Autor Wątek: Gwałt, kultura gwałtu itp.  (Przeczytany 38284 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Gwałt, kultura gwałtu itp.
« 26 Cze 2016, 21:57 »
"Marsz szmat"  rzeczywiście pozwolił nam spojrzeć na muł od spodu, ale pozwólmy sobie (może naiwnie) myśleć że to tylko zły dzień.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 26 Cze 2016, 22:23 »
"Marsz szmat"  rzeczywiście pozwolił nam spojrzeć na muł od spodu,
Borafu, klawiatura popluta!!!  ;D ;D ;D
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 26 Cze 2016, 22:29 »
Niski poziom dyskusji. Trzymam stronę Janus.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 26 Cze 2016, 22:31 »
Hej, hej, spokojnie, Marsz Szmat to oficjalna nazwa rzeczywistego marszu przeciwko gwałtom.

Marsz Szmat, Marsz Puszczalskich − cykl międzynarodowych protestów zainicjowany manifestacją w Toronto w Kanadzie 3 kwietnia 2011 roku. Uczestniczki i uczestnicy Marszu Szmat (ang. SlutWalk) protestują przeciwko uzasadnianiu lub usprawiedliwianiu zgwałceń w oparciu o wygląd zgwałconych kobiet. Początek Marszowi dały słowa oficera policji w Toronto, Michaela Sanguinetti, który stwierdził, że aby być bezpiecznymi „kobiety powinny unikać ubierania się jak puszczalskie".

Przyczyna protestów: 24 stycznia 2011 funkcjonariusz policji w Toronto Michael Sanguinetti podczas wystąpienia na York University powiedział, że „kobiety powinny unikać ubierania się jak puszczalskie, by nie zostać ofiarami przemocy" (po nagłośnieniu sprawy przeprosił za tę wypowiedź). Inicjatorki Marszu Szmat, Sonya Barnett i Heather Jarvis, zdecydowały, by posłużyć się słowem „puszczalska" w odpowiedzi na tę opinię. Napisały, że kobiety „mają dość dyskryminacji opartej na oskarżeniach o puszczalstwo, bycia osądzanymi na podstawie seksualności i poczucia zagrożenia jako rezultatu tych praktyk"

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Cze 2016, 22:41 »
Gwałty w Szwecji - podając liczby warto poczytać o statystykach:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rape_in_Sweden

Nie wiem skąd określenie "Twoja Szwecja" - nie zauważyłam, żebym zmieniała obywatelstwo.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 26 Cze 2016, 23:04 »
Niski poziom dyskusji. Trzymam stronę Janus.
Tylko że problemem tej dyskusji jest to że każdy mówi o czym innym.
Jako ofiara, lub potencjalna ofiara, w konkretnej sytuacji powinniśmy się zachować tak, żeby wyjść cało lub z możliwie małymi stratami.
Ogólnie zaś należy dążyć do tego by się nikomu zło nie działo.
To są dwie różne sprawy, które Janus usiłuje połączyć w jedną.
PS
Marsz Szmat faktycznie uleciał mi z pamięci. Wybacz Młody.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 26 Cze 2016, 23:58 »
Tacy jak ten opisany wujek czy profesorek - to raczej typ pedofila, nie gwałciciela

i ostatni raz w temacie się włączę, bo jak dla mnie jest za ciężki - wymieniony wujek próbował zgwałcić moją koleżankę mieszkającą piętro niżej, niestety, wpusciła go do swojego mieszkania, bo ani mnie ani mamy nie było w domu. Wiedziała ze to mój wujek, nie widziała problemu że u niej chwilę zaczeka. Nasz wiek wtedy - liceum.  Dopiero ta akcja otworzyła mi oczy na te wszytskie jego wcześniejsze zachowania i dopiero do mnie dotarło, co znaczyły tak naprawdę wszystkie te szczypki i buziaczki których tak nienawidziłam.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 27 Cze 2016, 00:16 »
Hindiana stwierdziła że feministki robią wiele w kwestii przeciwdziałania gwałtom z czym pozwoliłem się nie zgodzić.

Mi działania feministek kojarzą się albo z bezsensownymi hasłami typu "nie znaczy nie" czy "mój obiór nie usprawiedliwia gwałtu" (zresztą jedno z tego typu zdjęć wrzuciła w jednym z postów)
Dla normalnych ludzi to że skąpy ubiór nie usprawiedliwia gwałtów jest rzeczą jasną jak to że ziemia jest okrągła i obiega słońce. Z kolei szczerze wątpię czy takie akcje w jakikolwiek wpłyną na podludzi zdolnych posunąć się do tak odrażającego czynu jak gwałt.

Kolejną skojarzeniem jest właśnie wspomniany Marsz Szmat którego idea jest co prawda moim zdaniem jest bezsprzecznie słuszna jednak dla większości osób jest jedynie śmiesznym wydarzeniem którego forma całkowicie przysłania treść. Nie rozumiem co ma on wspólnego z mułem???

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 27 Cze 2016, 00:34 »
No chyba nie traktujesz tego poważnie? ;) Ten nick Młody dobrze pasuje, bo nie od dziś ma teksty jak napalony nastolatek, który się naoglądał świerszczyków. Ot - forumowy folklor jak Roweras vel Mózg, czasem zabawny, a czasem palnie tak, że ręce opadają; niektórzy potrzebują trochę więcej czasu żeby dorosnąć  ;)
Ciebie też zapewne wiele osób uważa za ciekawy element forumowego folkloru, który uważa że doświadczenie w rowerowych wyjazdach upoważnia do uważania się za eksperta we wszystkich tematach. 
Na szczęście jestem dostatecznie dorosły by odpuścić sobie personalne docinki, w przeciwieństwie do niektórych forumowiczów.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 27 Cze 2016, 01:13 »
Polecam książkę o której Ernest Hemingway powiedział "Cała współczesna literatura amerykańska wywodzi się z jednej książki:  "Przygód Hucka"",
A ja polecam również amerykańską, ale bardziej współczesną i bezpośrednio dotyczącą poruszanego tu problemu książkę Joyce Carol Oates "We were the Mulvaneys.' (chyba nie była przetłumaczona na polski albo pobieżnie przeleciałam google). Doskonale przedstawione mechanizmy działania zakłamanego społeczeństwa i krzywdy, wyrządzonej zgwałconej dziewczynie w imię wielu kołtuńskich zasad. Napastnik zrobił swoje i jego życie dzięki koneksjom rodzinnym w zasadzie się nie zmieniło, za to rodzina dziewczyny rozpadła się na kawałeczki. Doskonała, wstrzącająca proza, po której zmienia się spojrzenie na bardzo wiele kwestii.
Polecam także inteligenckie spojrzenie na kwestię gwałtów w RPA czyli "Disgrace" ("Hańba") J. M. Coetzee - tu właśnie cała historia zaczyna się od takiego profesorka, gapiącego się na biust, o którym sobie wcześniej pogadaliśmy - czy z Afganistanu "A Thousand Splendid Suns" ("Tysiąc wspaniałych słońc") Kalheda Hosseini. Warto.
« Ostatnia zmiana: 27 Cze 2016, 01:22 hindiana »
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 27 Cze 2016, 07:00 »
W Polsce jest to zaledwie 4,1, dla porównania w USA, gdzie seksizm w języku publicznym jest bardzo tępiony, a poprawność polityczna w bardzo wysokiej cenie jest to aż 27,3 czyli ponad 7-krotnie więcej. Szwecja, którą Janus nam zachwala - porażające 63,5, czyli 15-krotnie więcej niż w Polsce! To wytłumaczcie mi ten związek pomiędzy edukacją społeczeństwa a liczbą gwałtów.

To proste. W Stanach można zgwałcić mową i wzrokiem, w Szwecji zaś nawet myślą lub zaniedbaniem ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 27 Cze 2016, 09:25 »

Kolejną skojarzeniem jest właśnie wspomniany Marsz Szmat którego idea jest co prawda moim zdaniem jest bezsprzecznie słuszna jednak dla większości osób jest jedynie śmiesznym wydarzeniem którego forma całkowicie przysłania treść. Nie rozumiem co ma on wspólnego z mułem???
Matko jedyna!
Naprawdę nie wystarczyło to co napisałem w ostatnim poście?
Ostatnie zdanie też nie?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 27 Cze 2016, 13:30 »
Wystarczy przestrzegać paru prostych zasad by mieć niemal 100% pewność, że się gwałtu uniknie. Piliśmy - to bierzemy taksówkę, albo obowiązkowo wracamy ze znajomymi.
Niemal 100% pewność?! Nie rozumiesz, że większości gwałtów dokonują znajomi lub bliscy ofiary? Unikanie nocnych spacerów po niebezpiecznych okolicach zmniejsza szansę na padnięcie ofiarą jakiegoś psychopaty, ale tych psychopatów jest o wiele mniej niż wujków-, kolegów- czy kuzynów-gwałcicieli. Psychopatów się nie wyedukuje, ale może co poniektórym chłopakom nie przyszłoby to do głowy, gdyby nie oglądali od dziecka wujka bezkarnie molestującego siostrzenice i nie słuchali, że dziewczynki mają być skromne i posłuszne, a "chłopak to chłopak, nic nie poradzisz" (przykład znajomego hindiany).

Dlaczego Ty i Janus nie odnosicie się do kwestii turystyki seksualnej Szwedów i wielu innych zachodnich nacji, tak oświeconych pod względem równościowym?
Czy ja gdzieś napisałam, że Szwedzi to same aniołki i nikomu gwałt nawet przez myśl nie przejdzie?
Inna sprawa, że może Szwedzi, Niemcy itd. przodują w statystykach w seks-turystyce w Azji Południowo-Wschodniej, bo po prostu są bogaci? Większości nacji nie stać na wyjazd tam. Może to częściowe wytłumaczenie (nie twierdzę, że całkowite).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum