Autor Wątek: Jamis Renegade vs Author Ronin  (Przeczytany 3141 razy)

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
Odp: Jamis Renegade vs Author Ronin
« 18 Cze 2016, 12:55 »
Przede wszystkim bardzo dziękuję ca cenne za rady i uwagi - wszystkie dokładnie przemyślałem.

Bardzo zależy Ci na ramie cr-mo? Wszystkie wymienione rowery są dość ciężkie.

No właśnie mi zależy, choć sam nie wiem, jak bardzo. Chodzi o to, że w teorii rama stalowa powinna nieco lepiej amortyzować wibrację spod kół, niż w przypadku ramy aluminiowej, co wynika z fizycznych właściwości materiałów. O większym komforcie wspominają też niektórzy użytkownicy takich rowerów, także w tym wątku (Wilku, dzięki za opinię!). Moje wątpliwości biorą się stąd, że - jak przynajmniej mi się wydaje - mówimy tutaj raczej o subtelnościach, a nie o czymś, co doświadcza się w sposób oczywisty, zdecydowany i łatwo jest to zweryfikować. Subtelności te są oczywiście uwypuklane i "pompowane" przez marketingowców, co także nie pozostaje bez wpływu na naszą percepcję tej kwestii (w tym użytkowników stalowych rowerów, którzy kupując je mieli już gdzieś z tyłu głowy przekonanie, o ich większym komforcie).

Uznałem jednak, że jeśli jest realna szansa na to, by poprawić sobię odrobinę komfort podczas jazdy, to warto to zrobić nawet kosztem 0,5-1kg, których wpływ także należy rozpatrywać w kategoriach "subtelności" (oczywiście w kontekście określonego zastosowania roweru).

Jamis ma krótkie ramiona korby. Dopiero w największym rozmiarze jest 175 mm. Jest za to rozgięcie kierownicy o 12 st. co fajnie się sprawdza w terenie i jest wygodne. Główka rzeczywiście przykrótka, ale w ostateczności można dać mostek o bardzo dużym wznosie.

Ronin ma dłuższe ramiona korby i wyższą główkę. Oryginalnie opony 42c (nie wiem ile maksymalnie wejdzie do Jamis), rower jest bardzo uniwersalny. Widelec na otwory montażowe, bardzo przydatna sprawa do bikepackingu. Aktualnie chyba najciekawszy rower w znośnej cenie na rynku. Zmienionym tylko korbę na 30/46..

Dzięki za opinie. Tak jak pisałem, raczej nie planuję wozić tym rowerem bagażu z przodu. Jeśli chodzi o ramiona korby, to dla rozmiarów w okolicy 50-51 )mam 169-170 cm wzrostu) obaj producenci dają korby 170mm.

Te rowery znasz: http://marinbike.pl/ ?

Tak, to są rowery aluminiowe.
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2016, 13:08 przemo3642 »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 18 Cze 2016, 13:35 »

Komfortem zwłaszcza będzie odp. geo, pozycja, elementy (siodło, chwyty/kiero, pedały) - takie rzeczy.

Właściwości materiałowe crmo/alu - rzecz jasna - istnieją, jednak nie te decydują.
Na amortyzację znacznie bardziej wpłynie elastyczność sztycy, odp. opony, w tych ciśnienie, niż różnica 'miękkości' ww. materiałów ramy.

Na crmo zdecydowałem się ze względu na estetykę (rower 2gi). Za wygodę odpowiada idealne dopasowanie do sylwetki. Amortyzują gumy, sprężone powietrze, elastomery w sztycy. Tym rowerem jeżdżę tylko zimą, na wyprawach tylko w sytuacjach b. dużego obciążenia bagażem.

Dla estetyki 0,5/1 kg więcej jeszcze mogę zawsze wozić, w kontekście wygody - polegam na jakości/cechach elementów j.w. zamocowanych na ramach z alu.

W stosunku do stali znacznie b. organicznie pracować ma tytan.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 18 Cze 2016, 14:11 »
@łatośłętka dzięki za opinię, będę musiał jeszcze ją"przetrawić".

W każdym razie na chwilę obecną jestem najbliższy kupna albo Ronina, albo Jamisa Renegade Exploit (czyli tego droższego, na osprzęcie 105, lepszych hamulcach i rurach Reynoldsa).

Cena Ronina to ok 4000 zł + osobisty odbiór ze sklepu na moim osiedlu + bezproblemowa gwarancja. Ale Jamisa można mieć już za 5600 zł  i to z wliczonym w tej cenie transportem z UK (wyprzedaż rocznika 2016), czyli jednak sporo taniej, niż w katalogu. Biorąc pod uwagę osprzęt, to cena Authora przestaje być atutem...

Mam jednak 2 wątpliwości, które głównie dotyczą właśnie Jamisa:

1) Wielkość ramy. Po wielogodzinnej lekturze różnych serwisów i forów rowerowych mam w głowie mętlik, ale uśredniając to, co wyczytałem, wychodzi mi, że dla moich gabarytów (wzrost - 169-170 , długość nogi - 78), najodpowiedniejsza będzie rama, z górną rurą długości (T/Th) ok. 520 mm.

Ronin w rozmiarze 500 ma T/Th 528mm, czyli powinno być OK, co też jest zgodne z sugestią producenta dla mojego wzrostu.

Jamis w rozmiarze 51 ma  T/Th 534 mm i nie wiem, czy to aby nie za dużo i czy różnica 528 vs 534 mm jest warta tego, żeby sobie nią zawracać głowę? Dodam, że w kwestii doboru wielkości roweru Jamis nie podaje żadnych rekomendacji i odsyła do salonów na przymiarkę.

NatomiastJamis o stopień mniejszy, tj. w rozmiarze 48 (T/Th 519mm) jest już wyprzedany, ale nawet gdyby był dostępny, to zastanawiałbym się, czy przypadkiem nie jest za mały. Bo poza krótszą ramą ma korbę 165 mm, istotnie krótszą główkę ramy (83mm), czy mniejszą bazę kół.

Jamis podaje też "standover", czyli odległość ramy od ziemi (liczoną mniej więcej w połowie długości ramy). Dla rozmiaru 51 wynosi ona 745mm. Biorąc pod uwagę długość mojej nogi (780 mm), oraz fakt, że rama jest slopingowa, to czy chociaż pod względem tego parametru rama byłaby dla mnie ok?

2) Sposób mocowania kół/osi w Jamisie. Nie znam się na nowych stadardach, ale to nie wygląda jak coś, co spotyka się na codzień. Jeśli zaszłaby potrzeba wymiany kół/piast, to nie będzie problemów z tym Jamisem? Rozumiem też, że raczej nie użyję go w zestawieniu ze standardowym trenażerem (posiadam Tacx Blue Motion)?
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2016, 14:25 przemo3642 »

« 18 Cze 2016, 14:22 »
Przepraszam, coś się popsuło, stąd niniejsza, bezsensowna wiadomość:(
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2016, 14:28 przemo3642 »

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 18 Cze 2016, 15:05 »
Cytat: Krzysiek Sobiecki w 16 cze 2016, 11:19

Te rowery znasz: http://marinbike.pl/ ?

Tak, to są rowery aluminiowe.

Nie wszystkie ;)

http://marinbike.pl/four-corners-p42.html

i możesz jeszcze rzucić okiem na:
http://www.masibikes.com/bikes/competition/cx-comp-2016
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2016, 15:16 Pumpernikiel »

« 23 Cze 2016, 23:35 »
Hej, szukając info o Renegacie trafiłem na zapowiedź modelu 2017:

Wyposażyli karbonowy widelec w otwory montażowe m.in. na lowridera!!! Jeśli przemyśleli to rozwiązanie (tj. lowridery nie będą odpadały) to będzie mega uniwersalny rower.

Poza tym zmienili jeszcze kilka szczegółów, w tym np. system montażu hamulców na flat-mount.

źródłó: http://www.bikerumor.com/2016/04/19/soc16-jamis-renegade-adventure-gravel-road-bikes-just-keep-getting-better/

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 24 Cze 2016, 20:48 »
http://www.marinbikes.com/pl/bikes/description/2016-four-corners1

ten nie aluminiowy. Oglądalem, chwilę jeżdziłem i powiem, że prowadzi się bardzo dobrze, choć nie było mojego rozmiaru.
Ma wszystko co potrzebne do turystyki.
Cena te zachęca i sklep w Warszawie.

Offline Mężczyzna wiewiur

• Miasto: UK
  • Na forum od: 27.03.2016
« 24 Cze 2016, 20:56 »
Przyznam się że pocichu też o nim myślę jako altwrnatywie. Cena kusi i geometria również. Dobra baza do upgreadu. Zbyt piękny to on nie jest ale na pewno praktyczny ;) Sprawdź sobie na Allegro. Wiem z jest jeden ale nie pamiętam w jakim rozmiarze, chyba Mka. Ps. W tym sklepie nie było przypadkiem Awola? Bo poszukuje :)

« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 16:41 Turysta »

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 24 Cze 2016, 21:58 »
Ps. W tym sklepie nie było przypadkiem Awola? Bo poszukuj

Nie było o dostępność Awol to popytaj u tych którzy maja owe rowery.
Mi z omawianych Awol najbardziej pasuje oprócz ceny.

Włosi maja jeszcze takiego cudaka też wygląda interesując - tylko te bar endy !
http://www.masibikes.com/bikes/steel/giramondo-2016 
« Ostatnia zmiana: 24 Cze 2016, 22:03 Włod »

Offline Mężczyzna wiewiur

• Miasto: UK
  • Na forum od: 27.03.2016
« 25 Cze 2016, 11:04 »
W UK są juz przeceny 25% na awole z 2016 oprócz wersji Comp bo ta zostaje niezmienna na 2017, więc warto się zakręcić... mi też Awol pasuje wizualnie itp (jeszcze nie Siedziałem na nim) marin jesCzE jesCze ale masi nie pasuje że względu na wspomniane bar endy i kolorystyka też niekoniecznie

« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 10:49 Turysta »

« 25 Cze 2016, 11:04 »
Hej, zrobiłem sobie sesję z Fit Calculator i miarką, oto wyniki: http://backcountry-rt2-m.neolane.net/nl/jsp/m.jsp?c=%40gYgLDbG2lDpfTCaRRnMpd8yc9C2ul%2BGXKEJIKDJ3svw%3D

Nie wiem, na ile można ufać temu narzędzia, przecież różne rowery mogą mieć np. różnej długości główki ramy, co przy tej samej długości rury poziomej daje mniej lub bardziej wyciągniętą sylwetkę...

Poza tym dlaczego na dłuższej ramie (french fit) ma być bardziej komfortowo i "długodystansowo"?

Myślicie, że Renegade w rozmiarze 51 (534 mm w poziomie) byłby dla mnie OK?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum