Autor Wątek: Odra i Południowa Szwecja, 1-15 sierpnia 2016  (Przeczytany 426 razy)

Offline Mężczyzna willow

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 16.05.2016
Cześć!

Na początku sierpnia chcę przejechać wzdłuż Nysy Łużyckiej i Odry do Świnoujścia, a następnie zrobić pętlę po Południowej Szwecji. Szukam towarzystwa.

Trasa
Start ze Zgorzelca (najłatwiej dojechać), a następnie ścieżką D12 Odra-Nysa do Świnoujścia. Po drodze jest sporo rezerwatów, które chciałbym odwiedzić. Nad morzem powinniśmy być w okolicach środy 3 sierpnia. Przez Bałtyk przepłyniemy promem do Trellegorga, najlepiej tak aby rano być z drugiej strony. W Szwecji chciałbym zahaczyć o Lund, Park Narodowy Söderåsen, Park Narodowy Stenshuvud i dojechać do jeziora Asnen. Jazda lokalnymi drogami i szlakami rowerowymi. To taki ogólny plan, jestem elastyczny i możemy jechać nieco inaczej. W zarysie wygląda to tak:
https://ridewithgps.com/routes/14438792
Powrót promem do Świnoujścia najlepiej w niedzielę lub poniedziałek (15 sierpnia), a następnie pociągiem do domu.

Dystanse
W sumie chciałbym przejechać około 1000 km, to taki plan minimum. Myślę że jak na 15 dni wolnego to nie jest wysoko postawiona poprzeczka. Na szlaku Odra-Nysa myślę że przebieg dzienny wyniesie około 100 km - asfalt wygodny, droga prosta jak drut i cały czas w dół. Po drugiej stronie Bałtyku skuteczność pewnie spadnie do około 80 km ze względu na bardziej urozmaiconą rzeźbę i większą ilość przystanków.

Spanie, gotowanie, styl jazdy
Ogólnie preferuję spanie w namiocie i siedzenie przy ogniu do nocy. Co jakiś czas można zrobić nocleg pod dachem lub polu namiotowym, szczególnie gdy pogoda gorsza. Gotowanie na palniku gazowym i ognisku. Jak ostro pada to wolę poczytać albo inaczej przeczekać, natomiast jak pada przelotnie albo mży cały dzień to lepiej ubrać się odpowiednio i jechać. Wstaję rano i jadę do późnego popołudnia. Najbardziej interesuje mnie przyroda, ale inne atrakcje i kontakty z ludźmi też są fajne. Dość często się zatrzymuję na zwiedzanie, jedzenie, zdjęcia lub po prostu jak mnie coś zaciekami. Bez napinania, jedziemy na wakacje, choć fajnie by było zobaczyć jak najwięcej.

Kasa
Prom Świnoujście - Trelleborg (https://www.ttline.com) w dwie strony kosztuje 222 zł. Przez większość trasy planuję korzystać z jedzenia zakupionego w Polsce. W Szwecji jest dość drogo, ale spróbujemy jakość sobie z tym poradzić. Powiedzmy 400 zł na jedzenie i atrakcje w Szwecji dobrze mieć. Trzeba też dojechać do Zgorzelca i wrócić ze Świnoujścia do domu, pewnie pociągiem - ok. 100 zł.

Zabawa będzie na pewno zacna, a i przygód pewnie trochę przywieziemy.

Offline Mężczyzna willow

Jest jeszcze inny pomysł:

prom z Gdańska do Nynashamn 29 lipca (piątek) -> pętla po Szwecji - np. Sztokholm, Uppsala, Gavle, Mora, Orebro, Nynashamn -> prom powrotny 14 sierpnia, 15 dojazd do domu pociągiem. Koszt promu to 500 zł w dwie strony, studenci o 100 mniej.

Offline Mężczyzna daniel33mc

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 31.12.2015
Czesc , bardzo ciekawa trasa w szczególności ta pierwsza , od dawana chciałem pojechać tą trasą nad morze ale jakoś sam nie mogłem sie zabrać .  Data wyjazdu jest sztywna czy można coś po negocjować bo musze załatwić urlop w pracy. Ja jestem z Zielonej Góry jakby co to moze mozna by ruszyć z Gubinka(autem byśmy pojechali)  jak byś dojechał do zielonej  zawsze bliżej.

Offline Mężczyzna willow

Urlop u mnie niestety sztywny - pierwsze dwa tygodnie sierpnia,  piątek 29 lipca i wtorek 16 sierpnia da się załatwić aby były wolne dodatkowo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum