Autor Wątek: nawigacja po śladzie android offline  (Przeczytany 10060 razy)

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
Czy ktoś może mi wyjaśnić łopatologicznie jak w OSMAND+ nawigować od punktu A do punktu F przez punkty B, C, D, E?
Nawigowanie bez problemu włączam pomiędzy dwoma punktami, ale nie mam pojęcia jak dodać punkty pośrednie. Generalnie poprzez te punkty chciałbym wymusić odpowiednie poprowadzenie trasy.
Próbował importować plik GPX (Route) wyznaczony w Gpsies, ale OSMAND jakoś fatalnie go konwertuje na nawigację i z trasy 200 km zrobił ponad 330 km (wjeżdżając w prawie każdą boczna dróżkę 500 metrów i ponownie się cofając.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Próbował importować plik GPX (Route) wyznaczony w Gpsies, ale OSMAND jakoś fatalnie go konwertuje na nawigację i z trasy 200 km zrobił ponad 330 km (wjeżdżając w prawie każdą boczna dróżkę 500 metrów i ponownie się cofając.

Zawsze tak robię, w sensie klikam sobie projekt trasy na GPSies i wgrywam ślad GPX do telefonu z OsmAnd i Locusem (korzystam naprzemiennie z rastrowych map turystycznych/topograficznych i OSM w zależności od potrzeb). Nigdy problemów nie było, chyba że przy wolno działającym necie i opóźnieniach źle przygotowałem track i nie zauważyłem błędu.

Po wgraniu klikam na "Skonfiguruj mapę" - "Ślady GPS" (wybieram właściwy) i później ikonka nawigacji i TAK na zapytanie "Wykorzystać wyświetlany ślad do nawigacji?" - działa poprawnie :)
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Zrobiłem od nowa trasę w gpsies i po skopiowaniu jest już ok.
Wczytała się poprawnie.
U Ciebie też tak długo ją wczytuje (10-15 min)? Telefon to Samsung Grand Prime czyli dość leciwy niezbyt mocny.

Rozumiem, że z poziomu samego osmanda nie da się wytyczyć trasy z punktami przelotowymi? Szkoda.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Zrobiłem od nowa trasę w gpsies i po skopiowaniu jest już ok.
Wczytała się poprawnie.
U Ciebie też tak długo ją wczytuje (10-15 min)? Telefon to Samsung Grand Prime czyli dość leciwy niezbyt mocny.

Rozumiem, że z poziomu samego osmanda nie da się wytyczyć trasy z punktami przelotowymi? Szkoda.
Jak to się nie da, skoro to podstawowa funkcjonalność każdej nawigacji? Jak już masz wyznaczony  punkt startu i cel, a tym samym trasę to dotykasz ekranu w miejscu przez które chcesz jechać i chwilę przytrzymujesz palec. Pojawia się niebieski znacznik który klikasz i zaznaczasz co chcesz zrobić z tym punktem. Jedna z opcji to ustaw jako ostatni punkt pośredni. Wybierasz i trasa automatycznie się sama rysuje. Kolejny punkt dodajesz tak samo. Teraz jednak program pyta czy punkt pośredni ma być pierwszym czy ostatnim itd.itd. Opisana metoda to jedna z kilku możliwych, dla mnie najprostsza na rowerze.

Ano podstawowa stąd moje zdziwienie, że nie mogę jej odnaleźć.
Generalnie nie mam doświadczenia z takimi programami i wolę dopytać, upewnić się:-)

Dzięki Krzyśku za cenne info

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Track GPX ładuje się w Samsungu Xcover 3 błyskawicznie, lagów podczas nawigacji/przesuwania/renderowania mapy też nie ma.

Nie próbowałem wyznaczać trasy na samym telefonie (bardzo nie lubię klikania palcem po małym ekraniku), parę razy korzystałem z "programowego" awaryjnego wyznaczania trasy i było OK. Jedyne o czym trzeba pamiętać to przełączyć profil nawigacji. Domyślnie mam rower i lekko się zdziwiłem jak kazała samochodem jechać dróżką wzdłuż samej rzeki. Niby samochód prawdziwie terenowy, ale nawigacja o tym wiedzieć nie powinna  ;D
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Track GPX ładuje się w Samsungu Xcover 3 błyskawicznie, lagów podczas nawigacji/przesuwania/renderowania mapy też nie ma.

Ładowanie tracka u mnie też jest błyskawiczne - w sensie aby zobaczyć go na mapie w osmand.
Ale już wymuszenie nawigowania na podstawie tego tracka, trwa około 10-15 minut zanim rozpocznie faktyczną nawigację (trasa około 200 km)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Ładowanie tracka u mnie też jest błyskawiczne - w sensie aby zobaczyć go na mapie w osmand.
Ale już wymuszenie nawigowania na podstawie tego tracka, trwa około 10-15 minut zanim rozpocznie faktyczną nawigację (trasa około 200 km)

Osmand kiepsko radzi sobie z trasami powyżej 200 km. W czasach gdy używałem go jako nawigacji samochodowej jedyne co pomagało mi w miarę skrócić czas tworzenia instrukcji jazdy, to były właśnie punkty pośrednie (ok. 5 dla dystansu 250 km), a przy dłuższych odcinkach dzielenie całej trasy np. 600 km, na 4 odcinki (np. po 150 km), które szybko się wgrywały.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Mogę się wypowiedzieć tylko o Osmand~ czyli aktualny Osmand+ w edycji F-droid.
Ładowanie tras 200 km to kilka sekund, trasy do 3000 km około 1 minuty.

Nie pobieram jednak tras bezpośrednio z gpsies bo często gpx z tego źródła zawierał różne błędy(trasa w postaci kropek, a nie ciągła) i Osmand~ potrafił mielić ją przez 20 minut rysując coś zupełnie innego. Przygotowuję więc trase w innych programach i zawsze zero problemu mam dokładnie to co wyznaczyłem. Używany smartfon do nawigacji to stary Galaxy S4 o wydajności współczesnych smartfonów za 300-400 pln.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Jaką polecacie jak najprostszą darmową (lub dostępnej na torencie czy serwisie z gryzoniem w nazwie) apke na androida do nawigacji offline po śladzie gps.

MAPS.ME    chyba spełnia twoje wymagania.

Łatwo się wgrywa ślad. Nawigacja polega na śledzeniu swojej pozycji i śladu na mapie. Czyli to taka elektroniczna mapa, która pokazuje gdzie jesteś. W tym trybie aplikacja zużywa b. mało prądu.

Można też użytkować jak nawigacji samochodowej (jest  opcje trasy dla rowerów)

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Nie pobieram jednak tras bezpośrednio z gpsies bo często gpx z tego źródła zawierał różne błędy(trasa w postaci kropek, a nie ciągła) i Osmand~ potrafił mielić ją przez 20 minut rysując coś zupełnie innego. Przygotowuję więc trase w innych programach i zawsze zero problemu mam dokładnie to co wyznaczyłem. Używany smartfon do nawigacji to stary Galaxy S4 o wydajności współczesnych smartfonów za 300-400 pln.

Faktycznie, zrobiłem trasę w brouterze i OsmAnd~ przerobił ją błyskawicznie.
Dzięki wielkie, no to teraz próby w terenie :-)

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
Odp: nawigacja po śladzie android offline
« 21 Paź 2017, 16:50 »
Witam ponownie po kilku tygodniach przerwy,
w gwoli przypomnienia.

planuję trasę na 18 tys km po USA.
Nie mam czasu na samodzielne wyznaczanie trasy i pojadę po śladzie oferowanym i rekomendowanym przez Adventure Cycling

testowałem kilka map OSM oraz kilka programów (Osmand, Orux, Komoot, Ride with gps i Locus)

dla moich celów i mojego estetycznego feng shui najbardziej podpasowały mi mapy Locusa.

Memorek podał mi sposób na zebranie całej mapy USA za darmo (dzięki Memorek za ten hint)

Tak więc, mam już prawie całą mapę USA na Locusie, na którym będę sobie sprawdzał ślad i co tam wzdłuż tego śladu jest mi przydatne. Mapy Locusa sprawdziły się najlepiej na moim własnym podwórku, miały wszystkie znane mi wiaty i miejsca na ognisko w najbliższej okolicy Kołobrzegu, więc ufam, że w USA też mnie nie zawiodą.

Oszej polecił mi zakup tableta co ma Win10 i Androida. Kupiłem i zaczynam zabawę z oprogramowaniem.

Na tym tablecie mogę mieć Locusa z całą mapą USA (Android) oraz Basecampa do Garmina (Windows).

Pomysł mam taki, że na Oregona wgram darmowe OSM bo i tak planowanie trasy nie jest dla mnie do ogarnięcia na tak małym ekranie.
Gotowe, zmodyfikowane do potrzeb dnia ślady przerzucę z tableta na Garmina.

Zatem gdzie jest problem z którym się do was zwracam?

Z różnych szat graficznych OSM najlepiej przypasowała mi ta ze strony

http://www.gmaptool.eu/en/content/usa-osm-topo-routable

ściągnąłem całe USA na dysk. Rozpakowałem. I nie mogę uruchomić w Basecampie. Na Garminie mapa jest. Mogę ją przybliżyć i normalnie czyta ślad jaki wprowadzam. Podaję kilka fotek żeby pokazać ca mam na dysku. Wie ktoś dlaczego nie mogę otworzyć tej mapy z gmaptool w Basecampie?

www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Paź 2017, 20:05 »
ściągnąłem całe USA na dysk. Rozpakowałem. I nie mogę uruchomić w Basecampie.
Mało konkretne informacje podajesz. Basecamp to jest dość upierdliwa aplikacja pod tym względem.
Nie masz mapy na liście? Wywala błąd przy starcie? Wybierasz mapę, ale nic nie widać? Więcej info daj.

Jest taka dziwna aplikacja, która "diagnozuje" problemy z zainstalowanymi w basecampie mapami
http://www.javawa.nl/gmtk_en.html

My home is where my bike is.

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
« 23 Paź 2017, 23:22 »
Oszej mi pomógł.

Usunąłem mapy z Oregona i raz jeszcze je zainstalowałem z Basecampa.
Działa.
Coś wtedy poszło nie tak. Szkoda bo 3 godziny w plecy z tymi instalacjami.

Dzisiaj próbowałem zainstalować POLSKA UMP i to samo.
Basecamp zainstalował ale  nie widział. Usunąłem, ponownie zainstalowałem i widzi.
Masakra. Tyle czasu w plecy.
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum