Autor Wątek: Jaka szosówka na początek - tak do 2.5k  (Przeczytany 7566 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
A może bycze rogi = kierownica torowa?

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Ja tylko sprostuje pewien aspekt. Moja kierownica, to nie sa sensu stricto bycze rogi. Bycze rogi to kierownica torowa, jak pisał Worek. Jaka różnica? A no taka, że średnica w buczych rogach jest grubsza niz w mojej. W mojej przełozyć mozna klamki "klasyczne". Przejdą one przez "zakręty. W byczych rogach jest średnica lekko większa (coś chyba 23mm) i nie włoży się tam klamek, chyba, że ktoś je rozegnie lub rozpiłuje.

Moja Kierownicę mam od Skoliozy. To kierownica a`la bycze rogi, z seri rowerów mtb retro. Dawniej takie "byki" były modne w góalach z supermarketu i rowerach mtb.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba na rynku są takie kierownice, ze średnicą "przelotową" taką by pasowały klamki MTB.

SZY chyba mi podpowiadał, gdzie można kupić taką kierkę... ale nie mogę znaleźć;/

W swoim poprzednim rowerze - białej pseudoszosie - miałem prawdziwego bullhorna, i musiałem montować na niej klamki przełajowa a manetki rozpiłowywać pilnikiem, aby założyć na kierownicę. Przy odrobinie chęci wszystko sie da;)

Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba na rynku są takie kierownice, ze średnicą "przelotową" taką by pasowały klamki MTB.

SZY chyba mi podpowiadał, gdzie można kupić taką kierkę... ale nie mogę znaleźć;/

Jakbyś sobie przypomniał, to koniecznie daj znać, bo byłbym mocno zainteresowany!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
To już przestaje mieć znaczenie - manetki z nowszych grup są na osobne obejmy, więc nie trzeba ich przeprowadzać przez rurki, można bez problemu założyć w dowolnym miejscu.
Dalej musisz przeprowadzić obejmę od hamulca, bo do niego mocujesz te manetki :P (fakt, dwie obejmy mniej do cięcia)

Jakby co, wala się mi gdzieś po pokoju taki bullhorn MTB, pod normalne klamki. Szerokość 55 cm
« Ostatnia zmiana: 4 Gru 2016, 22:35 globalbus »

My home is where my bike is.

• blog podróżniczy
A próbowałeś zacisnąć na kierze szosowej? Bo te przełajowe tektro przy odmiennej średnicy po prostu się nie zamkną (śruba nie trafia w gwint).

• blog podróżniczy
Tak jak Księgowy pisał, prawdziwe bycze rogi mają szosową średnicę rurki (są grube, ok 24mm). Dla niektórych klamek otwieranych może to faktycznie nie być problemem, ale twierdzenie, że każde będą pasować, nie jest moim zdaniem prawdziwe.

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
Jakby ktoś pytał - chętnie pozbędę się tego roweru.
Szkoda mojego (_|_) na wymysły sadomasochistów.

Cena do uzgodnienia.
Dorzucam za friko kierownicę - baranka z oryginalnej wersji roweru (z klamkami).

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Cała ta Twoja historia z szosą to była jakaś parodia Storm... kupiłeś ją z przekonianiem że w sumie będzie niewygodna, ale musiałeś spróbować "tego szatańskiego wynalazku" satanistów, potem uświadomiłeś sobie, że masz rację i teraz ją sprzedajesz.

Dramat jednego aktora;) ;D ;D ;D ;D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Szosówka doda Ci skrzyyyyyydeł.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Historia źle dobranego rozmiaru :|

Na rowerze poziomym nie pjeździłem, ale przejście na szosę, do rzeczywiście chyba jakaś degradacja.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
Historia źle dobranego rozmiaru :|
Na rowerze poziomym nie pjeździłem, ale przejście na szosę, do rzeczywiście chyba jakaś degradacja.

"Nie znam się, ale wypowiem się" :D - skąd ja to znam???
Rozmiar 48cm - dla mnie powinien być ok.

Cała ta Twoja historia z szosą to była jakaś parodia Storm... kupiłeś ją z przekonianiem że w sumie będzie niewygodna, ale musiałeś spróbować "tego szatańskiego wynalazku" satanistów, potem uświadomiłeś sobie, że masz rację i teraz ją sprzedajesz.

Nie satanistów, ale sadomasochistów. A kupiłem po to aby sprawdzić czy na pewno będzie to takie wspaniałe jak to się wy wszyscy zachwycacie. Niestety - ten wasz zachwyt jest na poziomie owych słynnych miliardów much żrących... sami wiecie co :P

Dramat jednego aktora;) ;D ;D ;D ;D

Dramat to wy macie - a raczej wasze (_|_), karki i ręce. Im najbardziej należy współczuć.

Szosówka doda Ci skrzyyyyyydeł.

s/doda/ujmie.
Sprawdzone organoleptycznie - tego samego dnia: na Tribanie prędkość do 20 km/h i jakoś tak dziiiwnie... Kilka minut po - wsiadłem na FWD. Również dziwnie, bo jakoś tak leżąco, ale jak depłem w pedał to momentalnie na liczniku się zrobiło 30 (dłuższo-chwilowe) a nie max 23-25 (absolutnie chwilowe, nie do utrzymania).... :P

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
"Nie znam się, ale wypowiem się" :D - skąd ja to znam???
Rozmiar 48cm - dla mnie powinien być ok.
Na jakiej podstawie sądzisz, że akurat 48 będzie idealne? Pomierzyłeś się dokładnie i wrzuciłeś do kalkulatora competitive cyclist..? Dla mnie według niektórych przeliczników powinien być dobry rozmiar 62, a jeżdżę na 54,5 ;) Akurat Twoje objawy ewidentnie wskazywały na zbyt długi rower. Poza tym jest jeszcze kwestia dopasowania roweru, niektórzy potrzebują nawet wymiany baranka na inny model i dopiero to rozwiązuje problemy. W rowerach pionowych detale decydują o tym, czy jazda będzie przyjemnością, czy katorgą.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Sprawdzone organoleptycznie - tego samego dnia: na Tribanie prędkość do 20 km/h i jakoś tak dziiiwnie... Kilka minut po - wsiadłem na FWD. Również dziwnie, bo jakoś tak leżąco, ale jak depłem w pedał to momentalnie na liczniku się zrobiło 30 (dłuższo-chwilowe) a nie max 23-25 (absolutnie chwilowe, nie do utrzymania).... :P

Może nieco przesadziłeś? Albo jakiś spadek formy!
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013

Może nieco przesadziłeś? Albo jakiś spadek formy!

Ewidentny brak mięśni "pionowych".

Swego czasu jak się ścigałem w klubie kolarskim, to nam biegać w "sezonie" nie kazali, bo to inne mięšnie pracują. Bieganie tylko zimą, co by serducho trenowało.
« Ostatnia zmiana: 28 Gru 2016, 01:51 hansglopke »
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
W rowerach pionowych detale decydują o tym, czy jazda będzie przyjemnością, czy katorgą.
No nie w sytuacji, gdy jedziesz na niecałe 5 km - na taki dystans wystarczy zgrubnie dopasowany rower i każdy przeżyje. No, prawie każdy.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum