Autor Wątek: Gwałt, kultura gwałtu itp.  (Przeczytany 38286 razy)

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
Odp: Gwałt, kultura gwałtu itp.
« 30 Cze 2016, 10:20 »
Ważne to jest, żeby faceci nie gwałcili, a nie żeby dziewczyny "nie dopuszczały do sytuacji ryzyka". Na tym powinna polegać profilaktyka.
Tylko warto nie zapominać, że żyjemy na Ziemi, a nie na wyspie Utopia. Takie samy teksty można wstawiać o tym, że nie warto zostawiać rowerów przypiętych pancernymi U-Lockami, bo ważne jest, żeby ludzie nie kradli; parafrazując Ciebie - na tym powinna polegać profilaktyka...

Słabe porównanie. Baardzo.
Sorry.
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta emonika

« 30 Cze 2016, 11:34 »
Słabe.
Ponieważ z tego wszystkiego wynika, że to kobiety mają się pilnować i koniec. A reszta hulaj dusza piekła niema.  Mimo, że prawo mi nie zabrania chodzić sobie ubraną jak mi wygodnie etc. Masz rację - nie rozmawiamy tutaj o tym co powinno być - bo powinno być tak, że mogę se latać z gołym tyłkiem za przeproszeniem i nikt nie ma prawa mnie tknąć. Fakt -  latać se mogę, prawa nikt nie ma  - ale... no właśnie.
Unikanie niebezpiecznych sytuacji wynika z samego rozsądku - więc tu nie ma o czym dyskutować.
Jednak wku..... mnie kiedy m.in. z powodów, o których piszesz nie idę wieczorem na ognisko (będąc sama) gdzieś tam, bo boję się że dobrze może się to nie skończyć dla mnie - to mnie wkurza.

Podobnie jest z ofiarą "znęcacza" - mimo wyroku dla oprawcy, np w zawieszeniu, zakazu zbliżania, kontaktu - to tej właśnie ofierze sugerują (policja, sąd, kurator), zmianę telefonu, miejsca zamieszkania (a kasa  leci z nieba na to),  zlikwidowanie profili społecznościowych, blogów etc. Ma całe życie uciekać ? Prawo nie chroni ofiar. Żadnych ofiar.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta emonika

« 30 Cze 2016, 12:19 »
Słabe.
Ponieważ z tego wszystkiego wynika, że to kobiety mają się pilnować i koniec. A reszta hulaj dusza piekła niema.

Daj spokój, jak można taki wniosek wyciągnąć? Na jakiej podstawie sobie wymyśliłaś, ze ja usprawiedliwiam takie zachowanie?

Nigdzie nie napisałam, że Ty usprawiedliwiasz takie zachowanie.
Przedstawiłam tylko swój punkt widzenia, że wkurza mnie, że kobieta ma uważać - a oprawcy - nie.

Nadal uważam porównanie pozostawionego roweru bez opieki do samotnej kobiety  gdzieś tam - za mało trafne. Choć może i obrazowe bardzo.

Nie pisałam o ofiarach gwałtu, tylko o ofiarach w ogóle i z autopsji.

Tak czy siak - teraz to już w ogóle mam stracha jechać z synem i jeszcze większe wkurzenie, że to ja " muszę uważać "  ehhh  :icon_neutral:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Cze 2016, 12:55 »
Nie kobieta ma uważać, tylko rozsądny człowiek ma uważać. Nie na gwałt, tylko na to co w danym miejscu może mu się przytrafić. Idąc na bazar nie trzymasz portfela w plecaku, nie zostawiasz nieprzypietego roweru, wychodząc z domu zamykasz drzwi. Bo tak nakazuje rozsądek. Tyle i tylko tyle m

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta emonika

« 30 Cze 2016, 13:06 »

, bo narzekaniem że tak być nie powinno nic nie zdziałamy.

Narzekaniem nie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta emonika

« 30 Cze 2016, 14:05 »
Żadna edukacja nie pomoże, narzekanie tym bardziej. Profilaktyka ?  - dla mnie sprowadza się do jednego - do ograniczenia wolności kobiet -  poruszania się, bywania, ubierania, etc. I nie mówię tutaj o tym żeby unikać niebezpiecznych sytuacji bo to wynika z rozsądku i logiki.

Mam dwóch synów - i nie wyobrażam sobie, że podejmuję z nimi rozmowę na temat  dlaczego się nie gwałci kobiet - to, że nawet na to nie wpadną nawet wynika tylko i wyłącznie z tego  jak zostali wychowani i gdzie dorastali i jakimi są ludźmi. Nie wiem - może nie umiem napisać tego tak jakbym chciała.

Nadal uważam, cyt. "Ważne to jest, żeby faceci nie gwałcili, a nie żeby dziewczyny "nie dopuszczały do sytuacji ryzyka". Na tym powinna polegać profilaktyka."

p.s. Tylko mi  nie pisz o tym u-locku i rowerze  ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Cze 2016, 16:22 »
Profilaktyka ?  - dla mnie sprowadza się do jednego - do ograniczenia wolności kobiet -  poruszania się, bywania, ubierania, etc. I nie mówię tutaj o tym żeby unikać niebezpiecznych sytuacji bo to wynika z rozsądku i logiki.
Tylko, że my obaj z Wilkiem mówimy cały czas właśnie o tym zachowaniu wynikającym z rozsądku i logiki, a Wy drogie Panie, usiłujecie nam wmówić że proponujemy zupełnie co innego, po czym nie zgadzacie się z tymi "naszymi" poglądami, które nam włożyłyście w usta, a których my nie podzielamy.

I na tej uwadze pozwolę sobie zakończyć swój udział w tym głuchym telefonie.

Offline Kobieta emonika

« 30 Cze 2016, 17:34 »
A już chciałam napisać, że Wilk musi mieć ostatnie zdanie. ;)

Offline Kobieta emonika

« 30 Cze 2016, 17:36 »
Poza tym ja  mówię o dwóch sprawach, a Wy to sprowadzacie do jednej. Ale ok. Nic nowego nie wniosę, ani nic nowego nie wyniknie.

Na mecz się szykować lepiej, a nie tu siedzieć. ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 30 Cze 2016, 21:59 »
A edukacją się zmieni jak nam Janus postuluje? Ja jestem bardzo sceptyczny wobec takiej tezy. Mamy uczniów w szkole i dzieci w domach uczyć, że kobiet się nie gwałci?

Z zastrzeżeniem, że nie mam żadnych kompetencji w tym temacie. Martwawiewiórka pisała wcześniej o wujku, który zachodził za daleko w zabawach, itd. U mnie w dalszej rodzinie też był jeden przypadek przekraczania granic, chociaż akurat nie chodziło tu o dzieci. Mój wychowawca w liceum masował stopy uczennicy na obozie, kiedy była "chora" (a tak naprawdę pijana). Wnioskuję, że to się jednak zdarza w miarę często. Moim zdaniem to nie są sprawy tak odległe od gwałtu. Może 9/10 czy większy procent "wujków" nie posunie się dalej, ale dla niektórych to są właśnie pierwsze kroki.

Gdyby zacząć uczyć dzieci od małego, że mają w takich sytuacjach głośno krzyczeć, iść do rodziców albo dyrekcji, to może ta metoda małych kroków działała trochę gorzej. Niby wydaje się oczywiste, ale czy typowa 16-latka potrafi zrobić awanturę na imprezie rodzinnej, jak ją zacznie "wujek" obmacywać? Nie mówiąc o 10-letnich ministrantach.

Może to jest wszystko połączone, typowy gwałciciel to nie jest zboczeniec czający się pod mostem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum