Autor Wątek: Gwałt, kultura gwałtu itp.  (Przeczytany 38285 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Gwałt, kultura gwałtu itp.
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 27 Cze 2016, 14:31 »
Niestety nie da się całkowicie wyeliminowac przestępstw na tle seksualnym, co jest takim truizmem, że aż mi głupio to pisać. Nie można jednak machnąć ręką i pozwolić rzeczom toczyć się jak chcą. Turystyka seksualna to Szwedzi i Niemcy i tak jak pisze Janus - mają kasę, więc jeżdżą. Biedniejsze nacje muszą się zadowolić seansami przed monitorem w domu. Ciekawe jakie byłyby statystyki gdyby wszyscy startowali z tych samych finansowych bloków startowych?

Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 27 Cze 2016, 14:48 »
Następnie wrzuciłeś filmik poniżej krytyki, który Twoim zdaniem jest zabawny, moim zdaniem jest jedynie prymitywnym chamstwem

Jakoś nie widzę tu, żeby Młody nabijał się z Marszu Szmat jako takiego, tylko raczej z faktu, że jego przesłanie jest niekoniecznie interpretowane zgodnie z zamierzeniami organizatorów. Film jest jaskrawym dowodem, że buractwo — które powinno być adresatem wypowiedzi — robi sobie z tego jaja i dobrze się bawi. Zatem robota feministek chyba nie jest do końca udana?

Przynajmniej ja tak to odczytałem, może błędnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Lupus

• Na forum od: 01.09.2011
« 27 Cze 2016, 15:10 »
Niestety nie da się całkowicie wyeliminowac przestępstw na tle seksualnym, co jest takim truizmem, że aż mi głupio to pisać. Nie można jednak machnąć ręką i pozwolić rzeczom toczyć się jak chcą. Turystyka seksualna to Szwedzi i Niemcy i tak jak pisze Janus - mają kasę, więc jeżdżą. Biedniejsze nacje muszą się zadowolić seansami przed monitorem w domu. Ciekawe jakie byłyby statystyki gdyby wszyscy startowali z tych samych finansowych bloków startowych?
Z tabeli podlinkowanej przez Wilka - Kanadyjczycy raczej biedni nie są?

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 27 Cze 2016, 16:20 »
Edukacja z jednej strony, unikanie ryzykownych sytuacji z drugiej, a z trzeciej strony jest jeszcze kwestia nieuchronności i wymiaru ewentualnej kary za gwałt. Zresztą tyczy się to też innych przestępstw. Tak mi się wydaje, że zbyt wielu osobom udaje się wywinąć bez wielkich konsekwencji.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 27 Cze 2016, 20:35 »
Tylko warto nie zapominać, że żyjemy na Ziemi, a nie na wyspie Utopia. Takie samy teksty można wstawiać o tym, że nie warto zostawiać rowerów przypiętych pancernymi U-Lockami, bo ważne jest, żeby ludzie nie kradli; parafrazując Ciebie - na tym powinna polegać profilaktyka...

I tu ma Wilk rację.
Co z edukacji, gdy dziewczyna, w środku nocy, spaceruje wypita po mieście i spotka kilku skurwysynów.
Niestety nic :/

Bez zdrowego rozsądku zawsze coś się stanie :/

« Ostatnia zmiana: 27 Cze 2016, 20:45 robb »
… why so serious ?

Offline asias

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 29.04.2011
« 27 Cze 2016, 21:50 »
A ja się bardzo dziwię, że wiele kobiet (również tutaj) tak się oburza, kiedy radzi się żeńskiej części społeczeństwa, jak można zmniejszyć ryzyko bycia ofiarą napaści seksualnej. Oczywiście, że ofiara nie jest w żadnym stopniu współwinna, ale w wielu przypadkach miała teoretyczną możliwość uniknięcia bycia poszkodowaną - to dwie różne sprawy. Oprócz dobrego przykładu z U-Lockiem ja bym to porównała do zasady ograniczonego zaufania na drodze, która w przypadku bycia rowerzystą generalnie sprowadza się do tego, że trzeba założyć, że inni mogą jeździć kompletnie niezgodnie z przepisami. I tak jak wolę ustąpić komuś, niesłusznie, pierwszeństwa na drodze, ale nie zostać dzięki temu rozjechaną, tak też wolę nie narażać się na gwałt, np. wracając samotnie z nocnych imprez w podejrzanych dzielnicach (choć przecież mam do tego pełne prawo). ;)

No i uważam, że w przypadku gwałtów przez osoby bliskie lub znajome, edukowanie kobiet (ale oczywiście równolegle do edukowania mężczyzn) ma jeszcze większe znaczenie. Już od najmłodszych lat zbyt często niechciane zachowania przeciwnej płci są akceptowane, bo, upraszczając, tak przecież wypada. Podstawówkowe wymywanie dziewczyn śniegiem, zbyt poufałe gesty podpitych kolegów, dwuznaczne żarciki, itd. Ja sama, chociaż raczej nie mam problemów z jasnym wyznaczaniem granic, miałam kilka sytuacji, w których facet zrobił coś nieodpowiedniego, a to ja czułam skrępowanie sytuacją i wycofywałam się, udając, że nic się nie stało. Nie wiem też, czemu dziewczynki w szkołach nie mają (a może coś się zmieniło i o tym nie wiem?) obowiązkowych zajęć samoobrony. Fizycznie może i tak by wiele nie zdziałały, ale wydaje mi się, że niektórym bardzo by się przydało samo otworzenie oczu na to, że mogą się bronić (w różny sposób, nie tylko fizycznie).

Ale żeby było jasne, uważam że razem z edukacją kobiet powinny iść w parze ostrzejsze kary za gwałt i, jak wspomniałam, edukacja mężczyzn (a przede wszystkim chłopców, zmienianie tego, co dorośli mają w głowie jest dość karkołomnym zadaniem).

Offline Kobieta hindiana

« 27 Cze 2016, 22:05 »
A ja się bardzo dziwię, że wiele kobiet (również tutaj) tak się oburza, kiedy radzi się żeńskiej części społeczeństwa, jak można zmniejszyć ryzyko bycia ofiarą napaści seksualnej.
uważam że razem z edukacją kobiet powinny iść w parze ostrzejsze kary za gwałt i, jak wspomniałam, edukacja mężczyzn (a przede wszystkim chłopców, zmienianie tego, co dorośli mają w głowie jest dość karkołomnym zadaniem).

No i właśnie takie stanowisko tutaj razem z Janus prezentujemy. Zadziwiające, że ci umknęło  ;)
www.plscout.com

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 27 Cze 2016, 22:21 »
1. Przyzwolenia na gwałt to ja w Polsce nie dostrzegam. Owszem, jest dużo przyzwolenia na jakieś molestowanie czynem lub słowem, na dziwne zachowania wujków jakich tu martwawiewiórka opisywała - a stąd już mniejszy krok do gwałtu. Zero tolerancji - taka powinna być zasada, być może takie jest lekarstwo.
2. Wychowanie. Wychowanie w rodzinie. Tu jest początek wszelkiego dobra lub zła w kształtowaniu młodego, a w konsekwencji
dorosłego człowieka. Tu jest też pies pogrzebany. Niewychowane pokolenia wychowują dzieci. Edukacja? W szkole? Chyba za mało autorytetu ma dzisiejsza szkoła aby dziatwę wychowywać. Tu mam na myśli to co wcześniej nazywane było w tym wątku edukacją chłopców.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline asias

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 29.04.2011
« 28 Cze 2016, 17:50 »
No i właśnie takie stanowisko tutaj razem z Janus prezentujemy. Zadziwiające, że ci umknęło

Może faktycznie za bardzo zasugerowałam się początkową wypowiedzią Janus:
Cytat: Janus
Ważne to jest, żeby faceci nie gwałcili, a nie żeby dziewczyny "nie dopuszczały do sytuacji ryzyka". Na tym powinna polegać profilaktyka.
I w takim świetle rozumiałam niektóre kolejne wypowiedzi - że ewentualnie można kobietom doradzić, żeby nie chodziły same po zaułkach, ale przede wszystkim to faceci powinni ulec magicznej przemianie i przestać gwałcić. A że takie założenie, jak już zostało powiedziane, jest po prostu utopijne, to według mnie nacisk powinien być kładziony równo na kształtowanie postaw kobiet i mężczyzn, a może nawet bardziej kobiet.

2. Wychowanie. Wychowanie w rodzinie. Tu jest początek wszelkiego dobra lub zła w kształtowaniu młodego, a w konsekwencji
dorosłego człowieka. Tu jest też pies pogrzebany. Niewychowane pokolenia wychowują dzieci. Edukacja? W szkole? Chyba za mało autorytetu ma dzisiejsza szkoła aby dziatwę wychowywać. Tu mam na myśli to co wcześniej nazywane było w tym wątku edukacją chłopców.
No a co z dziećmi z rodzin, które nie spełniają swojej funkcji wychowawczej? Chyba jednak lepiej chociaż próbować coś przekazać tym dzieciakom przez szkołę czy inne organizacje, niż załamać ręce i darować sobie wszelką edukację w tym temacie, z założeniem że i tak nic nie da?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 28 Cze 2016, 20:30 »
No a co z dziećmi z rodzin, które nie spełniają swojej funkcji wychowawczej? Chyba jednak lepiej chociaż próbować coś przekazać tym dzieciakom przez szkołę czy inne organizacje, niż załamać ręce i darować sobie wszelką edukację w tym temacie, z założeniem że i tak nic nie da?

Nie, nie - robić wszystko co się da.

Offline Kobieta hindiana

« 29 Cze 2016, 00:54 »
I w takim świetle rozumiałam niektóre kolejne wypowiedzi - że ewentualnie można kobietom doradzić, żeby nie chodziły same po zaułkach, ale przede wszystkim to faceci powinni ulec magicznej przemianie i przestać gwałcić. A że takie założenie, jak już zostało powiedziane, jest po prostu utopijne, to według mnie nacisk powinien być kładziony równo na kształtowanie postaw kobiet i mężczyzn, a może nawet bardziej kobiet.
Słyszałam ostatnio (czytałam? nie wiem, obiło mi się i nie jestem w stanie przytoczyć źródła), że bodajże Norwegia rozpoczęła kursy mające na celu uświadomienie imigrantom syryjskim (i innym z krajów muzułmańskich) czym jest gwałt w śweitle tutejszego prawa, z czym sie wiąże itp. Ja tego nie uważam za utopię, nawet jeśli zmiany mentalne miałyby sie pojawić w kolejnym pokoleniu. I tak warto o to walczyć. Doskonałym przykładem na to, że można inaczej jest ojciec Malali Yousafzai, młodziutkiej Noblistki, który znalazł w sobie odwagę żeby wyłamać się z pozornie niewzruszonego muru mężczyzn, którzy muszą dominowac nad kobietą w każdej dziedzinie życia. Bo stąd właśnie bierze się ta tytułowa "kultura gwałtu", jeśli dobrze rozumiem intencję moda, który tak ten wątek nazwał.
www.plscout.com

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum