Autor Wątek: Jamis Renegade vs Author Ronin  (Przeczytany 3138 razy)

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
Jamis Renegade vs Author Ronin
« 15 Cze 2016, 23:35 »
Hej,

Coraz większą frajdę sprawia mi pokonywanie długich dystansów (200 km+), zarówno asfaltem, jak i w lekkim terenie (typu drogi polne i leśne). W przyszłym sezonie planuję przynajmniej jedną trasę ok 500 km. Obecnie jeżdżę dostosowanym pod siebie krosem (Kellys Neos), ale chciałbym się przesiąść na coś szybszego, trochę lżejszego i z barankiem (dodam, że jeszcze nigdy nie miałem roweru z barankiem, a wszyscy tutaj tak zachwalają baranki...). Oczywiście ze względu na zastosowanie roweru zależy mi także (a może przede wszystkim) na komforcie. Na obecnym rowerze kilkanaście godzin w siodełku wytrzymuję w zasadzie bez dolegliwości ze strony tyłka, pleców czy nadgarstków. Na możliwości zamontowania bagażu z przodu bardzo mi nie zależy.

I w ten sposób dochodzimy do moich głównych kandydatów:

1) Author Ronin, znany i lubiany na Forum:), cena katalogowa 4300 zł
http://pl.author.eu/adventure/author-ronin-2016-ua42871501

2) Jamis Renegade Expat 2016, cena katalogowa ok 5300 zł (+ 250 zł transport), ale w promocjach do wyrwania za 4500-4700 zł. Osprzęt zbliżony do Ronina, tyle, że rower lżejszy (pewnie za sprawą karbonowego widelca), zbudowany na rurkach Reynoldsa 520 i chyba na lepszych kołach.
http://www.jamisbikes.com/usa/renegadeexpat.html

3) Jamis Renegade Exploit 2016, cena katalogowa ok 7000 zł + (250 zł transport), ale widziałem w promocji za ok 5600 zł, Shimano 105, na rurkach Reynoldsa 631, hamulce hydrauliczne (hybrydowe), poza tym z grubsza to jak wyżej.
http://www.jamisbikes.com/usa/renegadeexploit.html

Zastanawiałem se też nad Croix DE Fer 20 i Specialized AWOL, ale odrzuciłem ze względu na ich ceny. Trochę się jeszcze zastanawiam nad karbonowym Giant Anyroad CoMax, ale jakoś dziwnie wyglda ten rower i chyba jednak ponad mój budżet.

Co sądzicie o Jamisach, zwłaszcza w kontekście tego, jak rower będzie wykorzystywany, a także porównaniu z Roninem?

W Jamisach najbardziej mnie martwi krótka główka ramy (95.9mm dla rozmiaru 48 i 114.3mm dla 52). Czy ten rower nie będzie bardziej sportowy, niż wygodny?

Dziękuję za poświęcony czas.
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2016, 23:47 przemo3642 »

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Odp: Jamis Renegade vs Author Ronin
« 16 Cze 2016, 00:09 »
Bardzo zależy Ci na ramie cr-mo? Wszystkie wymienione rowery są dość ciężkie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Cze 2016, 09:26 »
Jamis ma krótkie ramiona korby. Dopiero w największym rozmiarze jest 175 mm. Jest za to rozgięcie kierownicy o 12 st. co fajnie się sprawdza w terenie i jest wygodne. Główka rzeczywiście przykrótka, ale w ostateczności można dać mostek o bardzo dużym wznosie.

Ronin ma dłuższe ramiona korby i wyższą główkę. Oryginalnie opony 42c (nie wiem ile maksymalnie wejdzie do Jamis), rower jest bardzo uniwersalny. Widelec na otwory montażowe, bardzo przydatna sprawa do bikepackingu. Aktualnie chyba najciekawszy rower w znośnej cenie na rynku. Zmienionym tylko korbę na 30/46..
« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2016, 09:51 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wiewiur

• Miasto: UK
  • Na forum od: 27.03.2016
« 16 Cze 2016, 10:16 »
A na jaką korbę byś zmienił? Jakieś konkretne propozycje ? Przymiezam sie do kupna/zlozenia roweru i nie wiem czy iść w 2 czy 3 rzędy ale o tym dam osobnego temata :) co do główki ramy to przykrotkawa i nie wiem czy mostek by załatwil sprawę, zależy od użytkownika i jego preferencji. W moim caadx-ie mam 145 i wolałbym by było wyzej ale w tej kwestii myślę że mostek załatwil by sprawe
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 17:11 Turysta »

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 16 Cze 2016, 10:17 »
NA korzysc Exploita przemawiaja dla mnie bezawaryjne i - co rownie wazne - bezobslugowe hamulce HY/RD. Do tego kola tubeless i swetny osprzet 105 11sp. (wlasciwie wczorajsza Ultegra)

Tylko ta cena... :)

Zdecydowanie nie zaplacilbym dwa razy wiecej za powyzsze, majac Tiagre (dawne 105) i hamulce Spyre w Expacie / Roninie.

Ronin jest zdecydowanie lepszym wyborem jesli bedziesz chcial jezdzic z obciazeniem - bedziesz mu mógł sensownie załadować przód.

« 16 Cze 2016, 10:34 »
Ten drugi Jamis waży 10,4kg
Ze specyfikacji wynika że jego waga to 10,77kg ; z pedałami będzie ponad 11 kg.
Wiem że lubię wylajtowane rowery, ale mimo to 11 kg to nie jest mało. Nie widzę po prostu przewagi stali nad alu (no może poza estetyką roweru, cienkie rurki cr-mo są fajne) więc wolę mieć lżejszą ramę alu lub carbon.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 16 Cze 2016, 10:35 »

A na jaką korbę byś zmienił? Jakieś konkretne propozycje ? Przymiezam sie do kupna/zlozenia roweru i nie wiem czy iść w 2 czy 3 rzędy ale o tym dam
Dla mnie 50t to zdecydowanie za twardo i nie bardzo widzę zastosowanie. Preferuję wysoką kadencję. 46t byłoby w sam raz, a 30t w zestawieniu z kasetą 34t od biedy by wystarczyło na podjazdy z s sakwami. 2 blaty przy napędzie 10 rz. są ok. Korba 3rz pozwala na mniejsze majtanie przerzutką. Blat 42t jak dla mnie jest idealny ciągłej do jazdy po płaskim. Tyle, że każdy ma inny styl jazdy i warto takie kalkulacje zrobić pod siebie.

osobnego temata :) co do główki ramy to przykrotkawa i nie wiem czy mostek by załatwil sprawę, zależy od użytkownika i jego preferencji. W moim caadx-ie mam 145 i wolałbym by było wyzej ale w tej kwestii myślę że mostek załatwil by sprawe
Są nawet mostki idące prawie pionowo.

Polecam funkcje trygonometryczne Mostek o wznosie 25 stopni wznosi się o prawie 42-43 stopnie (z uwzględnieniem kąta rury strowej). Jeśli mostek ma 15 cm, to zysk wysokości wyniesie 10 cm, a efektywna długość 11 cm. Pozostaje wyłącznie kwestia estetyki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 16 Cze 2016, 11:57 »

A na jaką korbę byś zmienił? Jakieś konkretne propozycje ? Przymiezam sie do kupna/zlozenia roweru i nie wiem czy iść w 2 czy 3 rzędy ale o tym dam
Dla mnie 50t to zdecydowanie za twardo i nie bardzo widzę zastosowanie. Preferuję wysoką kadencję. 46t byłoby w sam raz, a 30t w zestawieniu z kasetą 34t od biedy by wystarczyło na podjazdy z s sakwami. 2 blaty przy napędzie 10 rz. są ok. Korba 3rz pozwala na mniejsze majtanie przerzutką. Blat 42t jak dla mnie jest idealny ciągłej do jazdy po płaskim. Tyle, że każdy ma inny styl jazdy i warto takie kalkulacje zrobić pod siebie.

osobnego temata :) co do główki ramy to przykrotkawa i nie wiem czy mostek by załatwil sprawę, zależy od użytkownika i jego preferencji. W moim caadx-ie mam 145 i wolałbym by było wyzej ale w tej kwestii myślę że mostek załatwil by sprawe
Są nawet mostki idące prawie pionowo.

Polecam funkcje trygonometryczne Mostek o wznosie 25 stopni wznosi się o prawie 42-43 stopnie (z uwzględnieniem kąta rury strowej). Jeśli mostek ma 15 cm, to zysk wysokości wyniesie 10 cm, a efektywna długość 11 cm. Pozostaje wyłącznie kwestia estetyki.
W zupełności się z tobą zgadzam, blat 50 moim zdaniem jest bezużyteczny przy jeździe z sakwami ale w ogóle tego typu rowerze. W sumie to nie wiem po co daja az tak dużo zębów na największym blacie, to się nadaje na kolazowe a nie na tourera. I tak większość zmienia... ale do rzeczy: ok mniej sie majta zgadza się ale co z estetyką? Dużo osób mówi że jak baranek to 2 rzędy ;) w sumie dla mnie sie liczy praktyka a nie jak to wyglada. Ale już tak na serio to podobno 3 blaty nie sa kompatybilne z klamkomanetkami szosowymi... muszę to rozkminic :) dziś pod wieczor zapodam swojego temata żeby autorowi wątku nie mieszać więc prosze o pomoc i zapraszam do dyskusji  
Widzę że z matmy jesteś dobry więc skoro się da to ci wierzę ale czy to ładnie wygląda to juz tego nie jestem pewien....
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 16:58 Turysta »

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 16 Cze 2016, 12:19 »
Te rowery znasz: http://marinbike.pl/ ?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 16 Cze 2016, 13:45 »
Pisałem, że drugi waży 10,4kg
Ja też piszę o tym Jamisie z drugiego linku, waga to 23,75 lbs, nie 23lbs stąd różnica.
2,5kg na ciężkim podjeździe o deniwelacji 550m i nachyleniu średnim 7% robi ledwie 35 sekund różnicy
Ja nie przeliczam mniejszej wagi roweru na milisekundy zysków czasowych, ale już ten 1 czy 2kg poczujesz jak będziesz musiał pokonać kawałek trasy z rowerem na ramieniu.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 16 Cze 2016, 13:59 »
Jamis ciężka dostępnośc dealerów w PL... trudności z reklamacjami
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

« 16 Cze 2016, 15:10 »
Autor wątku nie wspominał że ma zamiar nosić rower na ramieniu ( no chyba że do mieszkania na 4pietrze -wtedy to co innego) to nie ma służyć jako przełaj a raczej na wyprawy. Więc ja był bral cro mo od pepiczkow ;) ładne malowanie no i cena kusi

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: