Jeśli podsiodłówka ma 15-17 l. to co do niej zabieracie ? Mi wychodzi na 2 tygodnie w cywilizacji 30l (8kg) bagażu na tył plus namiot i mata (4 kg) na środek/przód (początkujący jestem).Jak najczęściej rozkładacie ciężar w bikepackingowych zestawach ? Ile % na tył, przód, środek by było stabilnie ? Jakoś nie widzę na szlakach w górach dyndających sakiew, choć nie twierdzę, że się nie da. Gdy pojedziemy ze znajomymi sakwiarzami trochę w góry, często trzeba na nich czekać, również na zjazdach choć zapewniają, że wszystko jest ok. nawet z niesymetrycznym obciążeniem (jedna sakwa, np. prawy tył). I jakoś tak niepewnie jadą.
Poza tym sakwy wygodą użytkowania miażdżą każdego typu podsiodłówkę
A tak nie chciałeś wierzyć jak tu kiedyś rozmawialiśmy i twierdziłem, że u mnie SweetRoll puszcza . Po prostu kwestia ilości opadów.
A ten gościu robił to z sakwami. A odcinków, gdzie był kamienisty singiel nadający się do jazdy na pochyłym zboczu - to na tej trasie było na pęczki i on to wszystko jechał. Tak więc jak najbardziej da się z sakwami jeździć, te jego sakwy wiszą na tyle wysoko, że bardzo rzadko będą tarły o przeszkody, dół powyżej połowy koła.
Wy jednak na tej wyprawie IMO tę granicę mocno przekraczacie.
Ja uważam, że przy pewnej liczbie rzeczy ten cały system UL to już skórka za wyprawkę, a Wy jednak na tej wyprawie IMO tę granicę mocno przekraczacie.
Nawet prowadząc rower z torbami UL nie utrzymałem pionu na sypkich kamieniach