Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148076 razy)

Offline Mężczyzna bartekk

• Miasto: Wieleń
  • Na forum od: 22.02.2019
Czyli 4,1l to w zasadzie 2,7l? :/ Szkoda trochę.

A jest na rynku coś w okolicach 3-4 litrów? Czy może nie ma sensu kombinować i uderzać w te 2,7? To chyba i tak sporo.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
To jest ta, która dotychczas była największa - czyli chyba 2,7 l

Teraz zrobili torbę 4 litrową. Jeżeli uchwyt byłby dobrze zaprojektowany, to moim zdaniem taka torba to bardzo dobry rozmiar.

UWAGA - z tymi rozmiarami to jest jakaś pomyłka.

Napalony kupiłem dzisiaj tę nową, ale zaraz oddałem do sklepu.

Okazało się, że wymiary nowej wersji torby, są w zasadzie takie same jak tej starej wersji torby. Panowie w Bikemanie nie umieli odpowiedzieć na pytanie skąd różnica w katalogu.

Mocowanie wydaje się być takie samo. Paski poprowadzone są inaczej. Mnie bardziej pasuje ta stara wersja.

mocno irytujące postukiwanie dobywające się z mocowania podsiodłówki

U mnie ten efekt nie występuje. Przez moje ręce przeszło w sumie coś koło 8 toreb (używane rodzinnie bardzo intensywnie i w warunkach odbiegających od warunków przeznaczenia, te które się zużyły się i wymieniałem na nowe).

Pablo, kupiłem tę torbę na jesieni (saddle bag 2,7 litra), zamontowalem ją pod siodłem za pomocą dołaczonego uchwytu na prętach siodła. Pisałeś coś o paskach, czy do tej torby można zastosować dodatkowe paski, a w zasadzie czy jest to potrzebne?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Backloader nie dla mnie, Midloader również. Kupiłem wersję 4,5l i po zapakowaniu na ok. 80% ocieram o torbę nogami. Chyba mam zbyt grube. A może to kwestia samej torby? Midloader nie ma żadnych usztywnień.

Kończą mi się pomysły.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Pablo, kupiłem tę torbę na jesieni (saddle bag 2,7 litra), zamontowalem ją pod siodłem za pomocą dołaczonego uchwytu na prętach siodła. Pisałeś coś o paskach, czy do tej torby można zastosować dodatkowe paski, a w zasadzie czy jest to potrzebne?

Paski można zamontować. Patrz zdjęcie mojego roweru w moim poście wyżej.

Te paski firmowo są przeznaczone do mocowania torby do siodeł, które nie mają klasycznych prętów.

W siodłach z prętami, nie są niezbędne, ale moim zdaniem poprawiają stabilność i zabezpieczają uchwyt przed "wyrabianiem się" tworzywa na skutek drgań. Do tego można bardziej wypchać torbę (objętościowo i/lub wagowo).

Ja używam te paski. Można zrobić samemu, ale firmowe nie są przesadnie (jak na sprzęt Ortlieba) drogie:

https://www.bikeman.pl/paski-do-torby-podsiodlowej-ortlieb-saddle-bag,3,17978,2003

Offline Mężczyzna Pitt35

• Miasto: Puck
  • Na forum od: 21.04.2017

A jest na rynku coś w okolicach 3-4 litrów? Czy może nie ma sensu kombinować i uderzać w te 2,7? To chyba i tak sporo.

A może toto:
https://bikepackers.com.pl/pl/p/Torba-podsiodlowa-Restrap-4-L-/150

Co prawda niby nie dostępne ale napisz do nich czy mają na stanie. Ja ostatnio też kupowałem torbę która była na stronie niedostępna ale okazało się że jednak mieli w magazynie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wątek o dużych torbach, a tu dyskusja o tych najmniejszych  ;)

Backloader nie dla mnie, Midloader również. Kupiłem wersję 4,5l i po zapakowaniu na ok. 80% ocieram o torbę nogami. Chyba mam zbyt grube. A może to kwestia samej torby? Midloader nie ma żadnych usztywnień.

Radziłbym spróbować się przyzwyczaić, a nie odpuszczać po jednej jeździe. Lekkie przycierania i niedogodności - to jest norma w bikepackingu, nieraz mi się bujały podsiodłówki, nieraz nogami przycierałem o mocno wyładowaną torbę w ramie, nieraz torba na kierownicy potrafiła zjechać na koło. Po pewnym czasie to już większego wrażenia nie robi. Ewentualnie zainwestować w coś jak Burra Burra ze stelażem ograniczającym bujanie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Właśnie wróciłem z krótkiego testu tory podsiodłowej. Wrażenia pozytywne. Lekko tylko haczę udami, niby specjalnie nie przeszkadza (a zwiększa trochę pojemność), ale jednak bym zwęził.

Ktoś byłby w stanie zmierzyć szerokość swojej podsiodłówki w miejscu zaznaczonym na zdjęciu?

« Ostatnia zmiana: 8 Mar 2019, 22:01 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Właśnie wróciłem z krótkiego testu tory podsiodłowej. Wrażenia pozytywne.

Poka, poka! Już nie carradice, teraz apidury? ;)

Rysunek poglądowy :P Kształt powiedzmy bardziej w stylu Apidury, ale system montażowy jest zupełnie inny. Jest też wodoszczelna. Torba ma wewnętrzny stelaż / bagażniczek i chyba dosyć rewolucyjny system montażowy.

Skończę wszystko to pokażę :P :P Torby na kierownicę mam jeszcze ciekawsze 8)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Ale już nie randoneur?
Poka poka, jestem ostatnim który by kopiował (zresztą "rewoulucyjnych" systemów kilka już przerobiłem od 2013.. i odrzuciłem)
Zgrzewane ? ;)

Poka poka, jestem ostatnim który by kopiował (zresztą "rewoulucyjnych" systemów kilka już przerobiłem od 2013.. i odrzuciłem)
Wierzę, ale chcę pokazać jak będę miał dokończony komplet. Dobrze rozumiem o co chodzi z "rewolucyjnymi" rozwiązaniami. Bardzo często na coś wpadam i odrzucam. Tutaj akurat jest to drobiazg, który jest możliwy dzięki stelażowi - inne torby go nie mają, więc i mocowanie musi być inaczej rozwiązane.

Ale już nie randoneur?
Celuję w gravele i wszelkie odchyły.

Zgrzewane ? ;)
Skomplikowana sprawa. Opracowałem technologię łączenia poliestru powlekanego PVC ( ;))

Offline Mężczyzna Pitt35

• Miasto: Puck
  • Na forum od: 21.04.2017
Ktoś byłby w stanie zmierzyć szerokość swojej podsiodłówki w miejscu zaznaczonym na zdjęciu?

U mnie to 5 cm.

Skończę wszystko to pokażę :P :P Torby na kierownicę mam jeszcze ciekawsze 8)

Kiedy to będzie? Bo jestem ciekaw tej torby na kierownicę.

Przypuszczam, że w poniedziałek lub wtorek pokazowy zestaw torba na przód + podsiodłówka będą już gotowe.

U mnie to 5 cm.
Dzięki. Przeszukiwałem trochę internet i mniej więcej z takimi wynikami się spotykałem. Na oko zakres między 4 a 8 cm. Spróbuję zrobić trochę szerzej i zobaczę czy w jakiś sposób przeszkadza.

piechucki

• Gość
Mój chiński noname ma 5,5 cm

Dziękuję wszystkim za wszystkie rady. Oczywiście, wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Trudno mi jednak wyobrazić sobie ocieranie o coś nogami przez 500 czy 700 km.

Rozumiem uroki bikepackingu ale chciałem sobie poprawić komfort jazdy a niestety z framebagiem jakoś tego nie widzę :/

Przy okazji, jak to jest, że tak mało osób decyduje się na bagażnik montowany do sztycy? Kwestia budowy roweru, karbonowych sztyc? Serio pytam bo jestem w tym temacie zupełnym lajkonikiem ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum