Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148058 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Pablo i ja właśnie czegoś takiego będę szukał,
uprząż do szosy, a przy okazji do MTB, gdzie w obu jest uchwyt do ortlieba.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Tak się dziwnie składa, że Ortlieb zrobił dokładnie ten sam rozstaw taśm mocujących co w Packmanie
Kwestia adaptera łączącego.
Co do ilości miejsca - dobrze jest zmierzyc ile masz realnie między baranem a oponą

ps: a w ogóle to jest wątek poddupny ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
MScubi, przykro czytać :( Ale wystarczyło dać znać - pomógłbym znaleźć nowego nabywcę lub przerobiło by się ją jeszcze bardziej (wykroiło z dna).

Aaaaale strzał, nie zajarzyłem, że Ty to Triglav ;D ;D

Otóż dałem Ci "znać" od razu w maju zeszłego roku, korespondencja była bogata, ale nieskuteczna. Wtedy korekta była niewykonalna.  Dla przypomnienia - Ritchey Road, zwymiarowane i obfotografowane miałeś wszystko.

Ale brakujące dystanse możesz jeszcze wysłać (miały dojść jeszcze w maju zeszłego roku), kupiłem rok temu nowy rower z większym barankiem i może jeszcze raz spróbuję.

Co do miejsca w szosowym baranku - 42 cm to c-c, rura ma 2,5 cm, do tego owijka, paluchy w dolnym chwycie ok. 3cm/stronę - zostaje raptem 34cm, jeżeli akceptujemy, że rękawiczki właściwie dotykają wora.
Odległość kierownicy od opony nawet z obróconym mostkiem i 20 mm podkładek to 20 cm (w normalnej pozycji 16 cm), odliczmy tylko 4 cm na paluchy w górnym chwycie - zostaje 16 cm. Mieści się więc walec 6.8 litra, w tym rolowanie worka itd. Do tego kłopotliwa kolizja z przednim hamulcem, który np. w Sram Force odstaje aż 7 cm od rury sterowej.
Dla porównania Kona Sutra w tym samym rozmiarze i również 2 cm podkładek pod mostkiem.
Tu przestrzeń w baranku to aż 48 cm, odległość kierownica-koło 28cm, czyli mieści się aż 30 litrów i nic z niczym nie koliduje (hamulec tarczowy). Czyli mieści się ponad 4 razy węcej, choc oba rowery mają identyczny rozmiar i baranka różniącego się rozmiarem tylko o 2 cm.

Dystanse chyba miałeś w secie standardowe, jeśli to Wrocław  to z tego co kojarzę wymiary packmana miałeś (czy my rozmawialiśmy wtedy o ilości oczek idących z tyłu pod taśmę wokół sterówki)?
MScubi spiszmy się na prywatnym co by tu bałaganu nie robić.

Jeśli masz nowy rower i wyżej kierownik podszedł bym do tematu raz jeszcze. Owszem zdarzają się (bardzo rzadko) przypadki, że coś nie siądzie ale to naprawdę bardzo rzadkie przypadki.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ Ritchey Road, /.../

/.../

Od tematu zupełnie już odbiegając, zainteresowany jestem Twą opinią (np. w innym wątku) ws. tej kolarki wąsatego Toma.

M.in. austriacki bikeboard tę /Ritchey Comp Road Logic/ testował. Poutyskiwał nieco na 1o5, wskazał, jak łatwo zbić wagę.

Testu podsumowanie: "Wunderschöner und moderner Klassiker mit Kultpotential im *Selbstaufbau."

*Selbstaufbau = customowe tworzenie roweru w oparciu o framest.

Ostatnie zdanie artykułu brzmi: "Mehr Rennrad braucht man nicht." (Więcej szosy nie trzeba.)

Całość:
https://bikeboard.at/Board/Ritchey-Comp-Road-Logic-2018-th244310
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Odbiegając od tematu ale przyklejając się do pytania- dobry znajomy mieszkający w Alpach szwajcarskich, szosujący tam na co dzień a hobbistycznie też budowniczy kół powiedział mi (znając moje zamiłowanie do stali) niedawno coś podobnego do przytaczanego powyżej - nic więcej w szosie już nie potrzebuje. Jak dla niego jest idealnie "w punkt".

Offline Mężczyzna MCsubi

Ja mam starszą, szarą wersję, chyba wyżej pozycjonowaną (jako WCS), na Sram Force, tylko korba Chorus 34/48. Koła DT 21Dicut na szosę lub Dura Ace/Mavic na szutry/ dalsze wyjazdy.

Dla mnie rower ideał, przejechałem masę dziurawych asfaltów i wręcz szutrów bez problemów i wywrotek, komfort bardzo wysoki. Moim zdaniem rower bardziej komfortowy od stalowej Kony Sutry (którą też jeżdżę) i Sequoi (którą jechałem tylko 1 dzień) i oczywiście znacznie szybszy. Wspina sie wspaniale, mimo twardych biegów, np. jak na P. Karkonoską.  Choć jestem juz trochę stary i gruby, nigdy nie miałem problemów z kręgosłupem, czy drętwieniem czegokolwiek.
Lakier najlepszy, jaki widziałem w rowerze, klasyczna robota lakiernika na topowym lakierze rozpuszczalnikowym, bardzo twardy i gruby klar.

Jak na stalówkę zaletą są dość grube ścianki, dla porównania mam ostre koło na Reynolds 853 i tam wgniotki na ramie robią się prawie od wszystkiego. Mimo to rower wystarczająco sztywny i realnie rama waży 1540g.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MCsubi

A dzięki za dobre słowo ;D Bitte schoen!

Offline Mężczyzna elhm

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 28.06.2011
44 funty - https://www.parkersofbolton.co.uk/collections/bags-luggage-racks/products/blackburn-outpost-10-5l-seat-post-pack-roll-top-bag-bikepacking

Już miałem brać, bo cena fajna i torba wydaje się ok, ale zaniepokoił mnie ostatni punkt w opisie:

"Not suitable for use with carbon seat posts"

rower mam full carbon (szosa), sam waże 85kg i jakoś się te karbony nie rozpadają ;)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Założę się, że chodzi o możliwość przetarcia karbonu tymi dwoma paskami velcro. Naciągasz kawałek dętki na sztycę, albo lepiej dwa, i załatwione :)

O! Akurat słyszałem dziś podobne zwątpienie.
No błagam Was - co ma się stać niby ze sztyca nie licząc co najwyżej lekkiego zmatowania (folia, dętka itp).
Może jeszcze jakieś montowane na sztywno z ostrymi krawędziami zaciski jakiś ramion, bagażników na sztycę ale tak? nieeee

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
co ma się stać niby ze sztyca nie licząc co najwyżej lekkiego zmatowania

No costam moze sie stac ;)

Tu np. oslona kabla kontra karbonowy Scalpel 29

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180304/36dcc95735cee4e9bc36eaa8fa0c9640.jpg
http://forums.mtbr.com/attachments/cannondale/721736d1346816420-scalpel-29-cable-housing-chewing-into-frame-rub.jpg

Oslony tez sie za bardzo nie ruszaja, co? :)

Offline Mężczyzna MCsubi

Moment gnący- taki odwłok wisi daaaleko poza osią obojętną. Dlatego sumowanie algebraiczne masy rowerzysty i odwłoka do wytrzymałości sztycy może być niebezpieczne, trzeba zostawić margines. Ale jeśli ktos wazy 80 a odwłok 5, to na pewno nic się nie stanie.

McSubi
A du..pa na krańcu siodła to nie działa mocnym momentem zginającym na sztycę? :D
Druga rzecz - dla 99% sztyc nie ma jakiś mega specjalnych limitów wagowych (nie licząc pewnie shmolke i tym podobnych wyznawców Wagomira). I podejrzewam, że czy jest to 80 kilo na siodle z 4kg plecakiem (sam z własnego doświadczenia - woziłem około 8-9kg plecak) czy 80 kilo człowieka z cztero kilową torbą pod siodłem NIE MA żadnego znaczenia. Po prostu.
(podobne historie pod jakimś filmem czytałem o przodzie, obciążaniu torbami i przerażających siłach działających na stery :D )

Odnośnie przetarć - niestety sam poznałem na własnej skórze/ramie moc mikrodrgań twardej powierzchni pancerza na ramie (czy to alu czu carbon) ale to też są kompletnie różne światy. Tu porównujesz tez ramę z wahaczem gdzie ten pancerze pracuje tak czy tak do opasek na sztycy które co najwyżej mogą lekko się przesuwać. Pokazujesz punktowe otarcie twardego pancerza (co ważne - będącego cały czas w środowisku mocno agresywnym - błoto działające jak ziarno w papierze ściernym) do w miarę czystej działającej dużym polem powierzchni. Nieee to naprawdę dwa różne światy.

ps: o większej wadze torby podsiodłowej nie piszę, bo więcej niż te 4-4,5kilo (a i tak wg mnie to za duzo) po prostu do podsiodłowej się nie wsadza
ps2: folia, PRAWIDŁOWE mocowanie torby, kontrola co wyjazd i tyle
ps3: patrząc po necie jak niektórzy mocują torby powyższe "prawidłowe" niestety nie jest taką oczywistością ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Wrz 2018, 20:44 anarchy »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum