Cytat: Janus w 25 Cze 2016, 10:38Ważne to jest, żeby faceci nie gwałcili, a nie żeby dziewczyny "nie dopuszczały do sytuacji ryzyka". Na tym powinna polegać profilaktyka.Tylko warto nie zapominać, że żyjemy na Ziemi, a nie na wyspie Utopia. Takie samy teksty można wstawiać o tym, że nie warto zostawiać rowerów przypiętych pancernymi U-Lockami, bo ważne jest, żeby ludzie nie kradli; parafrazując Ciebie - na tym powinna polegać profilaktyka...
Ważne to jest, żeby faceci nie gwałcili, a nie żeby dziewczyny "nie dopuszczały do sytuacji ryzyka". Na tym powinna polegać profilaktyka.
Cytat: emonika w 30 Cze 2016, 11:34Słabe. Ponieważ z tego wszystkiego wynika, że to kobiety mają się pilnować i koniec. A reszta hulaj dusza piekła niema. Daj spokój, jak można taki wniosek wyciągnąć? Na jakiej podstawie sobie wymyśliłaś, ze ja usprawiedliwiam takie zachowanie?
Słabe. Ponieważ z tego wszystkiego wynika, że to kobiety mają się pilnować i koniec. A reszta hulaj dusza piekła niema.
, bo narzekaniem że tak być nie powinno nic nie zdziałamy.
Profilaktyka ? - dla mnie sprowadza się do jednego - do ograniczenia wolności kobiet - poruszania się, bywania, ubierania, etc. I nie mówię tutaj o tym żeby unikać niebezpiecznych sytuacji bo to wynika z rozsądku i logiki.
A edukacją się zmieni jak nam Janus postuluje? Ja jestem bardzo sceptyczny wobec takiej tezy. Mamy uczniów w szkole i dzieci w domach uczyć, że kobiet się nie gwałci?