Autor Wątek: Wzdłuż Bałtyku z przyczepką  (Przeczytany 5933 razy)

Offline Kobieta AsiaNLG

• Miasto: Tczew
  • Na forum od: 16.04.2016
Wzdłuż Bałtyku z przyczepką
« 20 Cze 2016, 09:44 »
Ahoj!

Szukam informacji dotyczących szlaku nadbałtyckiego R10 na odcinku granica polsko-niemiecka do Trójmiasta. Głównie pod kątem przejezdności z przyczepką, ma się rozumieć :)

Zastanawiamy się też intensywnie, skąd ruszyć - Świnoujście czy Kołobrzeg, tj. czy trasa od Świnoujścia do Kołobrzegu będzie atrakcyjna dla 1,5-roczniaka (zainteresowania: akweny wodne, polanki leśne, wiejskie place zabaw, zbieranie kamieni ;) ) i 15-nastolatki (zainteresowania: fotografowanie ptaków i innych stworzonek, roślinek, landszaftów), czy raczej można sobie odpuścić i ruszyć od Kołobrzegu? Bo zakładamy, że w dwa tygodnie nie damy rady całej trasy Świnoujście-Gdańsk :( Chcemy jechać rekreacyjne, a urlopu dłuższego niż 14 dni nie możemy wziąć...

Mieszkamy w Tczewie, więc najłatwiej nam dojechać do Kołobrzegu (3,5h bez przesiadek), podróż do Świnoujścia przedłuża nam pobyt w ciapągu do 6-7h. Przesiadka z nadaktywnym maluchem, przyczepką, trzema rowerami, sakwami, namiotami jawi mi się jako spore wyzwanie logistyczne ;)

Wdzięczna będę za wszelakie rady, zwłaszcza że to będzie nasz pierwszy dłuższy wypad (dotąd maks. 3 dni pod rząd po 30-40km).

Pozdrawiam serdecznie!
Asia

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.08.2015
Odp: Wzdłuż Bałtyku z przyczepką
« 20 Cze 2016, 10:42 »
Znam wybrzeże tylko wyrywkowo, za to dość dobrze Uznam i Świnoujście moim zdaniem rowerowo to okolice na tydzień i więcej. Biorąc pod uwagę Wasze "ograniczenia" chyba warto skrócić i jechać na luzaku - wchłonąć więcej, a lewy-górny kawałek mapy zostawić sobie na zaś :)

Z tego co wiem to w tym roku nad Bałtykiem spodziewają się kumulacji = drogo, gwarno, itp. Oczywiście z rowerem inaczej świat wygląda, ale R10 - "mekka polskich rowerzystów", w wakacje to ruchliwa trasa szybkiego ruchu, zwłaszcza w pobliżu znanych miejscowości.
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Kobieta AsiaNLG

« 20 Cze 2016, 11:09 »
Masz rację co do tej kumulacji - słyszałam o tym i szczerze mówiąc trochę mnie to zmartwiło. I kieruje też myśli ku innym terenom: może jednak blok wschodni, Białowieża, Bohoniki albo jeszcze wyżej+Litwa?

Będziemy jechać większą ekipą (dwie przyczepki, troje małych dzieci do lat 4) plus nastolatka, nie lubimy tłumów. Może jednak skierować się na wschód...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Cze 2016, 11:38 »
nie lubimy tłumów.
i wybieramy się w sezonie trasą wzdłuż morza od Świnoujścia do Trójmiasta...

Jeśli dopuszczasz wyjazd za granicę, chcesz morza i nie lubisz tłumów to może przejedź się wybrzeżem Łotwy?
Od Lipawy do Kolki masz las, morze, szerokie plaże i zaludnienie mniejsze niż w Bieszczadach.

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.08.2015
« 20 Cze 2016, 12:05 »
AsiaNLG jeśli nie lubicie tłumów to albo jechać teraz, i/lub po wakacjach, albo gdzie indziej.
My też jeździmy rodzinnie, a wycieczki/wyprawy są tylko pretekstem do bycia razem i obcowania z przyrodą i przygodą, najchętniej z dala od tłumów. Miło jest spotkać fajnych/ciekawych ludzi, ale moim zdaniem prędzej się tacy trafią na pustkowiu niż na nadmorskim deptaku w szczycie sezonu. Coś mi się zdaje że mamy podobne podejście, jeśli tak to pozostaje Wam iść za głosem rozsądku ;)
Powodzenia, no i oczywiście... czekam na relacje  8)
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Kobieta AsiaNLG

« 20 Cze 2016, 15:16 »

Zdaję sobie sprawę, że kurorty nadmorskie są mocno zatłoczone. Ale nasza wyprawa zakłada spanie po gospodarzach, na polach namiotowych w pipidówkach, odpoczynek na wsi, pod lasem itepe. Nie mam doświadczenia, czy takie wiejsko-sielskie rejony nadmorskie są również zatłoczone, dlatego dopytuję o Wasze doświadczenia. Moje sprzed wielu lat są takie, że i nad polskim morzem w szczycie sezonu bywa pustawo - jeśli wybierze się tereny poza centrami turystycznymi, plaże nieco oddalone od publicznych.

Nie orientowałam się też jeszcze za mocno, jak przebiega EuroVelo (po zwykłych drogach samochodowych, czy raczej uboczem, polnymi traktami itepe) - jeśli po ulicach, to faktycznie z małymi dziećmi nie będzie to za fajne. I nie wiem też, jak intensywnie uczęszczana jest ta trasa rowerowa w lipcu/sierpniu - dlatego podpytuję o Wasze doświadczenia może nie o tyle dotyczące ogólnie wczasów nad morzem latem, co jazdy tym szlakiem rowerem w pełni sezonu.

Jeśli chodzi o Łotwę - w przyszłym roku lub za dwa lata chcielibyśmy objechać Bałtyk do Tallina, potem promem do Finlandii i dalej, tegoroczna wyprawa ma nas wdrożyć w klimat ;) Ale plany są elastyczne, bo tak jak Zero lubimy po prostu wybrać fajne miejsce, gdzie można sobie razem pobyć, popedałować, pobiwakować...

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 20 Cze 2016, 20:30 »
Ja tam zawsze na wyjazd z dziećmi polecam wybrzeże. W każdej miejscowości budka z lodami i plac zabaw :) No i codziennie kąpiel w morzu.

Z tymi tłumami to bym nie przesadzał. Wiadomo, że Kołobrzeg i Międzyzdroje będą zatłoczone. Ale między nimi jest pełno fajnych, małych miejscowości.

Marek

Offline holden1000

• Miasto: Gryfino
  • Na forum od: 20.05.2010
« 27 Cze 2016, 08:48 »
Zobacz sobie tą stronę
http://rowery.rbgp.pl/mapa_trasy.html#15/54.0289/14.7585
Mapa ze przebiegiem szlaku (prawie wierny). Naniesione są DDR i leśne,szutrowe drogi  których ostatnio dużo przybyło . Podane są również nawierzchnie dróg (wraz ze zdjęciami).

Tak jak pisał Memorek tłumy to są w samych miejscowościach i też nie wszędzie. Plażowicze jak już jeżdżą to raczej w promieniu swojej miejscowości i tam gdzie są ścieżki rowerowe np w Kołobrzeg - Podlecz, Mrzeżyno - Dźwirzyno itp

Ps. Również wybieram się z rodziną na początku lipca na wybrzeże  :D

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 27 Cze 2016, 09:50 »
Pomiędzy Niechorzem a Mrzeżynem można jechać swobodnie? Nie ma tam jakiegoś poligonu i zakazu wjazdu?

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 27 Cze 2016, 10:21 »
Poligonu nie ma, ale jest kilka kilometrów bruku.
Zajrzyj na Mapę Nawierzchni (link w stopce)

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
« 27 Cze 2016, 10:31 »
Bruk można ominąć,  jest alternatywna ścieżka przez las,  bruku potem zostaje niewiele.  Polecam zacząć od Świnoujścia,  przeprawa promem i rozpoczęcie od granicy.  Potem już jest kolorowo,  dużo latarni i wież widokowych.  Na podróż z dziećmi w sam raz,  dużo placy zabaw i łatwego terenu.
« Ostatnia zmiana: 27 Cze 2016, 10:42 Magia »

Offline Mężczyzna JacekSY

• Miasto: Bytom
  • Na forum od: 06.02.2016
    • Bikestats
« 27 Cze 2016, 14:24 »
Takie wzdłuż Bałtyku to najlepiej w maju lub wrześniu. Byłem kiedyś w Kołobrzegu i się odechciewało jazdy rowerem w tłumie często "niedzielnych rowerzystów" tak, tak, są tacy.

"Czasami na swej drodze spotykasz osobę której nie należy wkurwiać, to ja" Clint Eastwood

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 27 Cze 2016, 19:57 »
Dokładnie tak, ale dotyczy to tylko miejscowości oraz ich najbliższej okolicy, niestety trzeba to przeboleć.Przez duże miejscowości trzeba niestety dosłownie przeciskać się pomiędzy ludźmi, rowerami oraz często stoiskami z "pamiątkami". Z drugiej strony, ma to też swój klimat. :)
Jedziecie z dziećmi, nie spieszycie się, problemu nie będzie.
 Reszta trasy jest swobodnie przejezdna.
Życzę przyjemnej jazdy i udanego wypoczynku!
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta AsiaNLG

« 13 Lip 2016, 20:48 »

Dziękuję za wszystkie opinie :)

Startujemy z Kołobrzegu, zobaczymy, jak daleko uda nam się pokulać. Będziemy się starać przebijać przez kurorty w godzinach porannych lub wieczornych, nie w weekendy ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 14 Lip 2016, 08:29 »
kiedy jedziecie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....