Autor Wątek: Czarnogóra, lipiec 2016  (Przeczytany 528 razy)

Offline Mężczyzna nadam

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 19.06.2016
Czarnogóra, lipiec 2016
« 20 Cze 2016, 02:50 »
Siema, poszukuję towarzystwa na wyprawę do Czarnogóry, oto szczegóły:

- jestem Adam (Toruń, 32 lata, podobno wyglądam na 25, a duchem mam 20 :D)
- planowana trasa - docelowo Czarnogóra przez Słowację, Węgry, Serbię; powrót do uzgodnienia, najlepiej przez Chorwację, Bośnię i pewnie też Węgry, Słowację, ale inną trasą
- czas trwania - 3 tyg.
- wyjazd na początku lipca (1-5) gdzieś z południa Polski (granicy), gdzie pociąg dojeżdża; powrót - muszę wrócić do 25 lipca
- planowany całkowity dystans - wyjdzie pewnie pod 2500 km
- planowany dzienny dystans - średnio 110/120 km, z tym że Słowację i Węgry planuję przejechać robiąc nieco więcej km, nawet 150 dziennie (oczywiście w miarę możliwości), a objeżdżając Czarnogórę około 70 - 80 km/dzień
- wyprawa ma być niskobudżetowa, wydatki głównie na jedzenie, można się zamknąć w 500 zł
- noclegi - głównie na dziko w namiocie, nie wykluczam 'na gospodarza' w ogródku, lub jakiś kemping w razie potrzeby lub przymusu :P
- wyżywienie - uważam, że nie warto brać jedzenia z Polski, przecież tam gdzie jedziemy są sklepy i ceny właściwie te same, wiec codzienne zakupy powinny wystarczyć. Potrafię obejść się bez ciepłego posiłku, ale co 2/3 dni mogę wciągnąć fast fooda (na co dzień nie jadam) lub spróbować coś miejscowego.
- co do dróg, raczej omijam główne, preferuję lokalne, asfaltowe, nie mam nic przeciwko jeśli tenże się skończy, bo tak bywa w górach

Dlaczego Czarnogóra?
Bo byli znajomi (samochodem) i powiedzieli, że to miejsce na moją wyprawę rowerową. Poza tym na zdjęciach jest przepiękna :)
Jak to wszystko widzę?
Wyruszamy z południa Polski najkrótszą drogą w str Czarnogóry. Podróż tam około 7 dni, na miejscu 5 dni, powrót 7 dni. Pozostałe 2 dni to bufor :P np. dzień odpoczynku, jakiś treking w górach, skok do Kosowa, czy na północ Albanii. Wszystko do uzgodnienia. Mam nadzieję, że te 150 km nikogo nie zniechęca, przecież to się rozkłada na cały dzień. A teraz dzień mamy długi, jasno nawet po 22, śmiało można kręcić.
Co chcę zwiedzić?
Już sama podróż to dla mnie wielka radość. Uwielbiam połączenie roweru (wysiłku), słońca, gór i natury. Raczej omijam większe miasta, ale nie mam nic przeciwko wjechaniu po drodze np. do Budapesztu, Belgradu czy Sarajewa. W Czarnogórze chciałbym zobaczyć Durmitor, kanion Tary, jezioro Szkoderskie, zatokę Kotorską. W drodze powrotnej może Dubrownik, Mostar, wodospady Kravica, pomysłów mam wiele - zależnie od czasu i drogi nie wszystko do zrealizowania.
Wiem że powyższe suche dane mogą nieco przerażać, ale jest to tylko ogólny zarys wyprawy. Jestem otwarty na wszelkie propozycje/modyfikacje.
Posiadam sakwiarskie doświadczenie. Byłem na dwóch wyprawach po 2 tyg. każda. Odwiedziłem m.in. Austrię, Włochy, Węgry, Słowenię (2 razy, jestem zakochany :icon_redface:).
Zachęcam do zadawania pytań, bo pewnie nie wszystko ująłem w wątku.
Zapraszam chętnych do wspólnej wyprawy. Poszukuję 2/3 osoby, najlepiej rówieśników, ale + - 10 lat też będzie ok, dogaduję się z każdym.

Offline Mężczyzna nadam

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 19.06.2016
Odp: Czarnogóra, lipiec 2016
« 23 Cze 2016, 14:18 »
Hmn, tak się zastanawiam... czy kierunek mało atrakcyjny, czy post niezbyt ciekawy, może termin nieodpowiedni, że śladowe zainteresowanie. Gdzie się podziali studenci z chęcią poczucia wolności, odkrywania świata i przeżycia niezapomnianej przygody? Swoje studenckie czasy mam już za sobą (a przedłużyłem je o drugi kierunek), ale wciąż do nich tęsknię. Czy naprawdę nikt nie chce skusić się na niskobudżetową wyprawę po Bałkanach?

Offline Kobieta juanita_hawaii

• Miasto: Radom/ Kraków
  • Na forum od: 22.01.2012
« 23 Cze 2016, 18:21 »
Trzy dni dopiero wisi ;)
Studenci jakoś tak teraz wylewają łzy w notatki. Albo grają na kompie.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 23 Cze 2016, 19:39 »
Trzy dni dopiero wisi ;)
Studenci jakoś tak teraz wylewają łzy w notatki. Albo grają na kompie.

Level sam sie nie wbije ;)

A po drugie to jest juz kilka propozycji na wyjazdy na Bałkany także jest w czym wybierać :)

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 24 Cze 2016, 15:51 »
Siema, poszukuję towarzystwa na wyprawę do Czarnogóry, oto szczegóły:

(jestem zakochany :icon_redface:)
.
.
.

Poszukuję 2/3 osoby...

Tak dla żartu, przepraszam  :)

sarmata39

• Gość
« 24 Cze 2016, 17:47 »
Czarno Góra jest bardzo Ok. Gdyby w Polsce była taka natura to cały kraj byłby parkiem narodowym . (  "Misię " wydaje )
Polecam ten kierunek .
« Ostatnia zmiana: 24 Cze 2016, 18:09 sarmata39 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum