Autor Wątek: Colnago C40 - Szalony Koń  (Przeczytany 1239 razy)

Offline Mężczyzna SzalonyKon

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.06.2016
Colnago C40 - Szalony Koń
« 13 Cze 2016, 16:22 »
Przedstawiam mój wymarzony rower. Wiele wody w Warcie upłynęło zanim osiągnąłem finalny efekt. Tasowałem trochę rowerami, dochodząc do tego poziomu. Teraz mogę powiedzieć, że mam wymarzony rower. Co prawda chciałoby się mieć jeszcze coś stalowego równolegle lub inny kultowy model równie legendarnej marki, ale cóż... finanse. Poniżej prezentuję moje oczko w głowie, obiekt fascynacji i niekończących się inwestycji (ale od teraz się ogarniam, koniec wydatków). Moje Colnago C40 na osprzęcie mieszanym (nie muszę mieć w jednej grupie, muszę mieć dobre)

RAMA: Colnago C40 B-Stay (karbon)
WIDELEC: full carbon stylizowany na Colnago
MOSTEK: Pazzaz carbon
KIEROWNICA: Pazzaz carbon
STERY: Tecora
KLAMKOMANETKI: Campagnolo Recrod Carbon 10s
OWIJKA: Fizik
OBRĘCZE: AlexRims AT-400
PIASTY: Novatec A291SB + F482B
OPONY: Vittoria Rubino PRO 700x25
SUPORT: jakiś Hollowtech II
KORBA: Dura Ace 7800
PEDAŁY: LOOK Keo easy
PRZERZUTKA PRZEDNIA: Shimano R770
PRZERZUTKA TYLNA: Campagnolo Record carbon
KASETA: Campagnolo 10s
HAMULCE: Dia-Compe BRS 200 (tytanowe osie)
ŁAŃCUCH: SRAM (zmieniam na Campagnolo niebawem...)
SIODŁO: San Marco Aspide
SZTYCA: Promax (karbon)

A niebawem pokażę mojego "dostawczaka"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Colnago C40 - Szalony Koń
« 13 Cze 2016, 16:25 »
Super! Jaka waga? ;>
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 13 Cze 2016, 16:53 »
Jeden rower i trzy korby?
Wygodnie z tak ustawioną kierownicą?

« 14 Cze 2016, 18:25 »
Waga 7,2 bez licznika, z jednym koszyczkiem  ;D
Korby są tutaj dwie. FSA na octalinku została wymieniona na DA 7800 ;) A czemu kierownica miałaby być niewygodna? Ona ma nieco specyficzny kształt, jest płytka i jej "rogi" są krótkie. Ustawienie normalne jak w każdej kierownicy.

« 14 Cze 2016, 18:38 »
Niezła waga, ale jeden koszyk to trochę pod oszustwo podchodzi

Też uważam, że kierownica jest dziwnie ustawiona. Płytka wcale nie jest, wręcz przeciwnie, do tego spory reach.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 14 Cze 2016, 21:06 »
aż specjalnie foto zrobiłem, byś widział, że nie jest głęboka. Może tak na powyższych zdjęciach wygląda, ale jest płytka ;) A co jest nie tak z jej ustawieniem? Ta część, która "idzie do przodu" jest idealnie pozioma, nie opada jak to należy zrobić w klamkach Shimano, by nie sterczały do góry.

To bydle poniżej miało głęboką kierownicę - dobre 4 cm różnicy, jak nie lepiej

Waga to głównie efekt kół 1500 gram oraz siodełka niecałe 100 ;)

« 14 Cze 2016, 21:30 »
Moim zdaniem masz dziwnie przykręcaną kierownicę. Końce kierownicy powinieneś mieć bliżej kolan. Przypuszczam, że dolny chwyt nie jest dla Ciebie zbyt komfortowy.

« 15 Cze 2016, 04:03 »
A rozumiem teraz. Ona ma taki kształt po prostu. Dolny chwyt nie jest zły. Ja go też specyficznie trzymam, bo na zgiętych rękach. Poza tym mało go używam. Szkoda mi po prostu zdzierać owijkę z kierownicy, bo musiałbym zmodyfikować ustawienie klamek, jesli opuszczę kierownicę.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 15 Cze 2016, 06:59 »
dolny chwyt nie jest dla Ciebie zbyt komfortowy.

Worek to nie kwestia ustawienia, niektóre kierownice mają takie gięcie i nie ustawia ich się równolegle do poziomu. :D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 15 Cze 2016, 07:14 »
Moim zdaniem masz dziwnie przykręcaną kierownicę. Końce kierownicy powinieneś mieć bliżej kolan. Przypuszczam, że dolny chwyt nie jest dla Ciebie zbyt komfortowy.
Mam podobną kierownicę w wyprawówce. Nie montowałem jej jednak w celu posiadania dolnego chwytu, a wygodniego na klamkomanetkach. Dopasowanie do wygody dolnego chwytu łączy się z tym, że chwyt górny robi się paskudny do jazdy.

A na tym, co jest (mam podobnie jak SzalonyKoń) da się całkiem wygodnie jechać przez dłuższy czas. Pomijając to, co zostało wspomniane - owijka usiłuje się ściągnąć.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 15 Cze 2016, 09:24 »
Worek to nie kwestia ustawienia, niektóre kierownice mają takie gięcie i nie ustawia ich się równolegle do poziomu. :D
Mam podobną kierownicę w wyprawówce. Nie montowałem jej jednak w celu posiadania dolnego chwytu, a wygodniego na klamkomanetkach. Dopasowanie do wygody dolnego chwytu łączy się z tym, że chwyt górny robi się paskudny do jazdy.

A na tym, co jest (mam podobnie jak SzalonyKoń) da się całkiem wygodnie jechać przez dłuższy czas. Pomijając to, co zostało wspomniane - owijka usiłuje się ściągnąć.
Istnieją kierownice bez poziomego odcinka. Prawdą jest też, że niektóre kierownice pozwalają ustawić sensownie tylko chwyt na klamkach lub tylko dolny. Kąt opadania miejsca montażu klamek potrafi być różny.

Z tego co widzę klamkomanetki to stare Campagnolo, które są dużo mniejsze od Shimano. Niestety nie współpracują zbyt dobrze ze współczesnymi kierownicami. Krótki reach wymyślono dla długich klamek, a na tych Campy wiele ręki się nie zmieści. Większa część dłoni musi jeszcze spoczywać na kierownicy. Dużo łatwiej ustawić je sensownie na kierownicy o klasycznym gięciu, gdzie nie ma aż tak szybkiego spadku.

Ustawienie klamek i kierownicy SzybkiegoKonia redukuje niedogodności spowodowane stromym spadkiem. Napisałem, że ustawienie jest dziwne, nie dlatego, że jest złe, tylko niezgodne z tym co przewidywał producent ;)

« 15 Cze 2016, 11:38 »
Stara Campa leży w dłoni niczym pierś ukochanej ;) Zwłaszcza na tej kierownicy. Jest bardzo wygodna w jeździe. Miałem kilka baranków i różne klamki, a ta konfiguracja jest najwygodniejsza. Kierownicę tę zastosowałem, gdyż jestem kurduplem, a poprzednia rama miała rozmiar 56 albo 57. Trzeba było jakoś to obejść i stąd mostek 80 mm. oraz taka kierownica. Możecie wierzyć lub nie, ale rączki idealnie leżą na niej. Chętnie dam się "karnąć" (ale nie zmieniaj przerzutek), gdy kogoś spotkam ;) A w sobotę Częstochowa - Kraków - Częstochowa, w niedzielę to samo z Łodzią, a 4 lipca Czewa - Poznań. Można się spotkać, pojeździć, wypić jakieś iso ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum