Autor Wątek: Jaka szosówka na początek - tak do 2.5k  (Przeczytany 7571 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
A co sądzicie o Tribanie 500?
Znalazłem taką aukcję:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6248041920

Koła 26' ????!!!!
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Ja jestem zdziwiony jak fajnym rowerem jest Triban z Decathlonu. Nie używam go, ale już mam kilku znajomych, które go chwalą.
Również sporo dobrego słyszałem o tym modelu.
I ja się przyłączę.
AKCESORIA / WYPOSAŻENIE
Rower sprzedawany z zestawem lampek na przód i tył, oraz dzwonkiem.
A dzwonko mnie rozpłatało na dzwonki ;)

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-fb-id_8322798.html
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna pz28

• Miasto: Głogów
  • Na forum od: 29.01.2016
Za 2 499 zł. kupiłem Tribana 540 FB. Szosówka ale z tradycyjną kierownicą na osprzęcie Tiagry z widelcem karbonowym. Przejechałem nim dotąd ok. 2000 km. w tym Maraton Podróżnika bez żadnych problemów.

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
@Kawerna - ok, nie sugeruję się, ale pytam bo nie wiem na co właściwie zwrócić uwagę. :/
Czy w kołach 26" jest coś złego?

@Psotnik: dzownek jest najważniejszy! A co będzie jak spotka Cię policja i każe zademonstrować głośny sygnał o nie-przeraźliwym dźwięku?! ;)
A tak poważniej - od kiedy zamontowałem trąbkę w poziomce, nagle kierowcy zaczęli mnie widzieć w lusterkach i przepuszczać korytarzami w korkach w stolicy.

Krótkie pytanie: brać tego z Alledrogo czy nie? 2x taniej niż nowy, a przejechane ma raptem ~300km.???
Osprzęt zdaje się ma takis am jak nowy Triban 520.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Kompakt może być całkiem ok, warunkiem jest duża rozpiętość kasety. Co innego kompakt z kasetą 8s a 11s.

Nie bój się allegro ;) Zwróć tylko uwagę na rozmiar ramy, długość górnej rury jest tu najważniejsza.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline storm

@Worek_foliowy - Z tego co widzę, to to jest 9s więc zakres wydaje się być całkiem w porządku. Aczkolwiek przykładowo w mojej poziomce ze względu na wygięcia łańcucha mam tylko 8s i na Maratonie wykorzystywałem cały zakres. (z przodu jest tylko 1 blat)

Allegro jako takiego się nie boję - boję się tego, co mogę zobaczyć na miejscu - na zdjęciach niewiele widać.
Długość górnej rury wydaje się być ok - szukałem właśnie czegoś co by miało mniej niż 50cm.

Tylko co z tą wielkością kół? Za małe czy jak?
I czy na moim miejscu bralibyście toto, czy nie?

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
@Psotnik: dzownek jest najważniejszy! A co będzie jak spotka Cię policja i każe zademonstrować głośny sygnał o nie-przeraźliwym dźwięku?! ;)
Sorki za podsmiechujki, alem doświadczył wizualizacji.
Panie, panie. Cooo?. Jeszce o tym Pan zapomniał. A co to ło to?. Dzyndzadło.
A powrót do domu.
I ta szosa i ten dzwonek w garści i ta czujna paranoja. K-wa ktoś mnie filmuje?
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Z kompaktem jest ten problem, że majta się przednią przerzutką. Jeśli kaseta ma duży zakres na kasecie (co występuje w latach 1Xs), to rozwiązuje to problem. W trzyrzędowej można też zmienić najmniejszą zębatkę na 26t. Jestem z Krakowa, więc inaczej postrzegam problem zakresu przełożeń ;)

Rower z linku będzie raczej w dobrym stanie. Korba nie wygląda na zużytą, więc przebieg nie powinien być rzeczywiście duży.

Osprzęt bez szału, ale ważniejsze żeby był w dobrym stanie. Jeśli szukasz takiego rozmiaru, to o alternatywę może nie być łatwo. Mógłbyś rozważyć składanie roweru typu gravel na retro ramie mtb (niektóre mają geometrię, że aż się o to proszą).

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
@Psotnik: dzownek jest najważniejszy! A co będzie jak spotka Cię policja i każe zademonstrować głośny sygnał o nie-przeraźliwym dźwięku?!
Panie Władzo, głośny sygnał o nieprzeraźliwym. Dwutonowo działa.

Pierwszy, ostrzegawczy: "Uwagaaaaaaaa!".
Drugi, awaryjny: "KURWAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!".
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
A co sądzicie o Tribanie 500?
Znalazłem taką aukcję:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6248041920

Mówiąc krótko BIEEEEEEERZ! ;)

Jakbym już nie miał takiego swojego to bym od razu kupował ;)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
@Kawerna - ok, nie sugeruję się, ale pytam bo nie wiem na co właściwie zwrócić uwagę. :/

A tu sobie przeczytałem, że chcesz uniknąć problemów z dostępnością części czy akcesoriów...

6. Zgadnij ile czasu miałem nieczynny rower, kiedy poszło mi się kopać kółko łańcucha łańcucha powracającego w moim ZOXie? To też jest problem. Dętkę i oponkę weźmiesz na maraton. Ale wystarczy cofnąć "niechcący" rower ten metr i... Kółeczko pęka, a w najbliższym rowerowym (dokładniej: w żadnym rowerowym) go nie trafisz.
Czasami ma się takich zaskoczeń po prostu dość i szuka się opcji bez takich problemów.

Nie wiem co to jest "kółko łańcucha powracającego", ale praktycznie może być ono równie rzadko spotykane jak opona czy dętka szosowa 26'.  Pewnie! W końcu zawsze się gdzieś kupi, ale na awaryjną pożyczkę dętki czy opony od kogoś uczynnego raczej nie licz!

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline storm

A tu sobie przeczytałem, że chcesz uniknąć problemów z dostępnością części czy akcesoriów...

Oczywiście, że tak i OIDP to problemów z dostępnością opon, obręcz i dętek w 26" w zasadzie nie ma.
Za to poszukaj sobie ww do 20" :D
BTW: kółka 20" do poziomek zaplata się w... serwisach BMXowych. A kółko 26" zaplecie Ci każdy wszędzie.

Czasami ma się takich zaskoczeń po prostu dość i szuka się opcji bez takich problemów.

Nie wiem co to jest "kółko łańcucha powracającego", ale praktycznie może być ono równie rzadko spotykane jak opona czy dętka szosowa 26'.  Pewnie! W końcu zawsze się gdzieś kupi, ale na awaryjną pożyczkę dętki czy opony od kogoś uczynnego raczej nie licz!

Dętka szosowa? Faktycznie, są problemy z dostępnością... :] Dlatego ja jadąc na MP miałem ze sobą 4 dętki 20" cienkie do Durano 1 1/8" + oponka Durano. Po prostu trzeba być przygotowanym na "W".

Offline Mężczyzna pankracy

• koko dżambo i do przodu
  • Na forum od: 16.06.2015
    • Strava

@Pankracy - czyli co złego jest w tych sklepowych kołach w Tribanie 520? Tylko kolor czy coś więcej?

Nie ma chyba nic złego, zwykłe budżetowa koła. Gdybym nie mógł okazyjnie kupić lepszych to bym na nich jeździł jeszcze trochę.
Na forach wszędzie piszą, że te kołą są takie sobie i że jeśli ktoś chce ulepszyć sobie Tribana to niech zacznie od kół.
Poza tym ten rower jak na pierwszą szosę jest bardzo ok a trzy zębatki z przodu (nie blaty! blat to jest ta największa - tak mnie opieprzyli kiedyś w serwisie gdy powiedziałem "środkowy blat") pozwalają nie bać się gór.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
I czy na moim miejscu bralibyście toto, czy nie?

A jeździć będziemy my, czy Ty?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Poza tym ten rower jak na pierwszą szosę jest bardzo ok a trzy zębatki z przodu (nie blaty! blat to jest ta największa - tak mnie opieprzyli kiedyś w serwisie gdy powiedziałem "środkowy blat") pozwalają nie bać się gór.
Tak to się myli z zębatkami z tyłu, więc jak dla mnie w liczbie mnogiej to są blaty (może tarcze? ale znowu będzie się mieszało z hamulcowymi). Pojedynczo jest blat i młynek, gorzej jeśli tarcze/zębatki/blaty (:P) są trzy ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum