Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148055 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Koleżanka lepiej spakowana, i ma ładniejszy rower :)
Koleżanka ma wszystko ładniejsze i dlatego ma też osła do targania gratów.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
rok 2016 4 dni z Olsztyna do Suwałk

rok 2018 4 dni po Podkarpaciu

Noclegi w obydwu przypadkach pod dachem

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
A ode mnie pytanie nie związane może bezpośrednio z torbą podsiodłową, ale ogólnie z miejscem montażu - mianowicie, gdzie przewozicie swoje statywy?
Macie jakieś systemy mocowania/predestynowane torby/może w plecaku?  ;)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
A ode mnie pytanie nie związane może bezpośrednio z torbą podsiodłową, ale ogólnie z miejscem montażu - mianowicie, gdzie przewozicie swoje statywy?
Macie jakieś systemy mocowania/predestynowane torby/może w plecaku?  :wink:

Ja to w pokrowcu, w wielkiej walizie wraz z lampami błyskowymi i statywami oświetleniowymi i laptopem ale na rower nie zabieram walizy :icon_mrgreen:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Przeglądam sobie wątek i mam pytanie do s.krysiek. Na jednej z fotek masz założone tylko przednie sakwy. Często tak jeździłeś ,celowo, czy to akurat tak na focie się uwieczniło?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Ja to w pokrowcu, w wielkiej walizie wraz z lampami błyskowymi i statywami oświetleniowymi i laptopem ale na rower nie zabieram walizy :icon_mrgreen:

Czyli pokrowiec przypinasz trokami?  ::)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Kawerna usiłuje Ci przekazać, że w takim systemie bagażu raczej dużych statywów się po prostu nie wozi  :P

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Przeglądam sobie wątek i mam pytanie do s.krysiek. Na jednej z fotek masz założone tylko przednie sakwy. Często tak jeździłeś ,celowo, czy to akurat tak na focie się uwieczniło?

Celowo. Głównie podyktowane to jest konstrukcją roweru. Rama mojego AWOL-a ma w obrębie tylnego trójkąta wbudowany i regulowany SWINGER, który można zamocować w różnych pozycjach, w zależności od tego jak chcemy zbudować napęd w tym rowerze (łańcuch, czy pasek kewlarowy). Poza tym, ten system jest kompatybilny z napędami Rohloffa drugiej generacji i umożliwia regulację długości łańcucha. Tym samym framset umożliwia nie tylko dobór różnej szerokości opon (28-50 mm), ale i typów napędów.

Ceną jaką płaci się za tę funkcjonalność, jest mniejsza sztywność tylnego trójkąta, bo SWINGER (potrzebny do założenia nierozpinalnego przecież paska kewlarowego) musi być skręcany - co widać na tym zdjęciu.

Choć tylny trójkąt oraz rama posiadają mocowania na tylny bagażnik, to powyżej wspomniana, mniejsza sztywność tylnego trójąta, w praktyce oznacza rezygnację z przewożenia większych ładunków (z nimi rower wyraźnie buja się na boki), albo jazdę z niewielkim (5 kg) bagażem. Do swojego AWOL-a zakładałem bagażanik na tył, ale starałem się nie obciażać go ponad tę wartość.

Z drugiej strony, szeroka baza kół powoduje, że AWOL jest bardzo stabilnym rowerem, a dociążony z przodu sakwami zamienia się, jak to już pisałem tu na forum, w przecinak :-)
Mi świetnie się go prowadziło z sakwami na przednim kole. MSX-y leżą pewnie na Tubusie Tara, choć rurki tego bagażnika, są ciut zbyt grube, pod stabilizujący hak w tych sakwach i chwilę trzeba pogłówkować, nad jego odpowiednim ułożeniem.

« Ostatnia zmiana: 17 Sie 2018, 14:26 skrzysie.k »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
rok 2016 4 dni /.../

rok 2018 4 dni /.../

Db. zmiana - świadectwa.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Kawerna usiłuje Ci przekazać, że w takim systemie bagażu raczej dużych statywów się po prostu nie wozi  :P

A kto mówi o dużym statywie?
Mam dwa Benrzaki, jeden pancerniejszy z serii Travel Angel i drugi - częściej używany niski model ze zmienioną głowicą na Manfrotto, który po złożeniu nóg o 180 stopni ma 44cm na długość i 9cm szerokość w najszerszym miejscu.
Mam plan powozić go w spasionym, półmetrowym fueltank'u, który właśnie się szyje, ale z chęcią usłyszałbym jak transportują statywy inni rowerzyści  ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
A kto mówi o dużym statywie?
Mam dwa Benrzaki, jeden pancerniejszy z serii Travel Angel i drugi - częściej używany niski model ze zmienioną głowicą na Manfrotto, który po złożeniu nóg o 180 stopni ma 44cm na długość i 9cm szerokość w najszerszym miejscu.
Mam plan powozić go w spasionym, półmetrowym fueltank'u, który właśnie się szyje, ale z chęcią usłyszałbym jak transportują statywy inni rowerzyści  ;)

W ogóle się statywów w takim bagażu nie wozi, polecam ulubione dzieło Piżmowca z Doliny Muminków "O niepotrzebności wszystkiego"  :P. Bo z uznawaniem za mały statywu który ma 44cm po złożeniu - to nie wróżę dobrze Twojej karierze ultralajtowca  :lol:

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
skrzysie.k dziękuję za info.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

W ogóle się statywów w takim bagażu nie wozi, polecam ulubione dzieło Piżmowca z Doliny Muminków "O niepotrzebności wszystkiego"  :P. Bo z uznawaniem za mały statywu który ma 44cm po złożeniu - to nie wróżę dobrze Twojej karierze ultralajtowca  :lol:

W ultralight to ja nawet nie celuję - najczęściej kończy się na semi-light rowerze i heavy plecaku ;P
A statyw i tak ledwo daje radę (zabił mi już dwa obiektywy przewracając się na wietrze), mimo dociążania, dociskania nóg kamieniami itp.

Za daaawnych czasów wciskałem do plecaka stary trójnóg od Revue >60cm i się jechało... ale lata już nie te, kręgosłup chce przebić stelaż kolejnych plecaków na wylot i trzeba kombinować  ::)

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
A wracając do właściwego tematu. Czy ktoś posiada torbę Topeak Backloader 10 lub 15 L i mógłby mi ją pomierzyć na płasko?

Ewentualnie jeszcze kilka słów opinii napisać?

Sam przymierzam się do tej sakwy, stąd nie mierzyłem samodzielnie, ale wymiary znalazłem tu
https://www.rosebikes.pl/topeak-backloader-saddle-bag-2653700
Wydają się realne, a przynajmniej są zróżnicowane w zależności od pojemności :-) - nie to co na bikeman.pl

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Wydają się realne, a przynajmniej są zróżnicowane w zależności od pojemności :-) - nie to co na bikeman.pl

Właściwie też znalazłem te wymiary ale bez rysunku zupełnie nie wiem jak je rozumieć. Gdyby potraktować je jak prostopadłościan opisany na torbie to pojemność wyniosła by blisko 30 l  ;D  Gdyby szło o stożek ścięty, gdzie te wymiary (18 i 28 cm) to wielkość na płasko przy siodle i na końcu to z kolei pojemność wyniesie ok 10 l. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum