Autor Wątek: Rower niebieski  (Przeczytany 14065 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Rower niebieski
« 23 Wrz 2018, 19:55 »
Konę uwielbiam od połowy lat 90-tych ub. wieku. Widelec P2 wyłamywał nadgarstki, ale wizualnie był nie do pobicia, był piękny. To zawsze były solidne rowery i chyba jest tak nadal.
Tutaj trochę mi nie pasuje duża ilość podkładek pod mostkiem i wielki wór na bagażniku - gdyby zastąpić go framebagiem, to byłoby prawie idealnie  :)
Uniwersalność nie musi być zaletą (a nawet zazwyczaj nie jest), więc pewne ograniczenia ramy nie wszyscy uznają za wady.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 23 Wrz 2018, 19:59 »
Nie przycięty widelec w Sutrze ltd ma rurę 300 mm i pozwala założyć 100 mm podkładek pod mostkiem. Taka moda w Ameryce.

Opona mieści się nawet 60 mm, w 27.5 cala pewnie więcej. Rury lepsze, niż ordynarne 4130. Po grzyba adaptery do wszelkich osi to nie wiem, skoro słuszny system jest 1. Dzięki temu rama jest sztuwna i tarcze nie brzęczą. Niestety Sutra najnowsza ma juz osie przelotowe.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrz 2018, 20:11 MCsubi »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Wrz 2018, 20:07 »
/.../
Obstawiam, że pierwsze miejsce (gdyby istniał jakikolwiek ranking ram do poważnej turystyki) zajmą Surly Troll i Ogre, byćmoże Salsa Marrakesh i potem długo, długo nic...

/.../

Mym zdaniem -"z kretesem" przegrałeś, chyba, na myśli masz liczby sztuk (popularność).

B. ładna ta Kona, tej kolor, logo.
Jeden z bardziej urokliwych rowerów.

(Ino musi ciężkawy.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MCsubi

« 23 Wrz 2018, 20:14 »
Rama 2.5 kg ( ujdzie), widelec nieprzycięty 2 kg :o Ważyłem rozmiar 52 cm model 2017.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Wrz 2018, 20:14 »
Mym zdaniem -"z kretesem" przegrałeś, chyba, na myśli masz liczby sztuk (popularność).

Nie inaczej - tego widzi się najwięcej w relacjach/blogach/kanałach.

Bo jeśliby patrzeć na najodpowiedniejszą ramę dla konkretnego kolarza wypadałoby się udać do Rychtarskiego i wymienić wszystko czego potrzebujemy (w moim przypadku byłoby to punkty montażowe co centymentr na całej powierzchni ramy  :icon_twisted:)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 23 Wrz 2018, 20:17 »
... widelec nieprzycięty 2 kg :o ...
Boszszsz...
Niemożliwe. Wspomniany P2 ważył chyba poniżej 700g (pod koło 26).

Offline Mężczyzna MCsubi

« 23 Wrz 2018, 20:20 »
Rychtarski takich rur nie widział na oczy, ma tylko sety do rowerów sportowych. Dedacai takich nawet nie produkuje, Columbus tylko Cromor do własnego Cinelli Hobo. Sportowy set pod sakwami jest po roku miękki jak guano. Kolega qbotcenko widzę żyje internetowymi mitami.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrz 2018, 20:54 MCsubi »

Offline Mężczyzna MCsubi

« 23 Wrz 2018, 20:22 »
To się nadal nazywa P2 ale jest potężne w porównaniu z wersją MTB.
Fotka na szybko z pensjonatowej rowerowni, sorry za swiatło:
« Ostatnia zmiana: 23 Wrz 2018, 20:35 MCsubi »

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Wrz 2018, 20:35 »
A z jakiej? stali jest ta ślicznotka (Kona).

MCsubi: To jaki? (z czego?) stalowy set pod bikepacking jest najbardziej możliwy git.

Doświadczony kumpel-podróżnik (dotychczas na Troll'u) właśnie przeskakuje na:

https://followmestore.de/bike/fahrraeder/cyclecross-gravelbikes/25870/norco-search-xr-s-105-2018?number=110325.3

Ten jest na Reynoldsie 725 + wideł karbonado.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Wrz 2018, 20:44 »
Doświadczony kumpel-podróżnik (dotychczas na Troll'u) właśnie przeskakuje na:

https://followmestore.de/bike/fahrraeder/cyclecross-gravelbikes/25870/norco-search-xr-s-105-2018?number=110325.3

Ten jest na Reynoldsie 725 + wideł karbonado.

Ja bym odczuwał nieustanny strach, że mi się klamkomanetki posypią i stanę przed koniecznością ich naprawy na środku antarktydy  :P
Lecz piszę to z perspektywy domorosłego serwisanta, który rozwalił w nowym rowerze mechanizm zmiany biegów w Tiagrze i to w warunkach warsztatowych z dostępem do wszystkich narzędzi  8)

Offline Mężczyzna MCsubi

« 23 Wrz 2018, 20:51 »
łatośłętka, Kona sie nie chwali stalą, ale na moje oko w wersji LTD to będzie właśnie coś w okolicy 725 w numeracji Reynoldsa i  Cromora wg Columbusa. I uwaga - jeździłem na zwykłej Sutrze i Sutrze ltd i jednak ltd ma lepsze rury.

Wyższej stali do turystyki bym nie polecał, bo zaczynają sie zbyt wycieniowane ścianki. Mam ostre koło z Reynoldsa 835 i rama ma niezliczone ilosci wgniotek.

Z doświadczeń z Ritchey Road (na zdjęciu powyżej obok Sutry, zważywszy na to, jakie bikepackingowe i gravelowe akcje wytrzymał pod moim ciężkim tyłkiem) powiedziałbym, że jego wersja na nieco grubsze opony powinna byc ideałem do bickepackingu: https://eu.ritcheylogic.com/eu_en/bike/frames/outback-frameset

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Wrz 2018, 21:19 »
Ja bym odczuwał nieustanny strach, że mi się klamkomanetki posypią /.../

Na tę chwilę zgłasza, powyżej 4o km/h z 2x 1,5 l na widle ciut mu drży lub wichruje - pewniej kierę wówczas chyta. Bliżej rozpozna sprawę koszyków, bidonów.

łatośłętka, /.../

Merci.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 23 Wrz 2018, 21:55 »
maku, wybacz bałagan w twoim temacie, ale ktoś tu miał jakieś zastrzeżenia do Twojej ramy, musiałem reagować.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
« 23 Wrz 2018, 22:52 »
Kolor ładny, ale tylko po dwie śróbki na widelcu to bida straszna - choć są i koszyki na dwie śrubki, ale do max 3kg obciążenia  ::)

Planuję raczej low-rider i kolejną parę sakw.

Tutaj trochę mi nie pasuje duża ilość podkładek pod mostkiem i wielki wór na bagażniku - gdyby zastąpić go framebagiem, to byłoby prawie idealnie  :)

Wolę jednak kierownicę wyraźnie wyżej niż w szosie. Więc albo podkładki albo długa główka ramy, jak w Awolu. Żadne z tych rozwiązań nie jest szczególnie estetyczne, ale coś za coś. Tu jeszcze nie przyciąłem widelca, bo nie wykluczam, że kierownica pójdzie jeszcze wyżej.

Opona mieści się nawet 60 mm, w 27.5 cala pewnie więcej.

Nowsze sutry mają większe prześwity. W moim modelu taka opona z błotnikami nie wejdzie. To może być minus w jedzie na lekko. Z sakwami raczej nie wybieram terenu, który wymagałby aż tak szerokich opon.

/.../
Obstawiam, że pierwsze miejsce (gdyby istniał jakikolwiek ranking ram do poważnej turystyki) zajmą Surly Troll i Ogre, byćmoże Salsa Marrakesh i potem długo, długo nic...

/.../

B. ładna ta Kona, tej kolor, logo.
Jeden z bardziej urokliwych rowerów.

(Ino musi ciężkawy.)

Waży ponad 13kg. Ale jest złożony "z zapasem".

Co do stali, to Kona standardowo używa rurek Reynoldsa. Ale nie w Sutrze. Tutaj to jest wydumka firmowana ich logo, która waży 2610g rama 54 + 1150g goły widelec. Więc na metalu tu nie oszczędzają :) Jak na ramę pod sakwy to plus.
Do jakości tej stali i lakieru nie mam zastrzeżeń. Po sesji zdjęciowej na promenadzie cały rower był w soli. Ja głupi zapakowałem go tak do pudła. Po powrocie okazało się, że łańcuch całkowicie zardzewiał - nie dało się kręcić pedałami. Mimo to na ramie nie został żaden ślad.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrz 2018, 23:22 maku »

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
« 23 Wrz 2018, 23:21 »
duplikat

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: