Autor Wątek: Gwałt, kultura gwałtu itp.  (Przeczytany 38345 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Gwałt, kultura gwałtu itp.
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 26 Cze 2016, 13:57 »
Co do Borafu  ;D- jestem przekonana ze nie musi mówić synowi nic takiego, ponieważ przypuszczalnie po rpostu dobrze go wychował (ustawił mu jakies wartości, m.in taką, że nie przymusza się kogoś do czegoś wbrew jego woli - nie musi tu chodzic o gwałt od razu)

Natomiast np u mojej rodziny na wsi zupełnie dozwolone były zachowania wujka który obmacywał wszelkie małe  dziewczynki z rodziny. To  szczypa za dupkę, to buziaczki - zazwyczaj dziewczynki (ja tez!) - wyrywały się, piszczały - ale nikt nie zwracał uwagi wujkowi, bo to wszystko było podciagane pod zwykłe takie niewinne rodzinne pieszczoty i "wujek tak cie kocha". Zatem dziewczynki miały wkładane do łebków, że panom wolno tak robić, a wszyscy kuzyni ktorzy na to patrzyli uczyli się, że można dziewczynki łapać za dupkę i to jest spoko.

Nie, no akurat tu jest sporo racji w tym co Janus pisze - według mnie. To znaczy znam ogólne założenia takiego myslenia i to nie jest pozbawione sensu, ani takie znowu naiwne, edukacja to przecież podstawa:) Juz nawet nie chodzi o gwałt - ogólnie wychowywac należy w przekonaniu, zeby innych nie krzywdzić, prawda?

Niestety chyba nie pociągnę dalej w dyskusji, gwałt jest dla mnie zbyt cięzkim tematem (tez dwa razy mi się zdarzyla próba gwałtu - raz po prostu koles który nie mógł opanować popędu - czyli zaburzony tzw. "zboczeniec" - klasyk w ciemnej uliczce, łowca, coś jak u starszej a drugi raz - niestety koleś zupełnie "normalny" ktory był przekonany że ja chcę, parudniowy znajomy - ale bez żadnego flirtu czy coś) -  no i dodatkowo akurat mam teraz zbyt powazne problemy inne, żeby się angażować w rozmowę.

Gdybym miała siły na dyskusję, to pewnie zaczęłabym od analizy jakichs statystyk w jakich krajach przestepstw tego rodzaju jest najmniej:) czy aby nie w Japonii?

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 26 Cze 2016, 14:02 »

Jak chcesz poważnie rozmawiać to nie możesz zaczynać generalizować na podstawie pojedynczych sytuacji, nijak mających się do całości. W Niemczech, a tym bardziej w Skandynawii nie ma żadnego przyzwolenia na gwałty.

Nie uważasz że tuszowanie gwałtów i śmiesznie niskie wyroki za nie, jest równoznaczne z przyzwoleniem? (nawet jeśli intencja była inna)

To jest myślenie prostego trepa. Żaden system penalizacji nie wykazał związku pomiędzy wysokością kary a ilością popełnianych przestępstw. To jest stary argument za karą śmierci, że jak rzekomo będzie - to ludzie się będą bali popełniać czyny nim zagrożone. A to guzik prawda. 

Naprawde uważasz że nie ma znaczenia czy mamy do czynienia z systemem prawnym który karze ofiare za seks pozamałżeński a krajem gdzie za gwałt trafia się na pół życia do więzienia a ofiara ma pełne prawo do obrony. 

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Cze 2016, 15:13 »
Czytałam wczoraj reportaż Teodora Tomasza Jeża z 1902 r. o polskich emigrantach w Stanach. Fragment:

"Opowiadano mi o nieprzyjemnościach, na jakie się przybysze narażają, zanim nabiorą nawyku do stosowania się do praw i porządków miejscowych, zwłaszcza we względzie stosunków pomiędzy mężczyzną a kobietą. W Polsce, we wszystkich trzech zaborach, przewaga znajduje się po stronie męskiej –przewaga łagodzona zwyczajem w sferach towarzyskich wyższych, prawie nieograniczona w niższych. Bijanie, vulgo „pranie”, bab przez mężów uważa się za rzecz zwyczajną. Mężowie nie przypuszczają, ażeby im nie wolno być miało kobiet ich wygrzmocić od czasu do czasu."

Czy sytuacja zmieniła się na lepsze dlatego, że panowie mogą się współcześnie wyżyć w inny sposób i nie muszą sięgać po brutalne metody, a kobiety nauczyły się mężów nie prowokować? Nie wyddaje mi się. Wiadomo, że dalej trafiają i będą trafiać się psychopaci. Ale podobnie jak w przypadku przemocy domowej, tak i w przypadku większości gwałtów na pewno można doprowadzić do zmniejszenia skali problemu, jeśli zmieni się mentalność dorosłych, a dzieciom wpoi odpowiedni system wartości. A nie wpoi się go, jeśli wyjek może obmacywać dziewczynki w rodzinie (przykład Martwej), jeśli politycy (tak, denni, ale jednak reprezentujący partie) głoszą takie bzdury i nie ponoszą za to żadnej odpowiedzialności, a poważany wykładowca notorycznie i bezkarnie rzuca do studentek wulgarne seksistowskie teksty lub gapi im się w cycki z odległości pół metra, twierdząc, że próbuje przeczytać, co jest napisane na koszulce - przykład z mojej uczelni - profesor mimo naszych skarg był oczywiście nieusuwalny, nikt we władzach wydziału o niczym nie wiedział (taki to mamy brak przyzwolenia na przemoc seksualną), tylko starsze studentki radziły, żebyśmy nie nosiły koszulek z napisami lub co gorsza dekoltem większym niż pod samą szyję. Moim zdaniem to podobnie skuteczna rada jak "unikaj ciemnych zaułków" albo "nie noś krótkich spódniczek". Może akurat daną dziewczynę to oszczędzi, chyba że zamiast spaceru zaułkiem wybierze zatłoczony autobus, w którym ktoś ją zacznie obmacywać, albo wróci do domu, gdzie obmaca ją wujek. Skali problemu nie zmniejszy to w najmniejszym stopniu.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 26 Cze 2016, 18:06 »
Całkowicei zgadzam się z Janus, że edukacja musi objąć również chłopaków. Cały nacisk na zachowania prewencyjne, cała odpowiedzialność za to co "przed" w tym momencie położona jest na kobietę. Facetom daje się przyzwolenie na różne zachowania. Nam nie wolno chodzić po alkoholu nocą po mieście, bo same się prosimy o kłopoty, mężczyzna może swobodnie chodzić w takich samych okolicznościach i te kłopoty wywoływać Jeśli spotkają się noca id ojdzie do gwałtu to oczywiście on będzie musiał stawić się przed sądem - jeśli go złapią - ale jej sie też dostanie. Za głupotę, za to że piła, za to że wracała sama do domu. Opinia publiczna jest w tej kwestii chora i dużo jeszcze pracy przed nami, żeby to zmienić. Świetną robotę odwalają tutaj feministki ic hwała im za to... Miała za krótką spódniczkę, wyglądała dobrze (kto to napisał parę postów wyżej, że nie puściłby córki na samotną wyprawę, gdyby była ładna? - dawno większej bzdury nie czytałam! To znaczy co? Była ładna, więc się poprosiła o kłopoty. tak? Nie można dobrze wyglądać, bo nie pozostawia się wyboru tym biednym chłopcom, którzy nie kontrolują własnych popędów?))
Synowie muszą być tak samo uświadamiani jak córki, to nie idzie w parze a powinno. Jeśli, Borafu, twoja córka wie jak sie zachowywać żeby zminimalizować zagrożenie to znaczy, że wykonałeś kawał dobrej roboty. Jeśli jednak rozmawiam  z kumplem, który mówi, że córkę będzie chronił, a chłopak to chłopak, nic nie poradzisz, to mi się krew zagotowuje.
Profesor gapiący się na biust nie jest niczym złym? To ja mogę cię, Wilku, zapewnić, że znam dobrze uczucie, jakby się człowiek chciał zapaść we własną klatką piersiową bo ktoś nie potrafi oczu trzymac pod kontrolą. Upokarzające, bardzo nieprzyjemne. Czy my się gapimy facetom na rozporki???

Kraje muzułmańskie nie są tak rozpasane seksualnie... Jasne. Bo wszystko dzieje się za zamkniętymi drzwiami. Nie ma wolnej miłości w pubach, jest całkowite podporządkowanie intymności kobiety mężowi. Takie myślenie broni tezy, że kobieta nie zasługuje na wolność osobistą. Przecież biedaczka nie wie co zrobić z popędem seksualnym, gubi się w temacie. Dobrze, że mężczyźni umieją ją wyratowac i ustalą kiedy ma stosunek, a kiedy na niego nie zasługuje (kwestia kar poprzez odstawienie kobiet od regularnego współżycia podejmował ostatnio m.in. słynny mullah pakistański, ktory zabłysnął w BBc wywiadem, że kobiety trzeba bić, ale lekko...)
Janus - znowu muszę się zgodzić: najwięcej gwałtów przytsafia sie w domach. wujkowie, tatusiowie, sąsiedzi... Pracuję jako tłumacz w sadzie, takich spraw jest ZATRZĘSIENIE
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 26 Cze 2016, 18:34 »
Problem w tym że patrzysz na świat przez zakłamane pseudo-feministyczne okulary.
Ludzie się różnią tak jak płcie. Różne rzeczy są właściwe dla mężczyzny, a inne dla kobiety.

PS. Świetny rakotwóczy obrazek. Będziesz płaciła forumowiczom za onkologię.
« Ostatnia zmiana: 26 Cze 2016, 18:40 __ »

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Cze 2016, 18:56 »
Problem w tym że patrzysz na świat przez zakłamane pseudo-feministyczne okulary.
Ludzie się różnią tak jak płcie. Różne rzeczy są właściwe dla mężczyzny, a inne dla kobiety.
Mógłbyś rozwinąć ostatnią myśl? Cóż takiego jest właściwe dla mężczyzny?

Offline Kobieta hindiana

« 26 Cze 2016, 19:25 »

PS. Świetny rakotwóczy obrazek. Będziesz płaciła forumowiczom za onkologię.

A poza pustymi frazesami i nickiem w postaci podkreślenia masz coś jeszcze do zaoferowania?

Chętnie podyskutuję z Wilkiem czy innymi osobami, które mają coś konkretnego do powiedzenia na jakiś temat, niekoniecznie się ze mną zgadzając. Twoje posty niczego nie wnosza.

www.plscout.com

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 26 Cze 2016, 19:37 »
Cóż takiego jest właściwe dla mężczyzny?
Podejrzewam, że chodzi dupczenie, śmierdzenie i picie z czaszek wrogów.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 26 Cze 2016, 20:33 »
Świetną robotę odwalają tutaj feministki ic hwała im za to... Miała za krótką spódniczkę, wyglądała dobrze (kto to napisał parę postów wyżej, że nie puściłby córki na samotną wyprawę, gdyby była ładna? - dawno większej bzdury nie czytałam! To znaczy co? Była ładna, więc się poprosiła o kłopoty. tak? Nie można dobrze wyglądać, bo nie pozostawia się wyboru tym biednym chłopcom, którzy nie kontrolują własnych popędów?))

rzeczywiście dobra robota:
„niemieckie kobiety zgwałcone w Kolonii były bezbronne tylko w momencie gwałtu”, a tak w ogóle to „posiadają kulturową, edukacyjną, społeczna, prawną i finansową wyższość nad sprawcami”.
Imigranci, którzy utknęli w autokarze w Clausnitz zaś zawsze są i będą słabsi. „Wydarzenia w Kolonii na chwilę wywróciły tę hierarchię do góry nogami. Relacja sił (między imigrantami a ich niemieckimi gospodarzami) odwróciła się, bowiem na ten krótki moment była ona zredukowana do siły fizycznej”
„Zgwałcone kobiety maja pieniądze, korzystają z ochrony państwa i jego instytucji”

Nie można narzucać pojedynczego kodu kulturowego, który wskazywałby, jakie zachowania są dobre a jakie złe, ponieważ żyjemy w wolnym społeczeństwie. Musi być tolerancja dla postaw, które mogą wydawać się niemoralne z punktu widzenia tradycyjnych norm.

Może chodzi ci o marsz szmat, którego przesłanie rozumie może z 10% społeczeństwa? A reszta ma z tego "beke".
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Czy my się gapimy facetom na rozporki???

No właśnie rzecz w tym że większość facetów nie miała by z takim zachowaniem problemu. Podobnie z innymi zachowaniami które w przeciwną stronę podpadają pod molestowanie.
Co oczywiście nie oznacza że bezczelne gapienie się na cycki nie jest złe!!! Po prostu chciałem zauważyć że doszukiwanie się analogii jest bezsensu, bo obie płcie sporo się od siebie różnią. 

Offline Kobieta hindiana

« 26 Cze 2016, 21:45 »
Ale dlaczego w szemranych miejscach? Ja mówię o zwykłym powrocie kobiety z imprezy do domu, nie o wędrówkach po spelunach.
Marsz szmat??? Czasami czuję, że mój czas na forum - ku uciesze zapewne wielu osób - dobiega końca. Za stara jestem na szarpanie się z ludźmi prezentującymi taki stosunek do innych.
Do czasu przeczytania postu Młodego jeszcze mi się chciało dyskutować, ale jak jebnęło o bruk to mi już wystarczy. Bawcie się dobrze.
« Ostatnia zmiana: 26 Cze 2016, 21:50 hindiana »
www.plscout.com

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum