Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148041 razy)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Dziadek: wygląda super, ładowność i stabilność bedzie zapewne wzorowa, tylko dostęp trochę malo wygodny.
Właśnie kombinuję, jakby to otaśmować, żeby worek wsadzać "jak Gustlik pocisk do lufy" (luźny cytat z tego forum). Na żywo nie widziałem żadnej uprzęży, ba - nawet dużej podsiodłówki ale mam koncepcję :D Ten pałąk to mi się nasunął jak przeczytałem narzekania na małą sztywność od spodu a koledze się akurat lowrider rozsypał.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Bardzo fajny pomysł.
Nie mam doświadczenia z czymś takim, ale patrząc na fotki przychodzi mi do głowy, że problemem może być przesuwanie się taśm na "bagażniku-pałąku".
Wydaje mi się, że dobrze byłoby jakoś ustalić pozycję pasków na prętach. W tej chwili nie wiem jak, ale na pewno się da.
Pałąk jest ameliniowy czy stalowy?

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Dziadku, tu nie ma co kombinować, już to dawno za nas zrobili.
Jak masz dostęp do maszyny albo zwykłej krawcowej wystarczy uszyć taki "kondom" z taśmami jak u Porcelany ;)
Tu masz nawet na foto rozłożone na czynniki pierwsze: http://www.bikepacking.com/gear/porcelain-rocket-mr-fusion-v2/
A przy okazji będzie chroniło dno worka od syfu z koła.

Albo dwa zaciski proste na prętach i za nimi taśma puszczona co by się do przodu nie ślizgała.

Przy okazji - kumpel w UK ma od 2 (?) lat ten bagażnik BindleRack i chwali. Stabilny, wygodny tylko jedno małe "ale" - trzeba było puścić dodatkowy trok od tyłu bagażnika do sztycy/dna siodła bo konstrukcja  bagażnika wypychała worek do tyłu.
« Ostatnia zmiana: 8 Maj 2018, 08:53 anarchy »

Bardzo fajny pomysł.
Nie mam doświadczenia z czymś takim, ale patrząc na fotki przychodzi mi do głowy, że problemem może być przesuwanie się taśm na "bagażniku-pałąku".
Wydaje mi się, że dobrze byłoby jakoś ustalić pozycję pasków na prętach. W tej chwili nie wiem jak, ale na pewno się da.
Pałąk jest ameliniowy czy stalowy?
Alu z takiego bagażnika:https://www.bankruptbikeparts.co.uk/lowrider-front-pannier-bag-luggage-carrier-rack-alloy-touring-bike-fixie-cheap-bbp2211624
Tam są z przodu takie przelotki do skręcenia pałąka z bokami i te planuję wykorzystać jako blokadę paska. Może nawet zakuję oczka na pasku i skręcę śrubką.

Dziadku, tu nie ma co kombinować, już to dawno za nas zrobili.
Jak masz dostęp do maszyny albo zwykłej krawcowej wystarczy uszyć taki "kondom" z taśmami jak u Porcelany ;)
Tu masz nawet na foto rozłożone na czynniki pierwsze: http://www.bikepacking.com/gear/porcelain-rocket-mr-fusion-v2/
A przy okazji będzie chroniło dno worka od syfu z koła.
Bardzo fajne. Ale fajne jest też samodzielne kombinowanie z tego, co się ma ;D

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Kondom też wydaje się fajny.
Jeździł ktoś z takim z patentem? Daje to faktycznie większą sztywność w porównaniu do miękkiej podsiodłówki?

Kondom też wydaje się fajny.
Jeździł ktoś z takim z patentem? Daje to faktycznie większą sztywność w porównaniu do miękkiej podsiodłówki?
Mam jeszcze lekki bagażnik z Lidla, ładowność niby 5 kg ale tyle nigdy nie woził. Dla pewności podpinam go do siodełka paskiem i dobrze jest. Ostatnio 140 km w tym z 15 szutrów. Można też  worek wesprzeć na tym plastikowym dynksie (bagażnik się wtedy wypina). To taki bikepacking dla ubogich i na pewno nie na wielodniówki.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Ten stelaż alu bardzo fajny, ale samo mocowanie ogromny kloc z tego co pamiętam... Swoj oddałem.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Pytam bez złośliwości  ;D- dlaczego stosuje się takie patenty, skoro ważą więcej od tradycyjnych bagażników i nie maja nawet ułamka ich funkcjonalności? Rozumiem w karbonowym rowerze bez mocowań, ale w rowerze z oczkami pod bagażnik?

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Pytam bez złośliwości  ;D- dlaczego stosuje się takie patenty, skoro ważą więcej od tradycyjnych bagażników i nie maja nawet ułamka ich funkcjonalności? Rozumiem w karbonowym rowerze bez mocowań, ale w rowerze z oczkami pod bagażnik?
Pewnie tak "dla sportu" bo inteligentny człowiek lubi trochę pokombinować   :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Crosso by mogło wypuścić coś swojego z materiału, z którego robią DRY ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Teraz właśnie poszukuję dobrej wodoszczelnej podsiodłówki, bo moja Apidura już ma dziury i powoli dobiega kres jej żywota. No i nie była w ogóle wodoszczelna.
Apidura miała podklejane szwy? Kiedyś robiłem testy i po zabezpieczenie klejem typu seam grip szew nie puszczał wody, bez niego przeciekanie było wyraźne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Nie da się ukryć, że to celny strzał  ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Crosso by mogło wypuścić coś swojego z materiału, z którego robią DRY ;)
Hola hola, najpierw torba na kierownicę ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Hola hola, najpierw torba na kierownicę
Stąd ten był ten uśmieszek na końcu. Ich torba to taki trochę Duke Nukem Forever, może się za kilkanaście lat doczekamy ;D
Chociaż konstrukcja podsiodłówki powinna być prostsza, więc może jednak - nie trzeba mieć opracowanego mocowania na kierownicę i nie trzeba zachować sztywności tego prostopadłościanu zwanego torbą :) Generalnie chyba mają techniczne możliwości, żeby stworzyć bikepackingowy zestaw DRY.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum