Autor Wątek: Gwałt, kultura gwałtu itp.  (Przeczytany 38275 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: Gwałt, kultura gwałtu itp.
« 30 Cze 2016, 22:01 »
typowy gwałciciel to nie jest zboczeniec czający się pod mostem.
No właśnie tego mi brakowało przy tej dyskusji sprowadzającej gwałty do kolesia czającego się w krzakach na dziewczyny wracające z imprez.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 30 Cze 2016, 22:25 »
No właśnie tego mi brakowało przy tej dyskusji sprowadzającej gwałty do kolesia czającego się w krzakach na dziewczyny wracające z imprez.
To chyba przeoczyłeś wszystkie posty hindiany, martwej i moje :)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 30 Cze 2016, 22:55 »
Tak, niby nic, nie ma o co podnosić hałasu a niesmak pozostaje na bardzo długo. W najlepszym razie niesmak...
Gdyby zacząć uczyć dzieci od małego, że mają w takich sytuacjach głośno krzyczeć
Tylko jakie to są sytuacje? Obmacywanie, lekkie molestowanie trudno czasem - szczególnie dzieciom - jasno ocenić, a przecież nie można nikogo już w dzieciństwia tak nastawiać, żeby potem człowiek wszędzie widział zagrożenie. Bardzo trudny temat. Wychowanie córki jest niezwykłym wyzwaniem.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta hindiana

« 30 Cze 2016, 22:56 »
To chyba przeoczyłeś wszystkie posty hindiany, martwej i moje
Po prostu się nas tu ignoruje jako niebezpieczne feministki!  ;D
www.plscout.com

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 1 Lip 2016, 00:28 »
Żadna edukacja nie pomoże, narzekanie tym bardziej. Profilaktyka ?  - dla mnie sprowadza się do jednego - do ograniczenia wolności kobiet -  poruszania się, bywania, ubierania, etc.

Czy mówienie rowerzystom, że będą bezpieczniejsi przypinając rower u-lockiem, w jakikolwiek sposób ogranicza ich wolność?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 1 Lip 2016, 08:02 »
Witam
https://youtu.be/MFaYU87AgAE
Nie wiem czy już było

A naraz trochę zabawne spojrzenie:
https://youtu.be/9uccExOPMrI
https://youtu.be/dtVHnZX8E50
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2016, 09:05 Diver »

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 1 Lip 2016, 08:14 »
To chyba przeoczyłeś wszystkie posty hindiany, martwej i moje
W życiu bym się nie ośmielił!

Brakło mi takiego prostego stwierdzenia, mówiącego wprost.

niebezpieczne feministki!
Feministka i do tego moderator. Czyli nie dość, że zwichrowana, to jeszcze ma władzę. Najgorsza z możliwych opcji.

Jeśli czytałbyś dokładnie tę dyskusję - to wiedziałbyś to o czym już przypominałem Janus. Ta rozmowa dotyczyła nie ogólnie gwałtu, tylko właśnie takiego typu gwałtu, dokonanego przez obcą osobę poprzez napaść.
Ta rozmowa jedynie od tego się zaczęła. A potem zdążyła się rozlać.

Nie widzę powodu, żeby ograniczać ją tylko do ataku na samotne turystki nocujące po lasach i tego typu spraw.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 1 Lip 2016, 10:12 »
To ja przypomnę dosyć głośną sprawę, kiedy kobieta została porwana, gwałcona i oślepiona. Dramat, strasznie jej żal.. Potem się okazało, że nie została przypadkowo porwana z ulicy, tylko znała się z oprawcą i piłka z nim alkohol. Co ciekawe niedługo wcześniej jej towarzysz wyszedł z więzienia. Oczywiście w mediach początkowo nie było żadnej informacji, że ofiara nie była przypadkowa. O kondycji intelektualnej mówi też wrzucanie na facebooka z "nowym wyglądem". Ogólnie odpowiedzialne zachowanie samotnej matki. Edukować się gwałciciela.

Inna sytuacja. Nastolatka imprezuje z kolegami, z baru przenosi się do domu jednego z nich. Ona zalana w trupa, oni twierdzą, że chciała i dostają wyrok w zawieszeniu. Skandalicznie niski? Może i tak, tylko w jaki sposób sąd ma udowodnić ich winę?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 1 Lip 2016, 12:02 »
Witam
https://youtu.be/MFaYU87AgAE
Nie wiem czy już było

A naraz trochę zabawne spojrzenie:
https://youtu.be/9uccExOPMrI
https://youtu.be/dtVHnZX8E50
Pierwszy i drugi filmik świetnie podsumowują temat - świat nie jest równy, symetryczny  i "sprawiedliwy". I dopóki są na świecie mężczyźni i kobiety to nie będzie.

Można się na to obrażać i tworzyć dziwne teorie ale biologia ma je w dupie.
Większość mężczyzn jest fizycznie w stanie zgwałcić kobietę, a odwrotnie już nie.
Zdecydowanie więcej mężczyzn o czymś takim w ogóle pomyśli.

Logika jest tu nieubłagana - choć wiadomo jak chodzi o ideologię to logika nikomu potrzebna nie jest.

Każdy z nas musi rezygnować z części wolności żyjąc z innymi, nawet mężczyźni.
Dziwi mnie jak bardzo w naszej części świata kobiety bywają niezadowolone z bycia kobietami widząc tylko te miejsce gdzie mają mniej wolności niż mężczyźni, nie widząc sytuacji odwrotnych.
ale ja się lubię dziwić :)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 1 Lip 2016, 12:08 »
Nastolatka imprezuje z kolegami, z baru przenosi się do domu jednego z nich. Ona zalana w trupa, oni twierdzą, że chciała i dostają wyrok w zawieszeniu. Skandalicznie niski? Może i tak, tylko w jaki sposób sąd ma udowodnić ich winę?
Tak, skandalicznie niski, bo to patologia, a patologię powinno się karać. Wykorzystać "zalaną w trupa" dziewczynę, to zachowanie godne gnojka i urągające honorowi mężczyzny. Może problem tkwi właśnie w tym, że podobne zachowania nie są zdecydowanie potępiane.

Offline Kobieta hindiana

« 1 Lip 2016, 23:51 »
To ja przypomnę dosyć głośną sprawę, kiedy kobieta została porwana, gwałcona i oślepiona. Dramat, strasznie jej żal.. Potem się okazało, że nie została przypadkowo porwana z ulicy, tylko znała się z oprawcą i piłka z nim alkohol. Co ciekawe niedługo wcześniej jej towarzysz wyszedł z więzienia.
I to według ciebie cokolwiek zmienia, cokolwiek usprawiedliwia??????? A może chcesz powiedzieć, że jest współwinna - no przecież wiedziała z kim pije, to mogła się tego spodziewać? Trudno mi uwierzyć w to co czytam.

Tak, skandalicznie niski, bo to patologia, a patologię powinno się karać. Wykorzystać "zalaną w trupa" dziewczynę, to zachowanie godne gnojka i urągające honorowi mężczyzny. Może problem tkwi właśnie w tym, że podobne zachowania nie są zdecydowanie potępiane.
A już zaczynałam wątpić, że jakikolwiek facet tutaj stanie na takim właśnie stanowisku. Dziękuję, przywracasz mi wiarę w zdrowy rozsądek przeciwnej płci. Kwestia gwałtu to jedna z tych, w których nigdy nie pójdę na żaden kompromis, będę bronić zalanych w trupa dziewczyn, które stają sie łatwym łupem zwyrodnialców - bo nie ma innej nazwy dla kogoś kto wykorzystuje takie sytuacje. Szacunek do drugiej osoby, poszanowanie jej nietykalności osobistej nie mogą zależeć od tego czy jest trzeźwa czy się nawaliła, nie wie gdzie jest, jak się nazywa i gdzie mieszka. I całkowitą odpowiedzialność ponoszą za to faceci, bo jak to słusznie podkreślił vooy, maciej:

Większość mężczyzn jest fizycznie w stanie zgwałcić kobietę, a odwrotnie już nie.

www.plscout.com

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 2 Lip 2016, 07:30 »
Należy rozróżnić "usprawiedliwianie" sprawcy - czego oczywiście nie zamierzam robić, od "zarządzania ryzykiem".
Jeżeli facet idzie przez niewłaściwe miejsce w Krakowie z szalikiem Legii Warszawa i drze pysk przeciwko Wiśle Kraków, nie powinien się dziwić, jak ktoś go uderzy maczetą. Nie usprawiedliwia to sprawcy czyny, ale sam wystawił się na niebezpieczeństwo.
Jeżeli ktoś pije wódkę z recydywistą po jego wyjściu z więzienia u niego w domu i jest kobietą i nie jest upośledzona umysłowo to powinna zakładać, że może zostać zgwałcona. Nie usprawiedliwia to sprawcy i sprawca swoja dychę powinien dostać.
Przekładając to na przykład rowerowy. Jest piękny długi zjazd w górach po asfalcie. Rozpędzasz się do 80km/h. Nagle koło wpada ci w dziurę w drodze, wylatujesz z roweru łamiesz sobie ręce i masz wstrząs mózgu. Winny jest zły stan nawierzchni. Ale jak byś uwzględnił, że jedziesz po drodze gdzie mogą być dziury i zachował podstawy bezpieczeństwa i jechał np. 25km/h to miałbyś czas na uniknięcie wpadnięcia do dziury, a siły byłyby na tyle niewielkie, że może udałoby Ci się utrzymać na rowerze.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 2 Lip 2016, 07:47 »
Mój przykład rowerowy: samochód wyjeżdża z podporządkowanej i zabija rowerzystę. I pod tym komentarze: "Znowu nie miał kasku, ach ci rowerzyści. Oczywiście nie usprawiedliwiam kierowców".

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum