Autor Wątek: Bałkany, początek lipca 2016  (Przeczytany 503 razy)

Offline Mężczyzna robczi

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 10.02.2014
Bałkany, początek lipca 2016
« 20 Cze 2016, 14:24 »
Cześć!
Na imię mam Robert i poszukuję partnera/partnerki na wyprawę rowerową na Bałkany. Mam 23 lata i przejechane po Europie ponad 19 tys. kilometrów (https://www.facebook.com/tyniecrowery). Planowana trasa przebiega mniej więcej tak:

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=dtzeqrdjdhhmojzg&authkey=37F818D691CE84D9FB00CB11FB56FCF53D9DCABFDED5F6C5

Trasa zawiera m.in drogę Transfogaraską, kanion rzeki Dunaj, Miasto Diabła, mały offroad w górach Albanii, zatokę Kotorską oraz Park Narodowy Durmitor, wybrzeże Chorwacji; jestem również bardzo chętny na przedłużenie trasy na włoskie Dolomity.
Start z Krakowa między 5 a 16 lipca i powrót raczej również na rowerach do Polski. Planowany dzienny dystans jest oczywiście zależny od trudności trasy, warunków pogodowych etc.; widzę to mniej więcej w przedziale 100-200 km dziennie, przy czym jeśli jest jakieś fajne, urokliwe miejsce to te wartości nie obowiązują:) Przy wysokich temperaturach preferuję wczesne wstawanie oraz drzemki i wypoczynek podczas godzin południowych. Co do jazdy w deszczu raczej wolę przeczekiwać, jednak zrobienie 30-80 km w przy ciągłych opadach nie jest problemem. 
Trasa głównie przebiega drogami asfaltowymi, raczej nie głównymi, gdyż nie lubię bardzo dużego ruchu ulicznego, jednak czasami nie ma wyjścia i trzeba przejechać niektóre odcinki głównymi trasami. W górach Albanii raczej nie ma co liczyć na asfalt, jednak podobno widoki to rekompensują ;)
Całkowity dystans to ok. 4700 kilometrów.
Noclegi preferuję "na dziko", jeszcze podczas swoich podróży nie zapłaciłem za nocleg; zazwyczaj nie odmawiam zaproszeniom na nocleg u ludzi ;)
Wyżywienie głównie we własnym zakresie, czyli gotowanie na kuchence: Camping Gaz bądź MSR. Raz na jakiś czas zawsze można zjeść przyzwoity obiad w restauracji.
Przybliżony budżet to ok. 1200-1600 złotych, w zależności od ilości zwiedzanych obiektów, różnych wypadków na trasie etc.
Jeśli chodzi o spędzanie czasów to w tym roku nastawiam się głównie na widoki oraz kontakt z naturą, jak również na obcowanie i poznawanie ludzi bałkańskiej krwi ;) Jednak jeśli po drodze są urokliwe miasta, miasteczka oraz zamki to raczej nie odpuszczam. Jeśli byłaby możliwość zostawienia rowerów w bezpiecznym miejscu to planuję rejs łódką po Kanonie Matka w Macedonii oraz po Dunaju w Serbii.

Jeśli są zainteresowani taką wycieczką, z chęcią postaram się odpowiedzieć na każde pytanie.
Pozdrawiam serdecznie
Robert

Offline Kobieta paula19933

• Miasto: Jarocin
  • Na forum od: 09.02.2016
Odp: Bałkany, początek lipca 2016
« 1 Lip 2016, 11:55 »
Hej.
Dzisiaj się dowiedziałam, że chłopak z którym miałam jechać na wyprawę na Bałkany wystawił mnie i zostałam z biletem na 4 lipca do Zakopanego (tam mieliśmy zaczynać).
Znalazłam Twoje ogłoszenie i jeśli to nadal aktualne to byłabym bardzo, bardzo zainteresowana :)
Już praktycznie wszystko mam przygotowane, sprzęt, jestem prawie spakowana, mieliśmy już ruszać, a on mi 2 dni przed wyjazdem mówi, że nie jedzie.

Czekam na odpowiedź :)

Offline Mężczyzna robczi

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 10.02.2014
Odp: Bałkany, początek lipca 2016
« 4 Lip 2016, 14:59 »
Zostawiłem wiadomość na priv ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: