Autor Wątek: Jaka szosówka na początek - tak do 2.5k  (Przeczytany 7568 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
O, odezwał się ten, co się zawsze powołuje na stronnicze i nieobiektywne źródła!
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Przygody Storma z szosą;) Prawie jak moje;) ;D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
Cytat: Księgowy
Przygody Storma z szosą;) Prawie jak moje;) [/size][/color]

Dlatego w jednym z ostatnich postów jakie popełniłem w tym wątku pytałem o to czy ktoś w Warszawie nie pomógłby mi w optymalnym ustawieniu siodełka i kierownicy etc. (bikefitting).
I niestety - nikt się nie odezwał.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Ty chyba w Krakowie smog dychasz a nie w Wawie? Czy ja coś pominąłem...
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Trochę przegapiłeś...

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Z prostą kierownicą to dopiero będziesz miał niewygodną pozycję ;/
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline storm

Ty chyba w Krakowie smog dychasz a nie w Wawie? Czy ja coś pominąłem...

Od kwietnia z powrotem w stolicy :)
A co do smogu - jak rano jeździłem do roboty to z mostu czasami nie było widać Zamku na Wawelu... :]
Insza inność, że z kolei w Warszawie widoki są też podobne:
https://goo.gl/maps/SPbT1DCRMBP2
Bywa, że PKiN i wieżowce na wiosnę i w lecie są jakby przesłonięte mgiełką.

Z prostą kierownicą to dopiero będziesz miał niewygodną pozycję ;/

Akurat na odwrót. Nie dość, ze prosta kierownica mnie przybliżyła do siebie to jeszcze regulowany mostek też zrobił swoje :D Obecnie jeżdżąc czuję się jakbym jechał na starym dobrym krossie (Kellys Saphix '07)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014

A co do smogu - jak rano jeździłem do roboty to z mostu czasami nie było widać Zamku na Wawelu
Chyba z mostu Wandy :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Tzw. fitness albo hybryda

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Nie dość, ze prosta kierownica mnie przybliżyła do siebie to jeszcze regulowany mostek też zrobił swoje
Obczaiłeś już patent, który zrobił u siebie Księgowy? Bo może to będzie dla Ciebie dobrym kompromisem.

Offline storm

A co do smogu - jak rano jeździłem do roboty to z mostu czasami nie było widać Zamku na Wawelu
Chyba z mostu Wandy :D

Tam jest ulica Marii Konopnickiej i prowadzi przez most, z którego rozciąga się taki widok:
https://goo.gl/maps/2bjtToRHBks

Tzw. fitness albo hybryda

Nie rozumiem? Chodzi o rower? Przecież już widzieliście mega hybrydę - low racera z bagażniczkiem i sakwami ;)

Nie dość, ze prosta kierownica mnie przybliżyła do siebie to jeszcze regulowany mostek też zrobił swoje
Obczaiłeś już patent, który zrobił u siebie Księgowy? Bo może to będzie dla Ciebie dobrym kompromisem.

Niestety nie wiem jaki patent zrobił u siebie @Księgowy :]
@Księgowy - jakieś zdjęcia?
« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2016, 11:00 storm »

Warto sobie dokładnie pomierzyć, bo taka kierownica często wcale nie skróci roweru.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Jeździłem z byczymi rogami cały sezon (nawet wyprawa była) i mogę powiedzieć, że to taki baranek bez dolnego chwytu. Klamki miałem dedykowane (montowane w rogach), i to był dla mnie najwygodniejszy chwyt (nawet lepszy niż klamkomanetkach w baranku). Kierownica taka jest szersza niż baranek i rower dobrze się prowadzi, łatwo podrzucić przednie koło np. w terenie.
Ale Worek ma rację, taka kiera nie skróci roweru, powiedziałbym nawet że jest to sposób na wydłużenie roweru, miałem krótka ramę, dałem dłuższy mostek i bycze rogi. Naturalny, ergonomiczny chwyt w tej kierze jest właśnie na rogach.

Wada takiej kiery(z dedykowanymi klamkami) to problemy przy mocnym hamowaniu (np. awaryjnym), parę razy wyrwało mi dłoń z kierownicy, zwłaszcza jak była mokra, w deszczu. Dlatego dałem sobie z tym spokój i powróciłem do baranka.

Normalne bycze rogi, to jak pisze sinuche "baranek bez dolnego chwytu". Przecież na baranku też można założyć klamki przełajowe i traktować jako podstawowy chwyt - będzie się jeździło równie słabo jak z byczymi rogami i klamkami jak u Księgowego (on przypuszczam nie ma prawdziwych byczych rogów, tylko kierownicę z rogami). Sama amputacja dolnego chwytu kompletnie nic nie daje.

To są  bycze rogi

Pozycja jest wręcz mocniej wyciągnięta, szerokość 415 mm to tyle co w baranku.

Księgowy nie ma byczych rogów ;) (a przynajmniej takich ortodoksyjnych)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum