Autor Wątek: transport roweru w pociągu z kuszetkami/wagonem sypialnym?  (Przeczytany 4986 razy)

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
Planuję pojechać z Poznania do Przemyśla pociągiem w nocy.
Niestety jak wybieram kuszetkę to się okazuje, że z rowerem nie ma możliwości wykupienia miejsca leżącego. Można tylko bilet rowery dokupić od miejsca siedzącego.
Czy można to jakoś obejść? Bo nie mam za bardzo ochoty 13h stać przy rowerze w korytarzu...

Jedziemy w 4ry osoby - myślałam, że może jedna osoba wzięłaby miejsce siedzące z rowerami a reszta leżące, ale jeden podróży = jeden rower.
Liczone od: maj 2013

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013

Offline Mężczyzna JUREK

• Na forum od: 21.11.2011
Jechaliśmy ze zlotu "Orionem" Przemyśl- Szczecin. Myslę że Twój pomysł by wypalił. Nikt nie sprawdzał czyj rower wisi na hakach. Stanowisk było kilkanaście, kilka nieużytecznych- źle zamontowanych. Miejsca siedzące w wagonach ciasne, pospać trudno. Kuszetki nie widziałem. Bilety można było kupić u konduktora.

Kolega "miał się" podzielić:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1330.msg305623#msg305623

podzielił się przez PRV, więc bezwstydnie zacytuję:
Tak, rower przewiozłem w wagonie, który miał do tego przeznaczone tylko 3 wieszaki. Do kuszetki roweru więc nie musiałem zabierać. Bilet na rower kupiłem u konduktora. Obsługa pociągu była bardzo pomocna i myślę, że jeżeli nawet wszystkie miejsca na rowery byłyby zajęte to i tak znalazłoby się jakieś miejsce na mój rower. No ale to było poza szczytem sezonu, więc nie wiem, jak byłoby teraz

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
moim zdaniem opcja, to przypiąć solidnym zapięciem rower w wagonie rowerowym i udać się do kuszetki jako zwyczajny pasażer.
Konduktor i tak nie znajdzie właściciela roweru, a przecież z ulocka czy solidnego łańcucha nie odetną w trakcie jazdy.

Sam taki miałem pomysł, jeszcze nie zrealizowałem...
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Już to tu kiedyś pisałem. Cztery osoby kupują cały przedział czteroosobowy (który, tak naprawdę, ma 6 łóżek). Rowery rozkładamy, zawijamy w folię, kupujemy na nie bilet na bagaż nadwymiarowy i wieziemy na górnych łóżkach.

Marek

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
Istnieje mozliwosc doplacenia do biletu w pociagu celem zamiany miejsca siedzacego na kuszetkę, o ile jest miejsce.

Jedziemy w 5 osób, więc musielibyśmy kupić dwa przedziały po 4ry osoby (te po 6 osób już nie istnieją).
Jeśli się kupuje cały przedział, to trzeba zapłącić za wszystkie miejsca, więc do naszych 5ciu normalnych biletów dołożyliśmy bilet na dziecko 0-3 lat, bo jedize za darmo, więc tylko dopłata za leżankę.
Dziecko się rozchoruje 3 minuty przed wyjadem i nie pojedzie a miejsce zostaje :]

Mina pani w kasie, która słyszała naszą rozmowę: to ile potrzebujemy dzieci? Bezcenna :D

Offline Mężczyzna Michał Szymański

• Miasto: podkrakoskie okolice
  • Na forum od: 02.08.2021
Witam, to mój pierwszy post na forum, zarejestrowałem się właśnie przez ten wątek, który pozwalam sobie podbić.

Planuję w najbliższym czasie podróż wagonem sypialnym z synem i z rowerami z południa na północny zachód.Zgodnie z tym co parę lat temu tu napisano (swoją drogą żenada, że przez ten czas nic się nie zmieniło), nie ma możliwości zakupienia biletu w takiej kombinacji ani przez stronkę, ani w kasie. Po porcji know-how z tego i innego wątku rozważam opcję zakupu biletu na rower u kierownika pociągu i zostawienia zapiętego sprzętu w przedziale rowerowym. Pytanie: czy w tej sytuacji wystawią mi tylko bilet 2 x 9 PLN, czy każą dokupywać do tego miejsce siedzące? Wiem że mogę, podobnie jak jeden z przedmówców, trafić na ogarniętego konduktora który chce pomóc, niemniej w PKP IC zdarzają się jeszcze osobniki typu "wicie-rozumicie"...

Ponieważ jak mówiłem jadę z synem, tym bardziej chciałbym uniknąć nieprzyjemnych sytuacji. Z góry dzięki za podzielenie się doświadczeniem w temacie.
« Ostatnia zmiana: 2 Sie 2021, 12:59 Michał Szymański »

wagonem sypialnym
Jeśli to ma być sypialny (nie kuszetka), to kupiłbym sypialny dwuosobowy, spakował rowery w folię i postawił je na środku przedziału. Oczywiście, na takie rowery potrzebny jest bilet na dodatkowy bagaż.
Ważne, nie kupujcie sypialnego trzyosobowego, bo dwa rowery (jeden, z resztą też) blokują cały środek i trzeci pasażer nie będzie zachwycony. Wy dwaj jakoś się przeciśniecie, będziecie na nie uważać. Ktoś obcy nie.

Marek

Dzięki za poradę, tak jak mówiłem biorę pod uwagę tylko przewoz jako rower na hakach, nie jako bagaż. Mam już rezerwację na 3os ale nawet nie o to chodzi, bardziej o kłopot ze spakowanymi rowerami,  mając jednocześnie sakwy i 10-latka. Biorę zatem pod uwagę zapłacenie kary za brak biletu na przewoz roweru, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Liczę na to że nie wywala mnie z pociągu ani nie przywiażą  do miejsca siedzącego.

mając jednocześnie sakwy i 10-latka
Nie zamierzam naciskać, ale da się. :-)
Także w zestawie: dwójka rodziców + 10 lat + 15 lat = cztery rowery do spakowania.

Marek

Dzięki za zachętę. Przed podróżą rozmawiałem jeszcze z kolegą, który jest konduktorem w IC. Ostatecznie zapakowaliśmy rowery do wagonu rowerowego. Następnie kupiliśmy bilety u konduktora - to że mieliśmy miejsca sypialne nie było dla niego żadnym problemem. Ogólne rozwiązanie jest OK, jedynie musieliśmy taskać się z sakwami przez kilka wagonów.

Dla przyszłych użytkowników szukających know-how kilka rad:
 - online nie kupicie biletu w konfiguracji wagon sypialny - przewóz roweru,
 - u pani w okienku też nie,
 - zróbcie to u konduktora. Jeżeli ruszacie ze stacji z czynną w godzinie odjazdu kasą, zapłacicie nieco więcej,
 - jeżeli wsiadacie na stacji z krótkim postojem, sprawdźcie najpierw, w którym wagonie jest przewóz rowerów. Możecie to zrobić, przechodząc w systemie IC przez zakup biletu na normalne miejsce z rowerem. Tego biletu nie kupicie ale na którymś kroku wyświetli się numer wagonu. Jest to o tyle istotne, że pociągi z wagonami sypialnymi bywają długie. Wiedząc gdzie się ustawić, unikniecie gonitwy po peronie z rowerami bagażami (rodem ze świątecznych filmów o Kevinie),
 - pamiętajcie, że miejsca na rowery są rezerwowane i niestety w polskich wagonach jest ich niewiele. Jeżeli jedziecie np. weekendowym kursem w lipcu może się okazać, że na wasze dwa koła nie ma już miejsca. W razie czego, pod ręką trzeba mieć folię, taśmę klejącą i jeśli to konieczne, klucz do odkręcenia kół - żeby w razie W zapakować rowery, tak jak na obrazku wrzuconym przez Memorka,
 - przechodzicie z normalnych wagonów do sypialnych i drzwi działowe są zamknięte? Don't panic - powinna wisieć kartka z numerem telefonu do WARSowca, który Wam pomoże,
 - rano Warsowiec obudzi was ok. pół godziny przed celem. Jeśli macie sakwy i rower kilka wagonów dalej, warto ogarnąć się wcześniej.

Chyba tyle, jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to wyedytuję.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
- online nie kupicie biletu w konfiguracji wagon sypialny - przewóz roweru,
 - u pani w okienku też nie,
 - zróbcie to u konduktora. Jeżeli ruszacie ze stacji z czynną w godzinie odjazdu kasą, zapłacicie nieco więcej,
Czyli tu panu nie sprzedamy, tam też nie, ale u mnie musi pan zapłacić więcej jakby to była pana wina, że chce pan kupić bilet

- jeżeli wsiadacie na stacji z krótkim postojem, sprawdźcie najpierw, w którym wagonie jest przewóz rowerów. Możecie to zrobić, przechodząc w systemie IC przez zakup biletu na normalne miejsce z rowerem. Tego biletu nie kupicie ale na którymś kroku wyświetli się numer wagonu.

typwe pkp jest typowe... szkoda słów  :lol:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum