Autor Wątek: nawigacja po śladzie android offline  (Przeczytany 10061 razy)

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
Broutera można zainstalować na komórce off-line. Niestety, wymaga to poczynienia wielu skomplikowanych zaklęć i nigdy nie starczyło mi cierpliwości by zmusić OsmAnd do współpracy.
Czyli instalacja broutera na tablecie w wersji offline to fikcja. Doczytałem się, że na google play można wgrać Brouter Offline. Zainstalowałem i pomimo cierpiwości nie zdołałem przejść przez konmatę zaklęć.
Zaczynam już trcić nadzieję, że ogarnę ten temat.
Ale jeszcze trochę chcę powalczyć.
W Locusie dano mi możliwość zainstalowania 3 map gratis.
Oczywiście wybrałęm Polskę, żeby sprawdzić jak mapa ma się do rzeczywistości na przykładzie mojego własnego podwórka.
Powiem Wam, że mapa jest świetna.
Zapisało mi ją w formacie MAP file. Chciałbym ją wrzucić na mojego Oregona 450. Więc potrzebuję pliku Disk Image File z tego co wiem.
Czy ktoś wie jak skopiować mapę z Locusa do Garmina i Basemap?
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
Używam Locusa i mam podpiętego pod niego Broutera.
Żadnej gimnastyki i zaklęć do działania nie potrzebowałem. Off-line oczywiście.
Po instalacji Broutera ściągasz sobie żądany obszar z danymi.
W Locusie jako źródło danych nawigacji ustawiam Broutera i tyle. I nic więcej.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Czy ktoś wie jak skopiować mapę z Locusa do Garmina i Basemap?

A po co kombinować, skoro możesz wejść na http://garmin.openstreetmap.nl i pobrać indywidualnie skrojoną mapę całkowicie za darmo?

Tak przy okazji, to OsmAnd też pozwala zainstalować mapy off-line, chyba 5 pobrań za darmo. I nawet to działa, choć nie jest jakoś szczególnie wygodne.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
OsmAnd też pozwala zainstalować mapy off-line, chyba 5 pobrań za darmo
7 pobrań.
Ja ściągam mapę na jednym urządzeniu i przegrywam na inne (Android\data\net.osmand\files). W domu jest 6 urządzeń w Androidem, więc możemy ściągnąć 42 mapy :-) Problem w tym, że o ile Polska jest w jednej mapie, to Niemcy są już podzielone na landy.

Marek

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Czy wyznaczanie trasy pomiędzy mapami działa?

Czy wyznaczanie trasy pomiędzy mapami działa?
Jeśli to do mnie pytanie, to: nie próbowałem.

Marek

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Oczywiście że wyznaczenie trasy między mapami działa. Nawigowanie po śladzie między mapami również.

Aby komfortowo korzystać z tej nawigacji należy pobrać wersję Osmand~. Posiada wszelkie dodatki i brak ograniczeń jak liczba pobrań.

Offline Maciej Mężyński

Używam Locusa i mam podpiętego pod niego Broutera.
Żadnej gimnastyki i zaklęć do działania nie potrzebowałem. Off-line oczywiście.
Po instalacji Broutera ściągasz sobie żądany obszar z danymi.
W Locusie jako źródło danych nawigacji ustawiam Broutera i tyle. I nic więcej.
Podpięcie Brouter do Locusa to już jest gimnastyka i zaklęcia których nie rozumiem. Ale walczę dzielnie.
Mam problem ( nie tylko ja) ze ściągnięciem tego obszaru danych. Mam na tablecie mapy OSM w folderze download ale Brouter ich nie widzi albo ja nie wiem ja sie do nich dobrac.
Jak na razie, to co do mnie najbardziej przemawia to używanie Garmina Oregon 450 razem z programem Garmin Basecamp. Wymaga to co prawda systememu Windows ale po podłączeniu Oregona wszystko pięknie się synchronizuje (przynajmniej na laptopie). Jak dla mnie to jest to czego szukałem. NIe wiem tylko czy Basecamp zadziałą na tablecie z Windowsem. Może ktoś z was próbował?

OsmAnd też pozwala zainstalować mapy off-line, chyba 5 pobrań za darmo
7 pobrań.
Ja ściągam mapę na jednym urządzeniu i przegrywam na inne (Android\data\net.osmand\files). W domu jest 6 urządzeń w Androidem, więc możemy ściągnąć 42 mapy :-) Problem w tym, że o ile Polska jest w jednej mapie, to Niemcy są już podzielone na landy.

Marek

Jest to wyjście jak ktoś ma 7 urządzeń Adroida w domu. Ja co prawda jak poproszę uczniów to bedę mógł całą galatykę ściągnąć. Jest to myśl. A możesz powiedzeć Marek jak te mapy z Osmanda można na Oregona wrzycić żeby to działało?

Oczywiście że wyznaczenie trasy między mapami działa. Nawigowanie po śladzie między mapami również.

Aby komfortowo korzystać z tej nawigacji należy pobrać wersję Osmand~. Posiada wszelkie dodatki i brak ograniczeń jak liczba pobrań.
Czy chodzi tobie o wersję płatną? za 30 zł. Ona jest oznaczona symbolem Osmand+. Nie znalazłem na Google Play Osmand ~
Możesz mi rozjaśnić kwestię?
Dzięki
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2017, 17:43 Maciej Mężyński »
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
https://f-droid.org/packages/net.osmand.plus/

Tłumaczyć idei f-droida mi się nie chce sam sobie doczytasz ale co ciebie na tą chwile interesuje to że za darmo, bez rejestracji i reklam możesz z poziomu tego marketu pobrać płatne wersje adroidowych aplikacji często z dodatkowymi funkcjami / w rozszerzonych edycjach. Wszystko udostępniane przez samych twórców aplikacji.

W przypadku Osmanda~ jest to po prostu rozszerzonych osmand z wszystkimi dodatkami, całkowicie za darmo i bez ograniczeń.. Instalujesz i gotowe.

A możesz powiedzeć Marek jak te mapy z Osmanda można na Oregona wrzycić żeby to działało?
Hmm, ale czemu tak przenosić? Na Garmina to chyba lepiej ściągnąć normalnie OSM: http://garmin.openstreetmap.nl/

Marek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Tak czytam ten wątek. Idę później do WC z "Boska cząstka" - o fizyce cząstek elementarnych. I tak sobie myślę, że ludzie mają wiele i różnych problemów. Szczęśliwie ich nie ogarniam. Mam Locusa i tam mam mapę off-line. Całkiem dobrą. I mam OSM. I mam mapę w papierze. Posiadam, też wiedzę ogólną, że Ziemia okrąglą jest. Świat i problemy "nawigujących po śladzie" jest fascynujący. Nieodmiennie jednak fascynuje mnie, jakim cudem nie ogarniając tych problemów, docieram w końcu w rożne miejsca?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Maciej Mężyński

Świat i problemy "nawigujących po śladzie" jest fascynujący. Nieodmiennie jednak fascynuje mnie, jakim cudem nie ogarniając tych problemów, docieram w końcu w rożne miejsca?
Docierasz jakimś tam cudem w różne miejsca. OK. Każdy bawi się tak jak lubi.  Ja chcę dotrzeć w konkretne miejsca, które mnie interesują. Ślad potrzebny mi jest po to, żeby lokalny Warmshower przesłał mi na maila trasę od szlaku którym będę zwiedzał USA do jego domu. Taka trasa od lokalesa jest o wiele bardziej przyjemna i bezpieczna. Często prowadzi przez parki i tereny prywatne. Planuje trasę na 18 tys kilometrów, 12 miesięcy z dziećmi (będą już na własnych rowerach) i ślad to dla mnie nowy temat, który zdecydowanie pomoże mi poczuć się bezpieczniej na tak wymagającej wyprawie jak rok z dzieciakami dookoła USA.
Forum jest od tego, żeby takie tematy ogarnąć z pomocą forumowych przyjaciół.
Nie ma potrzeby, żebyś mnie tu wyśmiewał.
Uważam twój wpis za gówniarski i naruszający zasady dobrych manier na forum.
Poza tym, nie wnosi żadnej treści do wątku.
Pozdrawiam serdecznie
« Ostatnia zmiana: 21 Sie 2017, 11:20 Maciej Mężyński »
www.rowerowewakacje.pl

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
Kolega Sedymen to się chyba minął z powołaniem lub trafił na złe forum. W razie czego przypominam że to "podrozerowerowe.info" i nawigowanie po śladzie jest czymś naturalnym i koniecznym na wielu wyprawach. A dyskusja jak robić to najlepiej jest kwintesencją dojrzałej i doświadczonej społeczności.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
No to się wiele o sobie dowiedziałem. Jak i również poznałem ludzi niesamowicie wrażliwych na swoim punkcie.
nawigowanie po śladzie jest czymś naturalnym i koniecznym na wielu wyprawach.
Nie kwestionuje tego. Sam sam też korzystam z nawigacji.

Napompowaliście się jak baloniki w tych odpowiedziach do mojego postu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Maciej Mężyński

A możesz powiedzeć Marek jak te mapy z Osmanda można na Oregona wrzycić żeby to działało?
Hmm, ale czemu tak przenosić? Na Garmina to chyba lepiej ściągnąć normalnie OSM: http://garmin.openstreetmap.nl/

Marek
Marek, w sumie to interesuje mnie bardziej jak mapę z Locusa przenieś na Garmina.
Chodzi o szatę graficzną i informacje zawarte na mapie. Locus najbardziej przypadł mi do gustu. Chociaż Garmin Basemap okazuje się najbardziej na stan mojej dzisiejszej wiedzy uniwersalny i łatwy w użyciu. Ale mam jeszcze rok żeby przetestować temat.
Wrzucam zrzut ekranów z kilku programów które testuję. Miejsce na mapie to wiata, którą forumowicze z Kinderwyprawki 2014 powinni pamiętać. I teraz zobacz jaka jest różnica. Na Locusie Szlak po nasypie kolejki wąskotorowej jest wyraźnie zaznaczony. Obok jest ślad, który wyznaczyłem. Wiata już trochę mniej widoczna i opisana jako schronisko.
Na Oregonie openstreet.nl jest bardzo mało czytelny.
Próbuję znaleźć swój złoty środek.
Przy okazji dziękuję P.S forumowiczom za cierpliwość i wsparcie tech w postaci wiadomości prv.

« Ostatnia zmiana: 21 Sie 2017, 11:06 Maciej Mężyński »
www.rowerowewakacje.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum