekendowy.

Ceske Drahy (CD) to przewożnik mający w ofercie wszystko (osobowe, expresy, i IC- pendolino). Bilet jest na wszystko, można sieciowy kupić, jeździsz caly dzień, tylko miejscówki kupujesz. Ilość miejsc na rowery jest limitowana, na Pendolino i niektóre expresy to wiadomo, jak w Polsce.
Są jeszcze przewoźnicy prywatni LeoExpres(IC) i RegioJet, inne bilety i kasy.

« Ostatnia zmiana: 17 Maj 2016, 13:14 sinuche »

« 17 Maj 2016, 17:12 »
No wlaśnie jak patrzę na rozkład pociągów z Bohumina to wyskakuje mi poranne połączenie bezpośrednie do Brna w 2:20h a do Breclau jest o pól godziny później i nawet tym samym składem się jedzie na odcinku Bohumin-Prerov. Nie mówię że to zły pomysł ale to rozwiązanie nie przybliża mnie do zwiedzenia wszystkich atrakcji w okolicy tu też jest pomijana trasa na północny wschód od Mikulova czy te okolice warto zamienić na odcinek Znojmo-Telc-Trebic-Brno ?
PS W LeoExpres nie można przewozić rowerów (tak wyczytałem ostatnio)

« 17 Maj 2016, 19:53 »
Są dwie linie (główne) w tamten rejon (patrząc z perspektywy startu w Bohuminie): Bohumin- Prerov- Brno oraz  Bohumin- Prerov - U.Hradiste- Breclav. I  tego  bym się trzymał. Od tych miast idą lokalne linie, ale to przesiadki i traci się dużo czasu. Telć jest za daleko na zachód i trochę nie pasuje do tego układu.
Zakładam, że jazdę pociągów planujesz na stronie CD (bardziej wiarygodny).
Co zwiedzić w tamtym rejonie?
Musisz sam zdecydować, masz dobre propozycje . Kręciłem się tam w majówkę i mogę powiedzieć że w trójkącie Brno-Znojmo-Breclav jest bardziej płasko, niż na pn-zach. od Brna. Zresztą, nawet o Austrię zawadziłem (Laa i Falkenstein).
https://picasaweb.google.com/Sinuhe.op.pl/6281267881184264561?noredirect=1
« Ostatnia zmiana: 17 Maj 2016, 20:01 sinuche »

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 17 Maj 2016, 19:57 »
Nasza trasa z wyjazdu majówkowego. Polecam. https://www.bikemap.net/pl/route/3522174-morawy-rowerowo-2016/#/z8/48.75981,17.4353/terrain

Pociąg Brno - Bohumin jedzie ok 2,5 godz.

Początek trasy mocno pagórkowaty. Od Koprzywnicy coraz bardziej płasko (choć warto podjechać do Stramberku).
Novy Jiczin, Kromeriż, Lednice, Valtice, Mikulov - obowiązkowe
Batuv Kanał, Grodzisko Słowiańskie koło Mikulcic - ciekawe
Uherskie Hradiszcze - można sobie darować (chyba, ze coś przegapiliśmy)

Prawie każde miasteczko na tej trasie jest godne obejrzenia. Walory przyrodnicze tez niczego sobie.

Zdjęcia z opisami tutaj: https://picasaweb.google.com/113693578278909725603/6282045000262323297
bikeowo, czyli moje podróżowanie

« 18 Maj 2016, 09:07 »
Są dwie linie (główne) w tamten rejon (patrząc z perspektywy startu w Bohuminie): Bohumin- Prerov- Brno oraz  Bohumin- Prerov - U.Hradiste- Breclav. I  tego  bym się trzymał. Od tych miast idą lokalne linie, ale to przesiadki i traci się dużo czasu. Telć jest za daleko na zachód i trochę nie pasuje do tego układu.
Zakładam, że jazdę pociągów planujesz na stronie CD (bardziej wiarygodny).
Co zwiedzić w tamtym rejonie?
Musisz sam zdecydować, masz dobre propozycje . Kręciłem się tam w majówkę i mogę powiedzieć że w trójkącie Brno-Znojmo-Breclav jest bardziej płasko, niż na pn-zach. od Brna. Zresztą, nawet o Austrię zawadziłem (Laa i Falkenstein).
https://picasaweb.google.com/Sinuhe.op.pl/6281267881184264561?noredirect=1
No właśnie cały czas badam te połączenia na stronie CD i próbuję dopasować optymalnie dojazd, zastanawia mnie również czy warto z PN Podyji jechać do Mikulova trasą rowerową czeską czy tą austriacką.
Nasza trasa z wyjazdu majówkowego. Polecam. https://www.bikemap.net/pl/route/3522174-morawy-rowerowo-2016/#/z8/48.75981,17.4353/terrain

Pociąg Brno - Bohumin jedzie ok 2,5 godz.

Początek trasy mocno pagórkowaty. Od Koprzywnicy coraz bardziej płasko (choć warto podjechać do Stramberku).
Novy Jiczin, Kromeriż, Lednice, Valtice, Mikulov - obowiązkowe
Batuv Kanał, Grodzisko Słowiańskie koło Mikulcic - ciekawe
Uherskie Hradiszcze - można sobie darować (chyba, ze coś przegapiliśmy)

Prawie każde miasteczko na tej trasie jest godne obejrzenia. Walory przyrodnicze tez niczego sobie.

Zdjęcia z opisami tutaj: https://picasaweb.google.com/113693578278909725603/6282045000262323297
Fajna trasa i zdjęcia ale ja się skupiam tylko na południowej części Moraw Czeskich -  Kromeriż to najdalej na północ położona miejscowość która mnie interesuję.

Stworzyłem zarys trasy tzw. Wariant I - dojazd z Bohumina do Znojmo i odjazd z Prerov do Bohumina prosiłbym o uwagi :)
https://www.bikemap.net/pl/route/3543945-morawy-wariant-i-dzien-1/
https://www.bikemap.net/pl/route/3543958-morawy-wariant-i-dzien-2/
https://www.bikemap.net/pl/route/3543963-morawy-wariant-i-dzien-3/
https://www.bikemap.net/pl/route/3543976-morawy-wariant-i-dzien-4/

Moje przemyślenia na ten temat są takie:
- 2 Noclegi nad jeziorkiem (kemping) 2 w miastach (ubytovanie)
- Większość atrakcji które mam na liście są również na trasie (oprócz Moravskiego Krasu i Slavkov u Brna)
- Pierwszy dzień dość męczący bo odjazd o 7 z Bohumina i 4h w pociągu do Znojma z przesiadkami a potem trasa praktycznie cały czas pod górkę.
- Połączenie Prerov - Bohumin praktycznie co godzinę jeździ do 22:00 więc nie ma ciśnienia w 4 dzień bo czas przejazdu to tylko 1h

Pewnie w niedługim czasie obmyślę inny wariant aby mieć porównanie a może wy mi coś doradzicie aby zoptymalizować trasę? może jechać po stronie austriackiej? czy warto wspinać się do tego PN Podyji? z góry dzięki za rady :)

Offline live_evil

• Miasto:
  • Na forum od: 20.05.2015
« 18 Maj 2016, 10:53 »

- Generalnie chciałbym ominąć duże podjazdy
Na Morawach omijać podjazdy? Powodzenia ;-)

« 18 Maj 2016, 11:06 »
Mam wrażenie, że za wszelką cenę chcesz uniknąć podjazdów :D
Trasa Znojmo - zapora we Vranovie (NP. Podyji) i powrót, tam tylko podjazd 1km długi widzę na mapie (nie byłem, nie wiem czy ciekawie), co to jest ;)
Jak jechałem ze Znojma (wzdłuż Dyji) do Breclavia, to wydawała mi się nudna ta trasa (poza Mikulovem i Vlaticami oczywiście). Sam Breclaw, raczej nic ciekawego.
Ostatni (4 dzień) wydaje się mi najciekawszy, Strażnice, Hodonin, Kromeriż. Można od rz. Morawy się oddalić (tylko podjazdy :)), Veseli n.Moravou, Blatnice p. svatym Antoninkem (moja ulubiona miejscówka na wzgórzu obok kaplicy św. Antoniego), Hluk, małe wioski z hospodą, takie wiejskie klimaty akurat mi pasują ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Maj 2016, 11:16 »
Jechać do Czech omijając podjazdy to trochę... dziwne podejście.
Może lepiej na Litwę?

« 18 Maj 2016, 11:20 »

- Generalnie chciałbym ominąć duże podjazdy
Na Morawach omijać podjazdy? Powodzenia ;-)

Wyczuwam ironię :) Mimo wszystko trasa którą opracowałem to 3 z 4 dni po płaskim więc nie widzę uzasadnienia tego, że niby się nie da :)

Poza tym "duże" jest względne, dla mnie duży podjazd to np 1km - 18% przewyższenia albo np przy 50km 700-1000hm i tego typy historie :)
Mam wrażenie, że za wszelką cenę chcesz uniknąć podjazdów :D
Trasa Znojmo - zapora we Vranovie (NP. Podyji) i powrót, tam tylko podjazd 1km długi widzę na mapie (nie byłem, nie wiem czy ciekawie), co to jest ;)
Jak jechałem ze Znojma (wzdłuż Dyji) do Breclavia, to wydawała mi się nudna ta trasa (poza Mikulovem i Vlaticami oczywiście). Sam Breclaw, raczej nic ciekawego.
Ostatni (4 dzień) wydaje się mi najciekawszy, Strażnice, Hodonin, Kromeriż. Można od rz. Morawy się oddalić (tylko podjazdy :)), Veseli n.Moravou, Blatnice p. svatym Antoninkem (moja ulubiona miejscówka na wzgórzu obok kaplicy św. Antoniego), Hluk, małe wioski z hospodą, takie wiejskie klimaty akurat mi pasują ;)

Z tymi podjazdami to jest różnie u mnie byłem na Jurze na 3 dni i było lajtowo a jak byłem w Toskanii to było za ciężko podjechać wszędzie tam gdzie się wcześniej zaplanowało ... po 4 dniu kolano odmówiło posłuszeństwa, nie chciałbym się przeforsować dlatego chciałem coś lajtowego co by w sandałkach pośmigać i pochillować pod zamkami ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum