Następnie wrzuciłeś filmik poniżej krytyki, który Twoim zdaniem jest zabawny, moim zdaniem jest jedynie prymitywnym chamstwem
Niestety nie da się całkowicie wyeliminowac przestępstw na tle seksualnym, co jest takim truizmem, że aż mi głupio to pisać. Nie można jednak machnąć ręką i pozwolić rzeczom toczyć się jak chcą. Turystyka seksualna to Szwedzi i Niemcy i tak jak pisze Janus - mają kasę, więc jeżdżą. Biedniejsze nacje muszą się zadowolić seansami przed monitorem w domu. Ciekawe jakie byłyby statystyki gdyby wszyscy startowali z tych samych finansowych bloków startowych?
Tylko warto nie zapominać, że żyjemy na Ziemi, a nie na wyspie Utopia. Takie samy teksty można wstawiać o tym, że nie warto zostawiać rowerów przypiętych pancernymi U-Lockami, bo ważne jest, żeby ludzie nie kradli; parafrazując Ciebie - na tym powinna polegać profilaktyka...
A ja się bardzo dziwię, że wiele kobiet (również tutaj) tak się oburza, kiedy radzi się żeńskiej części społeczeństwa, jak można zmniejszyć ryzyko bycia ofiarą napaści seksualnej.
uważam że razem z edukacją kobiet powinny iść w parze ostrzejsze kary za gwałt i, jak wspomniałam, edukacja mężczyzn (a przede wszystkim chłopców, zmienianie tego, co dorośli mają w głowie jest dość karkołomnym zadaniem).
No i właśnie takie stanowisko tutaj razem z Janus prezentujemy. Zadziwiające, że ci umknęło
Ważne to jest, żeby faceci nie gwałcili, a nie żeby dziewczyny "nie dopuszczały do sytuacji ryzyka". Na tym powinna polegać profilaktyka.
2. Wychowanie. Wychowanie w rodzinie. Tu jest początek wszelkiego dobra lub zła w kształtowaniu młodego, a w konsekwencjidorosłego człowieka. Tu jest też pies pogrzebany. Niewychowane pokolenia wychowują dzieci. Edukacja? W szkole? Chyba za mało autorytetu ma dzisiejsza szkoła aby dziatwę wychowywać. Tu mam na myśli to co wcześniej nazywane było w tym wątku edukacją chłopców.
No a co z dziećmi z rodzin, które nie spełniają swojej funkcji wychowawczej? Chyba jednak lepiej chociaż próbować coś przekazać tym dzieciakom przez szkołę czy inne organizacje, niż załamać ręce i darować sobie wszelką edukację w tym temacie, z założeniem że i tak nic nie da?
I w takim świetle rozumiałam niektóre kolejne wypowiedzi - że ewentualnie można kobietom doradzić, żeby nie chodziły same po zaułkach, ale przede wszystkim to faceci powinni ulec magicznej przemianie i przestać gwałcić. A że takie założenie, jak już zostało powiedziane, jest po prostu utopijne, to według mnie nacisk powinien być kładziony równo na kształtowanie postaw kobiet i mężczyzn, a może nawet bardziej kobiet.