Autor Wątek: Bory Tucholskie  (Przeczytany 2087 razy)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Bory Tucholskie
« 4 Cze 2016, 17:21 »
Witam

W połowie sierpnia planuje wyjazd rodzinny w Bory Tucholskie. Jedziemy aby trochę po zwiedzać okolice no i może pozbierać grzyby (domena żony). W związku z tym może znacie miejsca agroturystyczne, które polecacie, klimatyczne i przyjazne dla rowerzystów, jak również rzecz jasna o trasy rowerowe w tym rejonie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Bory Tucholskie
« 4 Cze 2016, 18:42 »
W Borach warto zwrócić uwagę na te okolice, gdzie jest woda. Jeziora, a szczególnie rzeki (Brda i Wda) stanowią miłe urozmaicenie w morzu sosnowych lasów i w ich okolicach jeździło mi się najprzyjemniej. Pamiętaj tylko, że Bory leżą na terenach piaszczystego sandru, więc i drogi gruntowe często są piaszczyste, co ma wpływ na wybór szerokości opon. Chyba, że preferujesz asfalt, ale to mocno ogranicza trasy wycieczek.
W sprawie noclegów niestety nie potrafię pomóc.

• Marin
« 5 Cze 2016, 08:06 »
No niestety opona cienka i będę bardziej trzymał się asfaltu. Jak trafi się krótki odcinek piaszczysty to przeżyjemy ;)
Dzięki za informacje

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 5 Cze 2016, 09:03 »
Jeśli nie zdjęli znaków zakazu to ciężko ci będzie trzymać się asfaltu... Tam jest kaszubska marszruta, czyli szutry przy mało ruchliwych ulicach, gdzieniegdzie mocno pofałdowane w przeciwieństwie do asfaltu. Do połowy sierpnia możliwe że to zweryfikuję bo się wybieram ;) Nocuję zwykle na polu namiotowym w Drzewiczu - polecam jeśli pod namiot się zdecydujesz jechać.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 5 Cze 2016, 11:06 »
Nie zdjęli.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 5 Cze 2016, 22:16 »
Obawiam się, że to co napisaliśmy, Paweł odczyta jako "tam nie da się jeździć" i się zniechęci do regionu. A to byłby błąd, bo miejsce jest ciekawe i ma swój urok.

Dlatego chłopie nie patrz na te nasze mądrowanie się, bierz swój rower i jedź w Bory, bo warto. Bez względu na to, jakimi drogami będziesz jeździł. Jak masz możliwość, to załóż szersze kapcie, jak nie, jedź na wąskich. Asfaltów i twardych gruntów tu też nie brakuje.
Jak znajdę czas na jakiś wypad w tamte strony przed Twoim urlopem, to wrzucę jakieś propozycje.

Poza rowerem, fajną atrakcją na rodzinny urlop są tutaj spływy kajakowe. Wda i Brda to piękne rzeki. Wda bardziej lajtowa - na odcinku między Czarną Wodą i Czubkiem płynąłem na spływie, na którym najmłodszy uczestnik miał coś koło jednego roku. Brda dostarcza więcej adrenaliny, bo średnio co sto metrów w wodzie są przeszkody w postaci zwalonych drzew.
Ale jedna i druga rzeka są przepiękne i warte zobaczenia od strony wody.

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
« 6 Cze 2016, 07:58 »
Bory Tucholskie - okolice Czerska, Chojnic, Charzykowy, Drzewicza Brusy - to biegnąca wzdłuż asfaltów dobrze ubita droga dla rowerów  - w wielu miejscach pokryta asfaltem, bądź kostką.
Teren pofałdowany - ale nie na tyle aby utrudniać jazdę 12 letniemu dziecku.
:)
Poza tym Bory Tucholskie to też Tuchola i jej okolice polecam: http://szlakiprzygody.pl/przewodnik-rowerowy-po-borach-tucholskich-pdf/

Co do noclegów - to chyba już niedawno ktoś tu coś pytał, pole namiotowe Drzewicz, albo dom turysty w Brusach, albo stanica wodna PTTKSwornegacie  lub Charzykowy.

p.s. Magda - muszę w końcu trafić na pole w Drzewiczu, zawsze je omijam i jade dalej.
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

• Marin
« 6 Cze 2016, 09:15 »
Dzięki za informacje. Nie zniechęcacie mnie tylko podajecie rzeczywisty obraz regionu i są to cenne informacje. Jeżeli region jest ubogi w asfalt to trudno będziemy robili mniej kilometrów natomiast żona i syn mają opony 1.95, myślę że pojadą, moja trochę gorzej 1.4

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 6 Cze 2016, 09:48 »
Nie jest ubogo w asfalt, tylko często przy mało ruchliwych drogach asfaltowych jest bzdurna droga szutrowa którą oficjalnie trzeba jechać. Ale jest też trochę dróg gdzie cud techniki w postaci kaszubskiej marszruty nie dotarł. Np droga Laska-Asmus jest super. Swoją drogą polecam szlak zielony z Drzewicza na północ w kierunku Laski. Początkowo jest trochę piachu i to bardzo kopnego, ale dalej jest cudny singielek nad jeziorem.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 6 Cze 2016, 10:44 »
droga Laska-Asmus jest super

Z tego, co pamiętam, jest super-dziurawa (wyboje takie jak kratery na księżycu).
Czyżby naprawili?

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 6 Cze 2016, 11:34 »
Czyżby naprawili?
Naprawili :) Dopiero przed samą Laską trochę starego asfaltu. Generalnie przyjemnie.

• Marin
« 6 Cze 2016, 14:19 »
Przeglądam trochę w internecie miejscowości i póki co wytypowałem miejscowości Tleń, Męcikał, Swornegacie, co sądzicie o tych miejscowościach czy nadają się jako bazy wypadowe, a może macie swoje ulubione sprawdzone miejscowości (namiotu nie biorę pod uwagę)?

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 6 Cze 2016, 17:56 »
W Męcikale siedziałam kiedyś na praktykach i mi się podobało. Nie było zbyt dużo turystów. Swornegacie omijam - jarmark i harmider. Ewentualnie tam na zakupy podjeżdżam.

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
« 6 Cze 2016, 18:13 »
Zależy kto czego potrzebuje i preferuje. W Swornegaciach fakt jest harmider, ale ja znalazłam pole namiotowe (domki też są) w stanicy wodnej PTTK kierunek Zbrzyca. Poza tym jak ktoś ma potem ochotę na koncert na Żywo to ma 2km spaceru  niespełna .
Tlen to dla mnie dobra baza wypadową, w moim przypadku nocleg też pod namiotem w stanicy PTTk , domki też są.
Co do Mecikalu to wiem tyle że będę omijać do końca życia odcinek Kaszubskiej Marszruty do Zapory Mylof - piach po piasty. Ale można to ominąć śmigając z Mecikalu do Brus robiąc  coprawda kółko ale bez piachow. W Brusach podobno  polecają Dom Turysty - nie korzystałem, tylko wspominam co czytałam.
:)
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

• Marin
« 6 Cze 2016, 18:39 »
Szukamy raczej ciszy i spokoju więc swornegacie chyba odpadną.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum