Autor Wątek: Prosta kierownica zamiast baranka w rowerze CX?  (Przeczytany 2683 razy)

Offline Mężczyzna pawelwafel

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 15.03.2013
Witam,

Zaliczyłem w zeszłym roku wyprawę nad Adriatyk i z powrotem na rowerze przełajowym, z barankiem - nic z nim nie robiłem.

Zastanawiam się o zmianie kierownicy na prostą i teraz pojawia się pytanie - Czy jest sens?

Może mi to umożliwić zawieszenie czegoś na kierownicy(baranek za wąski), jakiegoś śpiwora lub torby dedykowanej, ale czy będzie mi w ten sposób również wygodniej?
Ma ktoś doświadczenie w podróżowania z różnymi typami kierownic?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Baranki mają różne szerokości, więc może tędy droga.
Ludzie jeżdżą z torbami na barankach, na normalnych mocowania, bez żadnych specjalnych udziwnień.

Mam bodajże 44cm szerokości tylko linki idą zewnętrznie, poza tym prosta kiera 60cm to jest już spora różnica

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Chcesz jechać bikepackingowo, czy sakwy to za mało?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
O ile nie dasz kosmicznie dugiego mostka (150mm), rower stanie sie bardzo nerwowy w prowadzeniu... Zauwaz ze geometria tych rowerow przewiduje umiejscowienie dloni niemal nad osia przedniego kola, przy prostej kierownicy bedziesz je mial ok 8cm blizej ciebie.

Myślałem, że to jakaś przeróbka trekkinga, a to prawdziwy przełaj.
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=14925.0
Alek ma rację, geometria się skopie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

No to masz: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=16321.msg311425#msg311425

tylko, że ja mam przełajowe hamulce i linka przedniego hamulca będzie blokować.

Zależy mi bardziej na wygodzie, może nieco bardziej wyprostowanej pozycji ze względu na plecy. Czy taki argument jest dobry? Bo jednak będę bardziej wyprostowany wtedy.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Bardziej wyprostowana pozycja moze ci skopac plecy jeszcze bardziej, bo przesuwa ciezar z rak na kregi. Mi problemy (male) z plecami przeszly kiedy wsiadlem na baranka...

Czemu? A co jak dasz dluzszy pancerz miedzy fajka a miejscem mocowania linki przy widelcu?

Alek ma rację, geometria się skopie.

czyli nie ma sensu?
Takie coś z sakwami byłoby asterowne?

Kwestia preferencji, na początku lat 90 ubiegłego wieku produkowano takie krótkie rowery mtb. Jechałem na takim i z prostą kierownicą co zakręt miałem wrażenie, że się wywalę

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
No to masz: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=16321.msg311425#msg311425

Widzę, że zaczynasz od decyzji, a teraz szukasz jej potwierdzenia, ale nie ma tak lekko.
Torba Ortlieb na kierownicę, baranek, klamki przełajowe, pech  ;)

Po prostu prosta kierownica (żart słowny niezamierzony) mi się podoba, ale chcę najpierw się skonsultować czy to moje widzimisię ma sens. Bo głupio byłoby wydać jakieś 250zł na zmianę kiery, żeby baranka z klamkami wrzucić do szafy żeby leżał. W szczególności, jeśli okazałoby się to bez sensu na wyprawę.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
To jest besęsu ;)
Upychałem na baranku 42cm klamki przełajowe, torbę na kierownicę, licznik i GPS. Miejsca nie brakowało. Prosta kiera ma sens, ale nie na szosę.
Co do objuczania roweru, waga na kierownicy robi różnicę. Na widelcu jest to mniej odczuwalne.

My home is where my bike is.

To jest besęsu ;)
Upychałem na baranku 42cm klamki przełajowe, torbę na kierownicę, licznik i GPS. Miejsca nie brakowało. Prosta kiera ma sens, ale nie na szosę.
Co do objuczania roweru, waga na kierownicy robi różnicę. Na widelcu jest to mniej odczuwalne.

Co to są klamki przełajowe? Te dodatkowe w górnym chwycie?

Jeśli nie ma sensu to szkoda moich pieniędzy, a te pieniądze włożę w nowe stery i hamulce :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum