Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148067 razy)

Offline Mężczyzna bartekk

• Miasto: Wieleń
  • Na forum od: 22.02.2019
Daniel, jest to jakiś pomysł, masz jakąś konkretną propozycję? Mam torbę z Decathlonu 1,5l, raczej tylko telefon, powerbank i kilka batonów się do niej zmieści.

@Wilk, przepraszam, nie znam Cię, ale przeczytałem zaledwie kilka Twoich postów i już widzę, żeś rozsądny człek. Zapas miejsca w torbie to dla mnie komfort psychiczny.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Co do bujanie to niektórzy producenci robią dodatkowe troki zapobiegające temu efektowi. Nie wiem na ile efektywne, ale Ortlieb takie sprzedaje.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Daniel, jest to jakiś pomysł, masz jakąś konkretną propozycję? Mam torbę z Decathlonu 1,5l, raczej tylko telefon, powerbank i kilka batonów się do niej zmieści.

@Wilk, przepraszam, nie znam Cię, ale przeczytałem zaledwie kilka Twoich postów i już widzę, żeś rozsądny człek. Zapas miejsca w torbie to dla mnie komfort psychiczny.

Torba pod górną rurę np. taka http://crosso.pl/pl/produkt/zipper-l/ Jechałem z podobną ostatnie KMT i kilka brevetów bez konieczności zabierania podsiodłówki. Mieściły się rękawki, nogawki, kurtka, batony, żele, powerbank i kilka innych drobiazgów. Do tego jakiś fuel tank i torebka, bądź dwie na bidon, takie https://www.decathlon.pl/tekstylny-uchwyt-na-bidon-id_8487122.html?gclid=EAIaIQobChMIqpmGpNTU4AIVSM-yCh3cLw6qEAQYBiABEgLCqPD_BwE  z Decathlonu mocowane w okolicy mostka i możliwości transportowe znacznie się zwiększają. Jak dołożyć do tego podsiodłówkę to już można przewieźć całkiem sporo rzeczy.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Burra Burra wygląda super, ale to nie moje finanse.

Warto też pamiętać, że Burra Burra wymaga aluminiowej sztycy do zamontowania (karbon odpada).

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
Warto też pamiętać, że Burra Burra wymaga aluminiowej sztycy do zamontowania (karbon odpada).

Wymóg techniczny, czy zwykłe asekuranctwo?

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Zalecenie producenta.

Dzięki Daniel za linki. Ten Twój framebag widziałem w zeszłym roku, wydawał się pojemny, rzeczywiście. No nic, przemyślę jeszcze to wszystko a jeśli coś kupię to dam znać ;)

Wybaczcie post pod postem, ale kupiłem Backloadera. Zdecydowałem się na wersję 15l i mam mieszane uczucia. Torba jest olbrzymia. Nie spodziewałem się aż takiej wielkości. Wydaje się ze 3 razy większa niż moja stara 9-litrowa.

Daje się ją na szczęście ładnie skompresować, zrolować tył i jest w miarę spoko. Niestety buja się bardziej niż się tego spodziewałem. Może to kwestia ustawienia siodełka względem sztycy (mam przesunięte bardzo do przodu), nie wiem. No i czy koledze kawerna też ta torba stoi pod takim dość ostrym kątem? Na zdjęciach w necie widziałem że jest raczej płasko, u mnie idzie mocno do góry ku tyłowi.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Pionowa postawa torby wynika z tego co napisałeś powyżej - siodło bardzo blisko z przodu.
(dlatego torby powinny mięć możliwość przesuwania górnej taśmy żeby rekompensować takie przypadki).

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Wybaczcie post pod postem, ale kupiłem Backloadera. Zdecydowałem się na wersję 15l i mam mieszane uczucia. Torba jest olbrzymia. Nie spodziewałem się aż takiej wielkości. Wydaje się ze 3 razy większa niż moja stara 9-litrowa.

Daje się ją na szczęście ładnie skompresować, zrolować tył i jest w miarę spoko. Niestety buja się bardziej niż się tego spodziewałem. Może to kwestia ustawienia siodełka względem sztycy (mam przesunięte bardzo do przodu), nie wiem. No i czy koledze kawerna też ta torba stoi pod takim dość ostrym kątem? Na zdjęciach w necie widziałem że jest raczej płasko, u mnie idzie mocno do góry ku tyłowi.

He he.. pisałem, że czasem za duża ;). Ja raczej nie wypełnię jej do końca ale w listopadzie extra objętość się przydała. No i Niemiec kiedy pisze, że jest 15 l to rzeczywiście jest 15 litrów.  U mnie "bujanie" jest akceptowalne ale wiele zależy od dociągnięcia tych "popręgów" -  jeśli torba i zawartość są dociśnięte do siodła ładnie mi się to trzyma.

U mnie tak to wygląda na MTB

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Tu musisz poeksperymentować ze sposobem pakowania i montowania. Wiele zależy jak dociągniesz paski - i to nie tylko te przypinające torbę do siodełka, ale też te kompresujące z tyłu. Od setbacku siodełka też trochę zależy, jak siodło jest mocniej do przodu to tył torby idzie mocniej do góry.

Niestety weekendowe próby i kombinacje nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Torba nadal buja się w nieakceptowalnym dla mnie zakresie. Cóż, dzięki za pomoc i poświęcony czas. Wrócę jednak do bagażnika na sztycę. Albo pokombinuję że starą torbą albo kupię jakąś nową, porządną.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Właśnie eksperymentowałem z torbą podsiodłową wieszaną na prętach siodła. Przy wypełnieniu miękkim bagażem, zrolowaniu i dobrym zaciśnięciu bujanie zdaje się być na granicy obserwowalności. Kluczowe zdaje się "wbicie" prętów i tyłu siodła w torbę.

Co do niej wsadzałeś?

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Głównie ciuchy. Faktycznie, jak by się wypełniło na maksa na wysokość, żeby torba podeszła do siodełka, to było lepiej. Nawet przestawiłem testowo siodełko do tyłu i wszystko od razu lepiej się ułożyło. Problem tylko taki, że tak siodełka nie mogę mieć ustawionego ;)

Wydaje mi się, że ta torba bardziej sprawdzi się podczas długich wypraw, kiedy pakujesz ją raz na cały dzień jazdy, wieczorem rozpakowujesz z rano znów pakujesz. Ja potrzebuję chyba czegoś innego, szybszego i łatwiejszego dostępu.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Głównie ciuchy. Faktycznie, jak by się wypełniło na maksa na wysokość, żeby torba podeszła do siodełka, to było lepiej.
Może pokaż  foto bo w większości przypadków dobrze skompresowana torba opiera się o tylną część siodła, sanki.

Wydaje mi się, że ta torba bardziej sprawdzi się podczas długich wypraw, kiedy pakujesz ją raz na cały dzień jazdy, wieczorem rozpakowujesz z rano znów pakujesz.
Chwali się, że tak szybko do tego doszedłeś. Całkiem poważnie. Niektórym się wydaje, że podsiodłowa to lek na całe zło i najważniejsza (a bywa, że pierwsza i jedyna) torba bikeapckingowa.

Dobrych poszukiwań.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum