Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148038 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Bertomw: A ten Ortlieb z natury nie jest przyciasny (szer.) pod baranka? Kiedy filowałem rozmiarówkę wydawał się być na styk. W dolnym chwycie o dłonie nie wadzi?

Noszące/ych się z zakupem torby podsiodłowej, zachęcam do rozważenia nabycia wersji jednak dwudzielnej - stelaż + wór. Tak, jak bertomw już nie wróci do sakw, tak ja do 'jednoskładnikowej' podsiodłowej. Wiem* to po ledwie kilkudniowym użytkowaniu (Samurai'a Triglav'a). 

*Info specjalnie wygenerowane dla ola.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Worek, Ty twórca toreb UL i z sakwami jeździsz? To co to za kiepska reklama produktów?  :lol:
Leo Fender nie potrafił grać na gitarze. Sytuacja nieco podobna, z tym, że od czasu kiedy zajmuję się tworzeniem toreb, czasu na długie wyjazdy brakuje. Różnych zajęć jest tak dużo, że nawet na projektowanie i produkcję go brakuje.. Nie miałem też czasu rzeczywiście przygotować całego kompletu, który dawałby mi zadowalającą pojemność.

Wykonałem takie koszyki z poliwęglanu, ale niestety mają kilka słabości

Po pierwsze cena, po drugie kłopotliwe gięcie (lub kosztowne). Czasochłonne jest też drukowanie plastikowych elementów, skręcanie i klejenie całości. Konstrukcja jest pancerna, ale za sam koszt produkcji można kupić tani koszyk. Można przeboleć jeśli robi się tylko dla siebie. Są też wady praktyczne. Fajne, bo można szybko zakładać i mało ważą, ale raczej nie można jeździć z pustymi (podobnie ostrożny byłbym z Gorilla Cage). Dodatkową wadą wszystkich koszyczków / przytraczania drybagów jest dosyć kiepski dostęp do bagażu ze względu na zgniatanie go paskami. Sakwy wystarczy otworzyć i można coś wyciągnąć, tu tak się nie da.

Z tego powodu pracuję nad systemem małych przednich sakw z mocowaniem Quick Realease. Długo rozmyślałem jak wszystko połączyć, ale dziś już sobie rozrysowałem w SketchUp mocowanie i wygląda całkiem obiecująco. Zupełnie inna filozofia, bo byłaby to wygięta rurka, do której na stałe założone byłyby specjalne sakwy. Dodatkowy plus to spłaszczony kształt (rower w mniejszym stopniu się poszerza) i kolorystyka idealnie dopasowana do tylnej torby.

e: Moim zdaniem zestaw bikepackingowy powinien mieć około 40 litrów.
Moja aktualna podsiodłówka ma 22 litry, ale po rozwinięciu klapy można coś jeszcze dołożyć. Przednie sakwy mogłyby mieć w sumie około 12 litrów. Jeśli do tego dołożyć na kierownicę torbę Ortlieba, to robi się już całkiem spora przestrzeń.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwi 2018, 21:24 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna bertomw

• Miasto: Racibórz
  • Na forum od: 01.11.2015
łatośłętka:
>>Bertomw: A ten Ortlieb z natury nie jest przyciasny (szer.) pod baranka?
Kiedy filowałem rozmiarówkę wydawał się być na styk.
W dolnym chwycie o dłonie nie wadzi?<<

Nie, nie jest źle. Może nie jest super idealnie, ale nie jest źle.
Ale ja kupiłem torbę do kierownicy w rozmiarze S, nie tę dużą torbę.
https://www.szumgum.com/torba-na-kierownice-ortlieb-bike-packing-handlebar-pack-s.html
Ta duża raczej byłaby problematyczna, albo trzeba by ją mocno zwijać z obu stron, bez korzystania z jej pełnego potencjału.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

W rozmiarze 'S', se myślę. Ten 'S' po szerokości = 40 cm /wg info producenta/. Stąd me pytanie.
/Jeśli będziesz na Zlotcie, chętnie obaczę./
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
https://www.domenasportowa.pl/product-pol-183501-Sakwa-pod-siodlo-wodoszczelna-Sport-Arsenal-W2B-BikePacking-Art-612.html
dwa dni promocji, cena przystępna a wygląda dobrze
Siebie cytuje żeby odszczekać.;)
Zrobiłem z nią jakieś 200 km- przetarła się w miejscu styku ze sztycą i na zgrzewach (sztyca czysta, torba zapakowana dobrze). Paski puszczają i trzeba je podciągać, materiał upierdliwie sztywny (na początku wydaje się to zaletą - przeciwdziała bujaniu).
Rhinowalk to ten sam wypust,wg mnie nie ma sensu.

Ja zrobiłem z nią już ponad 500km. Z dłuższych wycieczek byłem:
# na Stawach Milickich -  156km jazdy po płaskim więc nie miałem jak poczuć bujania
# w Górach Bystrzyckich i Złotych 126km i około 2000m podjeżdżania - z racji tego że cieńki ze mnie bolek to podjeżdżam na stojaka i "macham" (:P) rowerem - torba buja ale mi to jakoś nie przeszkadza. Nawet wole poluźnić pasy na sztycy by nie słyszeć skrzypienia. Te pasy mocujące są wykonane z takiej 'pontonowej gumy' i ten dźwięk potrafi zirytować. Ale tak po za tym to jest całkiem ok
# w Górach Sowich 207 km i 1700m pod górę - też całkiem przyjemnie.

Torbę już na stałe dołączyłem do mojego wyposażenia, codziennie wożę w niej łańcuch 2kg, 4 detki, narzędzia, 4 bułki i ciuchy na zmianę do pracy. Jak na razie żadnych przetarć mimo ciągłego bujania i mocnego obciążenia. Zmieniłem plecak na torbę i nigdy bym już nie odmienił. Te paski co mocują do siodła rzeczywiście same się poluźniają. Materiał słabo się roluje, dlatego trzeba ją całą upychać.

Ja jestem zadowolony, może kiedyś przy wyższym budżecie wymienię na coś markowego, ale za 270zł to i tak fajny wybór

Pozdrawiam Krzysztof

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Uważaj, linka tylnego hamulca zrobi ci dziurę w ramie jak ją będziesz tak przyszczypywał pompką i tankbagiem  :P

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
4 dętki?  :o
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Samozamykacze lepiej jak są skierowane w górę. Mniejsze ryzyko zahaczenia.
Testu i pisz jak będzie dalej. Myślałem o tańszej wersji ale skoro droższa się przecierała to odpuściłem. Teraz pojawia się światełko w tunelu.
Paweł.

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Na forum od: 29.01.2017
Uważaj, linka tylnego hamulca zrobi ci dziurę w ramie jak ją będziesz tak przyszczypywał pompką i tankbagiem  :P

Dziękuję za uwagę, nie myślałem o tym :)
W zeszłym roku w serwisie uratowali mi ramę bo linka pod suportem już się zaczynała wgryzać w karbon.

Po co 4 dętki? Kiedyś udało mi się przebić dwie na raz i trzecią w drodze powrotnej. Kiedyś też podarowałem potrzebującemu dętkę, więc wolę mieć zapas niż szukać sklepów rowerowych na trasie.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
Po co 4 dętki? Kiedyś udało mi się przebić dwie na raz i trzecią w drodze powrotnej.

Dżizas, zmień opony :o

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Złożyłem sobie pierwszego barankowicza, jeśli przypasuje - posłuży na dojazdy do pracy lub jednodniówki. Zbroić go w bagażniki nie planuję a czasem jakąś kurtkę, czy ciuchy na zmianę trzeba będzie spakować. Torby bp drogie, w uprzęże pchać się nie chcę - to wymyśliłem wykorzystać pałąk od starego lowridera i worek żeglarski. Jeździł ktoś na podobnym patencie? Da radę? Przejechałem tak dopiero 5 km i może w najbliższy weekend potestuję konkretniej.
BTW - czy klamkomanetkę przednią szosową (tu RX100) da się zgrać z korbą 3 tarczową MTB (LX 580)? Póki co wychodzi, że 2 kliki naciągają przerzutkę o 1 poziom.

jendrzych

• Gość
Improwizacja w stylu wolnym nt.: LINK.
Niemniej powinno działać.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Dziadek: wygląda super, ładowność i stabilność bedzie zapewne wzorowa, tylko dostęp trochę malo wygodny.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009

Drugi, identyczny pałąk przykręć do dolnych otworów w ramie (można spiąć w górnej części trytytkami), wszystko się zakleszczy  i wyjdzie piękny, klasyczny bagaznik :)
Nie musisz się bujać z podsiodłówką i założyć torbę na taką pseudo platformę.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Improwizacja w stylu wolnym nt.: LINK.
Niemniej powinno działać.
Tyz pikne ale u mnie więcej miejsca na worek ;) No i nie za $88.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum