Dziękuję wszystkim za wszystkie rady. Oczywiście, wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Trudno mi jednak wyobrazić sobie ocieranie o coś nogami przez 500 czy 700 km.Rozumiem uroki bikepackingu ale chciałem sobie poprawić komfort jazdy a niestety z framebagiem jakoś tego nie widzę :/Przy okazji, jak to jest, że tak mało osób decyduje się na bagażnik montowany do sztycy? Kwestia budowy roweru, karbonowych sztyc? Serio pytam bo jestem w tym temacie zupełnym lajkonikiem
Cytat: Felek w 8 Mar 2019, 06:13Pablo, kupiłem tę torbę na jesieni (saddle bag 2,7 litra), zamontowalem ją pod siodłem za pomocą dołaczonego uchwytu na prętach siodła. Pisałeś coś o paskach, czy do tej torby można zastosować dodatkowe paski, a w zasadzie czy jest to potrzebne?Paski można zamontować. Patrz zdjęcie mojego roweru w moim poście wyżej.Te paski firmowo są przeznaczone do mocowania torby do siodeł, które nie mają klasycznych prętów.W siodłach z prętami, nie są niezbędne, ale moim zdaniem poprawiają stabilność i zabezpieczają uchwyt przed "wyrabianiem się" tworzywa na skutek drgań. Do tego można bardziej wypchać torbę (objętościowo i/lub wagowo).Ja używam te paski. Można zrobić samemu, ale firmowe nie są przesadnie (jak na sprzęt Ortlieba) drogie:https://www.bikeman.pl/paski-do-torby-podsiodlowej-ortlieb-saddle-bag,3,17978,2003
Pablo, kupiłem tę torbę na jesieni (saddle bag 2,7 litra), zamontowalem ją pod siodłem za pomocą dołaczonego uchwytu na prętach siodła. Pisałeś coś o paskach, czy do tej torby można zastosować dodatkowe paski, a w zasadzie czy jest to potrzebne?
Wilk kiedyś próbował. OIDP przeszło mu po tym jak wracał do domu z bagażem na kierownicy, kiedy bagażnik się złamał.
Alternatywą do ocierania udami o torbę podsiodłową jest bagażnik i poprzeczna torba podsiodłowa.
Czy w swoim Tribanie nie masz otworów montażowych na bagażnik? Bagażnik i torba na nim rozwiązałaby sporo problemów i myśle, że nie byłoby to cięższe rozwiązanie w porównaniu do bagażnika montowanego do sztycy.
Poprzeczna torba podsiodłowa? To mnie teraz zainteresowałeś.
Cytat: 4gotten w 9 Mar 2019, 16:54Czy w swoim Tribanie nie masz otworów montażowych na bagażnik? Bagażnik i torba na nim rozwiązałaby sporo problemów i myśle, że nie byłoby to cięższe rozwiązanie w porównaniu do bagażnika montowanego do sztycy.Czytasz mi w myślach. Mam takie otwory. Nawet swoją pierwszą poważną trasę zrobiłem z takim bagażnikiem, przeszczepionym z trekkinga, i sakwą boczną Wyglądało to słabo, czułem nierówny rozkład masy, ale przejechałem zamierzoną ilość km.Może faktycznie to dobry pomysł. Fajne są torby na bagażnik Topeaka. Nie trzeba zwracać uwagi na obciążenie bagażnika. Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka
topeakowy Midloader doczekał się nowej edycji i zmieniło się mocowanie na górnej ramie. Z dość pancernego z uchwytami na górne torby zmieniło się w dużo delikatniejsze i prawdopodobnie zmienił się też materiał z którego je wykonano.Niektóre sklepy piszą już o wersji 2019, ale na obrazkach i pewnie w zakupach chętnie upychać będą poprzednią.
Jakiś miesiąc temu kupowałem tę torbę i wysłałem do sklepu zapytanie, którą wersją dysponują.Odpowiedziano mi, że dystrybutor nie ma jeszcze tej nowej wersji i nie zanosi się, by szybko była dostępna.