Autor Wątek: Powerbank  (Przeczytany 21848 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Powerbank
« 9 Wrz 2019, 19:04 »
Przede wszystkim prąd ładowania zależy od konstrukcji ogniwa, a nie tylko "chemii". Są ogniwa wysokoprądowe, które można ładować ogromnym prądem, a i tak wytrzymują tysiące cykli.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 8 Gru 2024, 12:23 »
Podbijam temat. Potrzebuje power bank, który przez noc (czyli niekoniecznie jakoś bardzo szybko) naładuje mi dwa telefony, raz Garmin Edge 840 i słuchawki. Czyli 10 000 mAh wydaje się nieco za mało (zwłaszcza że efektywna pojemność jest mniejsza, pod 7k), ale 20 000 to zdecydowanie za dużo, a chcę, żeby był najlżejszy jak to możliwe. Chyba z dwojga złego wolę 10k i niepełne ładowanie telefonów.
Warunki konieczne:
Min 3 wyjścia (ładowanie 3 urządzeń na raz), najchętniej mieszane USB-A oraz C w układzie 2+1 lub 1+2
Wejście USB-C (a nie jakieś micro), fajnie jakby mogło być zarazem czwartym wyjściem
Masa najchętniej poniżej 200g

Dotychczas miałem ten, ale kompletnie wyzerował pojemność, cholera wie dlaczego, bo nie stało się to stopniowo, tylko nagle, podczas tegorocznej wyprawy. Więc już raczej Green Cell nie zaufam.
Przekopałem internet i nie bardzo widzę alternatywę w ramach powyższych warunków brzegowych. Możecie coś polecić?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 8 Gru 2024, 13:05 »
Jeżeli w tym padniętym pasuje ci obudowa (liczba gniazd, itd...), to dokup i wymień sobie akumulator.
To są zwykle płytki 100x60 mm, Li-Ion oczywiście.

A co do GreenCela, to jest taka klasa średnia (niższa nawet).
Użytkuję z powodzeniem 10k RavPower, no ale on nie ma tylu gniazd (może nowsze modele mają).
Z wagą to raczej nie zejdziesz 130-150g waży akumulator zwyke (o tej pojemności), reszta to obudowa i elektronika.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 8 Gru 2024, 14:26 »
Jeśli czas ładowania Cię nie interesuje, to możesz rozważyć kable z podwójnymi/potrójnymi końcówkami, wtedy wyjścia z powebanka Cię nie ograniczają, a wagowo może z 10g dojdzie przez taki kabelek.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 8 Gru 2024, 18:43 »
Podbijam temat. Potrzebuje power bank, ...

Np. Xiaomi PB100DPDZM 10000mAh. Chyba spełnia wymagania, poza wagą, ok. 250g. Za to porządna, metalowa obudowa. Używam podobnego, chyba jakiś starszy model, ma już kilka lat i nadal działa OK.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Gru 2024, 18:48 »
Jeśli czas ładowania Cię nie interesuje, to możesz rozważyć kable z podwójnymi/potrójnymi końcówkami, wtedy wyjścia z powebanka Cię nie ograniczają
To nie działa jak złodziejka do prądu. Komunikacja z ładowarką jest dwukierunkowa, wiele urządzeń do tego samego portu nie podłączysz. Może jeszcze by zadziałało w najwolniejszym trybie dzielonym na wszystkie końcówki (blokując przewody data)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 8 Gru 2024, 18:57 »
Używam Nitecore NB10000, ale on ma tylko dwa porty, jeden USB-A i jeden C. Waga bardzo przyzwoita, bo tylko ok. 150 gramów.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 8 Gru 2024, 19:04 »
Polecam
Anker Prime 27,650mAh Power Bank
Powerbank jest wyposażony w 2 porty USB-C i 1 port USB-A, które zapewniają moc do 250 W.
Niestety taka moc musi swoje ważyć - 667 g.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 8 Gru 2024, 20:29 »
... Niestety taka moc musi swoje ważyć - 667 g.

I niemało kosztować  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 8 Gru 2024, 20:57 »
Ja mam dwa Charmasty, oba 10k i oba mają to śmieszne micro usb z boku do ładowania, ale można ładować je też przez usb C, więc masz w sumie 3 wyjścia zasilające (2 zwykłe 1 C) i 1 wejście? micro (nie próbowałem ładować niczego z micro, może działa?). Ogólnie to trzyma nadal całkiem dobrze, ale wyładowanie do zera % zależy nieco od sprzętu - telefon spokojnie pociągnie poniżej 10% stanu baterii w powerbanku, ładowanie aparatu odcina mi na poziomie 9%.

https://www.charmast.com/collections/led-display-power-banks

Wpierw kupiłem jednego na Allegro, potem po kilku latach kolejnego, bo nadal nic lepszego w ofercie nie ma. Z tego co widzę chyba koniec produkcji.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 8 Gru 2024, 21:01 »
(nie próbowałem ładować niczego z micro, może działa?)

Nie działa. W żadnym powerbanku posiadającym microUSB nie służy ono do ładowania innych urządzeń.

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 8 Gru 2024, 22:39 »
Mam SKS Compit 10000 mAh, dwa porty usb/usbc + Indukcja.
Można doczepić do roweru i do powerbanka doczepić telefon. Działa ekstra.
Trzeba więcej mocy? Kupujesz dwa i łączysz ze sobą.
ma mały wyświetlacz i pokazuje ile jest mocy.

Waga ~220 g.

Jeden musiałem reklamować, bo ułamał się uchwyt - wymiana na nowy.

Kosztuje, ale jestem mega zadowolony.
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
« 9 Gru 2024, 12:30 »
Polecam
Anker Prime 27,650mAh Power Bank
Powerbank jest wyposażony w 2 porty USB-C i 1 port USB-A, które zapewniają moc do 250 W.
Niestety taka moc musi swoje ważyć - 667 g.

Mam wersje mniejsza 20k mAh. Do tego mini ładowarka Anker Prime 100W. Od 0 do 100 % ładuje się w ciagu 40 minut. Pod tymi względami to jest czołówka. Naładuje ci telefon, garmina, słuchawki i laptopa jak trzeba będzie :D Sprawdzone na imprezach 1000+km Polecam rownież jeśli ktoś tak jak ja ma coraz więcej badziewia do ładowania ...

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 9 Gru 2024, 14:46 »
Używam NPB1 z tej serii co wkleiłem linki. PB jest bardzo dobry, woda kurz błoto, wszystko zaliczył. Jak pada deszcz nie trzeba się martwić, że zmoknie. Ja go trzyman w torbie na ramie i jak pada, to tam jest mokro i się po prostu nie przejmuje. W deszczu też można dalej ładować bez jakiś stresów, bo zwykły PB się od wilgoci nie raz rozładował.

https://flashlight.nitecore.com/product/npb1
https://flashlight.nitecore.com/product/npb2
https://flashlight.nitecore.com/product/npb4

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 9 Gru 2024, 20:49 »
Dziękuję za wszystkie (p)odpowiedzi! Z wszystkich powyższych chyba tylko te charmasty w miarę spełniają kryteria, ale... zdaje się, że nie można ich już kupić :D
No nic, proszę o więcej :)

Jeżeli w tym padniętym pasuje ci obudowa (liczba gniazd, itd...), to dokup i wymień sobie akumulator.
To są zwykle płytki 100x60 mm, Li-Ion oczywiście.

A to jest ciekawy pomysł... O ile udałoby mi się go rozebrać bez uszkodzenia, a łatwo by nie było wygląda na solidnie sklejony... Gdzie taką baterię kupić? (sorki jeśli głupie pytanie)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum