Autor Wątek: Przeróbka piasty QR15 na QR20  (Przeczytany 1962 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Przeróbka piasty QR15 na QR20
« 20 Maj 2016, 17:10 »
Kupiłem koła z przednią piasta pod oś 15 mm, niestety amortyzator jest pod 20 mm. Kupować piastę i przeplatać nie chcę, bo za dużo z tym zachodu i wydatków.

Piasta to Giant Tracker. Można z niej wkręcić kapsle, wewnątrz znajduje się jeszcze nagwintowana rurka fi 15. Wystarczy ją wybić i rozmiar osi ograniczają łożyska że średnicą zewnętrzną 32 i wewnętrzną 20 mm - konstrukcja jak w typowej piaście pod 20 mm Maxle.

Wychodzi na to, że można kulturalnie przerobić. Konieczne są tylko odpowiednie kapsle. Oryginalne mają 32 zewnętrznej średnicy i 14 mm szerokości. Potrzebne będą szerokie na 19+ mm (oś długości 110 mm).

Niestety nikt w internecie nie podaje wymiarów kapsli. Może ktoś z forum byłby w stanie zmierzyć?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Przeróbka piasty QR15 na QR20
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 20 Maj 2016, 18:05 »
Adaptery 15/20 mm nie teges?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 20 Maj 2016, 18:42 »
...bo kupić piastę kompatybilną z widelcem byłoby za prosto 
Używana piasta DT 130 zł, 32 czarne szprychy 64 zł (?) + 40 zł lub sporo czasu na przeplatane. Za komplet kół z fajnymi oponami, dętkami, kasetą i łańcuchem dałem 365 zł. Drogo wychodzi taka przeróbka.
Adaptery 15/20 mm nie teges?
Chyba teges. Tylko pytam, bo teoretycznie nie muszą mieć identycznych wymiarów. Podkładek wolałbym nie dokładać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 21 Maj 2016, 14:39 »
Zapytaj Piotra, robi takie rzeczy.
http://activia.sgl.pl/tanie/redukcje/piast/163

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
« 22 Maj 2016, 00:40 »
A czy odległość powierzchni mocowania tarczy na piaście od tychże na widelcu po dołożeniu adapterków nie zmieni się zbyt diametralnie? Oczywiście można korpus piasty umieścić nieśrodkowo, ale to szpila dla poczucia estetyki.

A co do Activii - ten gościu jest specyficzny, niby ogłasza się wszędzie, że wszystko wytoczy i w ogóle, a jak się dopytywałem o adapterki do centrowania kół z piastą 20 mm w normalnej centrownicy to nagle zaczął być niesamowity problem.
Adrian Socho.

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 23 Maj 2016, 15:47 »
Używałem adaptera QR20 na QR9 i spisuje się to dobrze a nawet rzekłbym że świetnie.
Do tarczy adapter(mocowanie zacisku) jak do widelców qr20 i wszystko pasowało. Choć dodać trzeba że rower był tak złożony oryginalnie (fabrycznie) - więc raczej musiało pasować:)
Konfiguracja: Widelec do DH na oś QR20 + zwykłe koło.

Jako ciekawostkę - widzę że można i tak...

choć nie polecam ;)

« 24 Maj 2016, 18:33 »
A czy odległość powierzchni mocowania tarczy na piaście od tychże na widelcu po dołożeniu adapterków nie zmieni się zbyt diametralnie? Oczywiście można korpus piasty umieścić nieśrodkowo, ale to szpila dla poczucia estetyki.
O tym nie pomyślałem. Jeśli chodzi o nieśrodkowo ustawione koło: brr.

A co do Activii - ten gościu jest specyficzny, niby ogłasza się wszędzie, że wszystko wytoczy i w ogóle, a jak się dopytywałem o adapterki do centrowania kół z piastą 20 mm w normalnej centrownicy to nagle zaczął być niesamowity problem.
Pytałem w innym sklepie, bo wydawałoby się, że adapter może być najzwyklejszy. Niestety bez odzewu. Jeszcze spróbuję podjechać gdzieś w Krakowie, jeśli nie to Activia.

Używałem adaptera QR20 na QR9 i spisuje się to dobrze a nawet rzekłbym że świetnie.
Do tarczy adapter(mocowanie zacisku) jak do widelców qr20 i wszystko pasowało. Choć dodać trzeba że rower był tak złożony oryginalnie (fabrycznie) - więc raczej musiało pasować:)
Konfiguracja: Widelec do DH na oś QR20 + zwykłe koło.
Mógłbyś wyjaśnić jak mocowane są tarcze? Nie mam wielkiego doświadczenia z tarczówkami i nie bardzo to łapię.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 25 Maj 2016, 09:45 »
 :D
Wyobrażam sobie, że Worek Foliowy ma obok domu taki ogromny garaż pełen niedokończonych, dziwnych rowerów i mnóstwem części kupionych bo są tanie, a nie dla tego, że je potrzebuje. Leżą i czekają, aż Worek Foliowy wymyśli rower do którego będą pasowały.
Mylę się Worku ?

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 25 Maj 2016, 13:59 »
Mógłbyś wyjaśnić jak mocowane są tarcze? Nie mam wielkiego doświadczenia z tarczówkami i nie bardzo to łapię.
Tarcze do piasty koła(piasta pod tarcze) - jak w najzwyklejszym rowerze.
Różnica jest tylko taka że amortyzator na QR20 ma miejsce na grubą oś (pewnie 20mm średnicy). W to miejsce mam włożone adaptery - w których mocowane jest zwykłe koło.
Z zewnątrz nie widać różnicy.

« 11 Cze 2016, 16:12 »
Niestety skończyło się porażką. Kapsle mają różną średnicę, np. Accent o jakieś 0,5 mm. Bardzo tanie też nie są (czasem nawet 100 zł), więc eksperymentować i bawić się pilnikiem nie będę. Gdyby nie był to OEM, to pewnie przeróbka byłaby bardzo łatwa. Ostatecznie kupiłem DT Swiss. Łożyska większe, ale korpus podobny, więc przynajmniej nie wykosztuję się na nowe, czarne szprychy :>

Wyobrażam sobie, że Worek Foliowy ma obok domu taki ogromny garaż pełen niedokończonych, dziwnych rowerów i mnóstwem części kupionych bo są tanie, a nie dla tego, że je potrzebuje. Leżą i czekają, aż Worek Foliowy wymyśli rower do którego będą pasowały.
Mylę się Worku ?
Niestety mylisz się. Mieszkam w bloku, więc przestrzeń jest ograniczona. Zdarzało mi się kupić cały rower na części, albo dla samej ramy, stąd pewien zapas w pudłach mam.

Tarcze do piasty koła(piasta pod tarcze) - jak w najzwyklejszym rowerze.
Różnica jest tylko taka że amortyzator na QR20 ma miejsce na grubą oś (pewnie 20mm średnicy). W to miejsce mam włożone adaptery - w których mocowane jest zwykłe koło.
Z zewnątrz nie widać różnicy.
Miałem/mam tylko wątpliwość, czy przesunięcie korpusu piasty o 5 mm nie komplikuje mocowania hamulca. W sklepie rowerowym twierdzili, że to się reguluje hamulcem - okaże się.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum