Autor Wątek: Sztućce turystyczne  (Przeczytany 25668 razy)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Sztućce turystyczne
« 15 Cze 2016, 15:01 »
Hej,

Używałem przez ostatnie lata składanych sztućców z oferty biedronki:

Niestety o ile same sztućce są faktycznie wykonane z czegoś nierdzewnego to już producent zapomniał o tym by środek również był nierdzewny. Całość w środku oczywiście zardzewiała i przy każdym użyciu wylewa się ze środka rdzawy osad co nie sprzyja konsumpcji..

Jako że przyzwyczaiłem się do takiej formy to chętnie kupię coś składanego bardzo podobnego. Oczywiście w sieci jest sporo takich "niezbędników" ale wolałbym coś sprawdzonego z polecenia co mi nie zardzewieje ;-), tak by znowu nie trafić na bubel. Potrzebuję pełno wymiarowy widelec oraz łyżkę + nóż. Oczywiście dodatkowe akcesoria mi nie będą przeszkadzać ale te wymienione są wystarczające.

Ktoś poleca konkretny model ;-)?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Sztućce turystyczne
« 15 Cze 2016, 16:27 »
Plastikowe jednorazowe z Mcdonalds :) dają radę...
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 15 Cze 2016, 16:30 »
Składają się?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 15 Cze 2016, 16:34 »
Tak, ale tylko raz.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 15 Cze 2016, 16:43 »
No tak, nie pomyślałem o składaniu...
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna wiewiur

• Miasto: UK
  • Na forum od: 27.03.2016
« 15 Cze 2016, 18:58 »
Mam tak zestaw co ty ale nie używam go na wyprawach - za ciezki
Sztućce z maca może nie koniecznie ale używam mocniejszych plastykowych, że względu właśnie na wagę :)
Miałem kiedyś taki składany z logiem "National trust" zgrabny lekki no i składany.... ale zgubiłem go na pierwszej wyprawie:(
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2016, 21:10 yoshko »

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 15 Cze 2016, 21:03 »
Dla mnie waga nie jest aż tak istotna ;) może byc równie ciężki

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Cze 2016, 21:21 »

Taką jem kilka lat (widelca nie używam):

http://sklep.paker.pl/lyzka-skladana-msr

Takim majchrem tnę, kroję, nacinam, -kłuwam:

http://8a.pl/noz-petzl-spatha-black.html

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Na forum od: 30.08.2015
« 15 Cze 2016, 21:50 »
Nie znajduję powodów do tego by zamiast wygodnych i lekkich sztućców z nierdzewki /a co dopiero z tytanu - komplet 30g./ wygodnych i o normalnych wymiarach, używać niewygodnych, ciężkich i... np. jak w tym wypadku, rdzewiejących...
Fanem zmieniających wymiary przedmiotów jestem, lecz w tym wypadku korzyści składania nie widzę. P.s. Miałem w rękach taki: http://allegro.pl/50-niezbednik-turysty-wojskowy-noz-lyzka-widelec-i5889771855.html?reco_id=b69c1de3-3330-11e6-9e01-56847afe9799&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=16
kompletny bezsens i porażka, łyżka nieforemna i jak dla mnie za mała co by się spokojnie posilić, do gmerania w przygotowywanej zupie się nie nadaje w ogóle.
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Mężczyzna wiewiur

• Miasto: UK
  • Na forum od: 27.03.2016
« 15 Cze 2016, 22:11 »
Zakładający temat nie prosił o krytykę tylko o jakieś konkretne propozycje, z resztą nie każdego stać albo bardziej nie każdy widzi sens w kupowaniu tytanowej łyżki za Kilkadziesiąt zl. Gdzie tu resztą sprzętu....

Latosletka ( sorki nie mam pl znakow) podesłał/a całkiem ciekawe propozycje, mając na uwadze ze Można je w kubku również msra schować :)

« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2016, 22:18 yoshko »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 15 Cze 2016, 22:52 »
Polecam plastikowego sporka od Sea to Summit, tani i lżejszy od tytanu ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Na forum od: 30.08.2015
« 15 Cze 2016, 23:10 »
...wolałbym coś sprawdzonego z polecenia co mi nie zardzewieje ;-), tak by znowu nie trafić na bubel. Potrzebuję pełno wymiarowy widelec oraz łyżkę + nóż.
Ten co podałem miałem w rękach, jest do kitu - moje 3gr. do tematu.
Przyzwyczajenie jest drugą naturą... ale to nie powód by przyzwyczajeń nie zmieniać ;)
"Zwykłe" nierdzewne sztućce ważą tyle co taki nieporęczny i niewygodny składany cudak, do kupienia są za podobne pieniądze. Łatwiej i wygodniej korzystać, łatwiej także dbać o czystość.
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 16 Cze 2016, 11:12 »
Jako że przyzwyczaiłem się do takiej formy to chętnie kupię coś składanego bardzo podobnego.

Od dłuższego czasu używam bardzo podobnego zestawu. Wygląda tak:

Nic nie rdzewieje, nic się nie psuje. Sztućce można rozpiąć i jeść trzymając w jednej ręce nóż, w drugiej widelec. Wadą jest za mała, płytka i źle wyprofilowana łyżka. Ciężko coś wyciągnąć z garnka jeśli się go nie przechyli. Da się z tym żyć. Zestaw można kupić tutaj:
http://www.stopznuda.pl/gotowanie-i-przyrzadzanie-posilkow/8148-skladane-sztucce-noz-lyzka-widelec-zestaw.html

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 16 Cze 2016, 12:45 »
Odnośnie wygody to najwidoczniej część osób nie rozumie jak takie sztućce działają  ::)
Nikt nie korzysta z takiego niezbędnika wyciągając kawałek łyżki i trzymając w ręce takie wielkie coś.
Taki składany niezbędnik rozkłada się do oddzielnych wygodnych sztućców: widelca, noża, łyżki. Coś jak na tym obrazku(to akurat inny zestaw ale zasada taka sama):

Dzięki czemu możemy konfortowo konsumować jak za pomocą normalnych sztućców, a po skończeniu konsumpcji umyć całość i złożyć to małego zwartego i nie trzeszczącego niezbędnika który możemy upchać wszędzie np. w kubku.

Mam nadzieje że rozwiałem wątpliwości odnośnie tego jak jeść takim "nieporęcznym i niewygodny składanym cudakiem" w sposób poręczny i wygodny.

@Romal: Dzięki za propozycję. Zestaw fajny gdyby nie ta łyżka.. wygląda bardziej na łyżeczkę do herbaty niż stołową.
« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2016, 12:50 __ »

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 16 Cze 2016, 13:53 »
"Za moich czasów" korzystało się z czegoś takiego:
http://i1087.photobucket.com/albums/j474/strefamilitarna/P1340024_zps20d30415.jpg

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum