Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148074 razy)

Offline Mężczyzna bartekk

• Miasto: Wieleń
  • Na forum od: 22.02.2019
No właśnie patrzę na to zdjęcie :) Chyba pójdę w tą stronę, to naprawdę fajne rozwiązanie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Koszyki z bocznym wyjściem, a już tym bardziej takie za siodłem na pewno nie są takie wygodne jak zwykłe, a z tego mocowania za siodłem bidony potrafią wypadać na dziurach (jak na sudeckim Podróżniku się trafiało). Trzeba po prostu znaleźć optimum dla siebie, jedni wolą torbę na kierownice, inni z tyłu, jeszcze inni rzeźbią na własną rękę. Każdy ma trochę inne przyzwyczajenia i to co dla jednego jest OK, drugiego drażni.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Tak tak, no właśnie widzę, że możliwości jest sporo. Na kierownicy raczej już nic nie upchnę, bo lemondka mi zajmuje miejsce, pod ukośną rurą też za bardzo miejsca nie mam. Może prędzej jakaś 1,5-litrowa podsiodłówka z miejscem na bidon.

Możliwe, że zatoczysz krąg i wrócisz do podsiodłówki i bidonów "po bożemu" :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Framebag ma dla mnie tę wadę, że musiałbym zmienić bidon z 750 ml na 500 :/ A wolałbym raczej w drugą stronę. Od końcówki bidonu do ramy mam zaledwie 6 cm :/ Uchwyt jest niepotrzebnie tak wysoko zamocowany i marnuje mi się miejsce.

Topeak ma teraz w ofercie taki sprytny gadżet, pozwalający obniżyć punkt mocowania koszyka bidonu o 32 mm:
https://www.szumgum.com/szyna-mocujaca-koszyk-na-bidon-topeak-alt-position-cage-mounts-2-sztuki.html

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Ale jednocześnie odsuwa koszyki od ramy. Wg mnie gorsze od pasków Elite, a nawet zwykłych opasek zaciskowych.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Ale jednocześnie odsuwa koszyki od ramy. Wg mnie gorsze od pasków Elite, a nawet zwykłych opasek zaciskowych.

Zmierzyłem. Wygląda na to, że o 9 mm.

Na ile pewne jest mocowanie tymi paskami? Nie ma ryzyka, że koszyk będzie się przesuwać po rurze?

Edit:
Co do wysokości mocowania koszyka bidonu, to właśnie przekonałem się, że w zależności od modelu koszyka też różnie to wygląda. Do tej pory używałem takiego starego, pewnie z dziesięcioletniego koszyka Cateye. Dzisiaj odebrałem paczkę ze sklepu, m. in. z bocznym koszykiem Topeak. I w tym nowym koszyku już samo rozmieszczenie otworów montażowych powoduje, że koszyk jest przykręcony jakieś 30 mm niżej.
« Ostatnia zmiana: 4 Mar 2019, 17:19 maper »

Offline Mężczyzna Pitt35

• Miasto: Puck
  • Na forum od: 21.04.2017
Framebag ma dla mnie tę wadę, że musiałbym zmienić bidon z 750 ml na 500 :/ A wolałbym raczej w drugą stronę. Od końcówki bidonu do ramy mam zaledwie 6 cm :/ Uchwyt jest niepotrzebnie tak wysoko zamocowany i marnuje mi się miejsce.

Topeak ma teraz w ofercie taki sprytny gadżet, pozwalający obniżyć punkt mocowania koszyka bidonu o 32 mm:
https://www.szumgum.com/szyna-mocujaca-koszyk-na-bidon-topeak-alt-position-cage-mounts-2-sztuki.html

Lepiej kupić sobie kawałek aluminium i zrobić otwory pomalować na czarno i gotowe. Ja tak sobie zrobiłem i obniżyłem koszyk o jakieś 6-7 cm.  Płaskownik aluminiowy musi mieć najlepiej jakieś 3-4 mm grubości. Raz oszczędzi się kasę dwa że w ten sposób obniżymy maksymalnie koszyk.
U mnie wygląda to tak:

Na zdjęciu widać, że bidon na dolnej rurze ma 500 ml ale 750 ml wchodzi tam bez problemu.

Offline Mężczyzna MCsubi

Żeby Sequoia z firmową torbą się nie dogadywała i trzeba było rzeźbić jakieś blaszki, to jednak mega lipa jest. 
W takich prymitywnych ramach z grubościennej stali można też wywiercić nowe otwory i zamocować na klej epoksydowy nitonakrętki z nierdzewki. Wygląda profi.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ 
W takich prymitywnych ramach (z grubościennej stali)* /.../

Rozpisz, proszę.

*nawias mój
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MCsubi

A co tu rozpisywać? To zwykłe 4130, choć producent pisze "Premium Cr-Mo size-specific tubing". Rura jest bardzo gruba (czuć pod ręką - zimna, klasa najtańszego starego Columbusa Aele), realnie co najmniej 2 razy grubsza w porównaniu nawet z tanim dzisiaj już Reynoldsem 853. Zatem na pewno wiercenie jej nie zaszkodzi.
Rury stalowe współczesnych szosówek można zagiąć mocno naciskając palcem.

Udało mi się wczoraj obniżyć ładnie bidon, stosując metodę kolegi kawerna (a wpadłem na to zanim przeczytałem Jego posta!). Może to jeszcze dopracuję, bo bidony opierają się o siebie, a ten pionowy dotyka ramy (w obydwóch miejscach brakuje 1-2 mm), ale czy to w czymś przeszkadza? ;)

Przepraszam za niezbyt piękne otoczenie.

Zatem pojawiło się miejsce na frame bag i bidony zostają takie, jak są. Prawie pewne, że uderzę w Topeak Midloader 4,5l. Jakoś nie mogę znaleźć nic innego ciekawego. Crosso Zipper L jest mniejszy, Apidura niestety za droga.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
No mnie by położenie tego dolnego przeszkadzało. Porysujesz sobie rower.
Chyba, że jakieś przezroczyste grubsze naklejki na ramę w tym miejscu? Triglav takie dodaje do swoich produktów.
"Never argue with idiots"

Tej ramie już wiele nie zaszkodzi ;-) Ale chyba pomyślę nad dopracowaniem mocowania tak, żeby wszystko było zgodne z sztuką :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
A /.../

Dziękuję.
('prymitywny' mi się spodobało)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum