Autor Wątek: (DIY / ZTS) klamkomanetki: linki biegów vs. torba na kierownicę  (Przeczytany 16167 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
W skrócie: wziąłem 2 fajki od hamulców V-brake i zrobiłem to tak

Na luźno pasujace w klamkomanetce końce fajek nałożyłem rurkę termokurczliwą, zaś plastikowy element na końcu kabla biegów (jest konieczny!) musiałem trochę przystrugać żeby zmieścił się w fajce.
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 17:12 Turysta »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Paskudnie to wygląda :( Możliwe, że sam coś takiego zastosuję. Dzięki!
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009

Proponuję Campę.

Ale pomysł niezły 8)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
I w Shimano są pancerze prowadzone pod owijką, nie trzeba od razu w skrajności popadać ;)

Powinieneś inaczej to napisać:

Paskudnie to wygląda  :D Z przyjemnością zamontuję, idealnie będzie współgrało z resztą!
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Worek - jak rozumiem wielce ci sie zatem podoba, dzieki ;)

Oczywiscie ze Shimano tez ma prowadzenie kabli wzdluz rurki w wyzszych grupach, ale z tego powodu nie bede wymienial groupsetu skoro Sora dziala idealnie :)

Mam stare Shimano 105 2/3x9 właśnie z takim prowadzeniem linek, których będę tymczasowo używał. Poszedłbym w 2x11, ale w terenie jednak czasem bar-endy trącam kolanem, w rowerze z zastosowaniem 100% mtb chciałyby tego uniknąć. Klamkomanetki i cały osprzęt 11s jest teraz zbyt drogi, poczekam aż stanieje, albo przeskoczę do 1x12

Wygląd tych fajek nie wzbudza u mnie pozytywnych emocji, ale myślę, że w moim rowerze i tak się wizualnie zgubią
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Nie bede cie przekonywal, ale jak dla mnie na zywo wygladaja elegancko, szczegolnie z torba :)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Szukam słabych punktów.
A jak z szczelnościa będzie, jeżeli woda dostanie się do pancerza, to po pewnym czasie mogą być problemy, robi się osad na lince i większe opory.
To połaczenie fajki z pancerzem, może też koszulka termokurczliwa.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Alek.
Doinstalujesz lemondkę i będziesz szeryf nad szeryfami. Powaga bez emota.

Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Można by też zastosować pancerze hamulcowe, znacznie bardziej giętkie niż typowe przerzutkowe, i zrezygnować z tych fajek...
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
sinuche - racja. Moglem zalozyc termorurkę na miejsce łączenia fajki z pancerzem.

Psotnik - szkoda że nie dogadałem się nigdy z lemondką... a zostałbym stróżem prawa... ;)

kawerna - pancerze hamulcowe kurczą się nieco przy naprężeniu linki i biegi nie chodzą dobrze. Są takie niekurczliwe, ale przez to sztywne - wiem bo mam.

Rozwiązanie fajne i ładne, więc kupiłem sobie już te fajki za 1 zł /szt.

Zastanawiam się tylko co z regulatorami. Czy takie wkręca się do klamkomanetek?

Potem następną wsadziłbym fajkę. Będzie pasowało? Mam już w szufladzie tzw. inline cable adjuster, gdyby były lepsze, to mogę ich użyć (jeśli nie, to może będą służyły do regulacji tarczówek).

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Jesli masz kierownice 48cm to dadza rade ;) W mojej 44cm i torbie Ortlieba w rozmiarze M miejsca jest akurat na styk.

Lepiej zaloz takie za fajkami, albo reguluj beczkami przy ramie (jesli masz)

Jesli masz kierownice 48cm to dadza rade ;) W mojej 44cm i torbie Ortlieba w rozmiarze M miejsca jest akurat na styk.

Lepiej zaloz takie za fajkami, albo reguluj beczkami przy ramie (jesli masz)

Mam giętą kierownicę więc szerokość zależy od miejsca pomiaru. Na oko torba spokojnie się mieści.

Beczek na ramie nie mam i niczego takiego założyć się nie da. Regulatory mam właśnie takie jak na Twoim zdjęciu. Chyba złożę to do kupy i zobaczę jak wszystko pasuje, wtedy podejmę ostateczną decyzję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum