Autor Wątek: Bory Tuchoskie, Zaborski PK, Kaszubska Marszruta - pytanie  (Przeczytany 765 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Mam parę pytań odnośnie tras w tej okolicy.
1. Zapewne ktoś z was jechał trasą Męcikał - Rytel. Spotykam w sieci narzekania na odcinek Kaszubskiej Marszruty Męcikał - Mylof, podobno sam piach, czy nie lepiej ominąć ten kawałek asfaltem?

2. Druga sprawa to droga Mylof - Rytel (Konigort). Czy da się przejechać drogą pomiędzy Brdą a Wielkim Kanałem Brdy? Na mapie jest tam droga, ale jest też gospodarstwo rybackie. Jeżeli nie da się tak przejechać, to jak inaczej polecacie?

3. I ostatnia sprawa, Greenway Naszyjnik Północy i Zaborski PK. Jak wygląda droga Swornegacie - Laska i potem Rolbik, Kaszuba, Leśna? Pchać się zgodnie ze szlakiem (wzdłuż Zbrzycy), czy omijać asfaltem? Tu już mi Wagabunda nieco podpowiedział (dzięki), ale może ktoś, coś jeszcze od siebie dorzuci.

Jedziemy spora grupą, na lekko, większość na trekkingach.
Z góry dzięki za wszelkie porady.
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2016, 21:08 Waldic »

blondas

• Gość
Mam parę pytań odnośnie tras w tej okolicy.
Zapewne ktoś z was jechał trasą Męcikał - Rytel. Spotykam w sieci narzekania na odcinek Kaszubskiej Marszruty Męcikał - Mylof, podobno sam piach, czy nie lepiej ominąć ten kawałek asfaltem?
Druga sprawa to droga Mylof - Rytel (Konigort). Czy da się przejechać drogą pomiędzy Brdą a Wielkim Kanałem Brdy? Na mapie jest tam droga, ale jest też gospodarstwo rybackie. Jeżeli nie da się tak przejechać, to jak inaczej polecacie?
W ubiegły weekend tam jechałem, co prawda na góralu z nieco szerszymi oponami, ale za to z bagażem.
Rytel-Zapora spokojnie dacie radę
Zapora do Męcikał. Ja fragmentami jechałem niebieskim szlakiem nad samą wodą i tego na trekingach nie polecam. Równolegle jest droga, miejscami trochę piachu może być, ale nie tyle żeby rezygnować.

Offline Mężczyzna Waldic

Rytel-Zapora spokojnie dacie radę
W tym fragmencie pytałem raczej o to, czy nie ma tam szlabanu :) . Bo pomiędzy tymi dwoma miejscowościami na mapie są trzy drogi. Jedna na północ od Wielkiego Kanału Brdy, jedna na południe od Brdy i jedna pomiędzy Brdą a Kanałem. https://goo.gl/maps/n1PwgD8xxoM2
Zapora - Męcikał pytam konkretnie o Kaszubską Marszrutę.

blondas

• Gość
Ja zadnego szlabanu nie widzialem, albo nie zarejestrowalem, jak chcesz to moge wrzucic slad to sprawdzisz czy to jest droga o ktora ci chodzi.

Offline Mężczyzna Waldic

Ślad byłby super :)
Pytam o szlaban, bo od strony Zapory jest tam gospodarstwo rybackie, hodowla pstrągów czy coś podobnego https://goo.gl/maps/9sBCGgMfH6o . Nie wiem czy da się tam przejechać, bo różne są tzw "wieści z sieci". Cały czas mowa o drodze pomiędzy Brdą a Wielkim Kanałem Brdy.

blondas

• Gość
Ślad ma ponad 500 KB i nie pozwala mi go dołączyć, podeślij jakiego @ to wyślę.

Offline Mężczyzna Waldic

Ślad ma ponad 500 KB i nie pozwala mi go dołączyć, podeślij jakiego @ to wyślę.
Poszło na priv. Dzięki

Offline Mężczyzna Waldic

Dla potomności: droga, o której pisał  @blondas idzie na północ od Wielkiego Kanału Brdy :)
Czy ktoś może coś podpowiedzieć w kwestii pozostałych pytań?

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Z Rytla do Mylofu, drogą między Brdą i kanałem jechałem, ale było to siedem lat temu.
Nie wszystko dobrze pamiętam, ale analizując ślad, to nie da się dojechać tamtędy aż do zapory.
Ja w każdym razie odbiłem się od (chyba) płotu gospodarstwa hodowlanego, wróciłem 1,3 km do Konigortu i tam przejechałem przez most na północno-wschodni brzeg kanału. Dalej już bez problemu drogą gruntową wzdłuż kanału do Zapory (Mylofu).
Na mapie wygląda to tak:http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15&lat=53.7676&lon=17.73521&layers=B000000FFFFTFF&mlat=53.77078&mlon=17.72761

Offline Mężczyzna Waldic

Dzięki za info. Temat chyba wyjaśniony. Zdam relacje za tydzień :)
Pozostają jeszcze dwa pytania. Ktoś widział, ktoś wie? :)

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
Pewnie juz w trasie jesteście więc moja odpowiedź  nie specjalnie się przyda. Wspomniany odcinek GRW jechałam na wiosne jakoś tego roku - urokliwa trasa - najtrudniejsza na odcinku Swornegacie - Parszczenica - jeśli chodzi i piach. Poza tym - super :)
http://my.viewranger.com/route/details/ODM2MTM=
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum