Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148079 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Takie pytanko z ciekawości - testował ktoś już u siebie?

http://pl.aliexpress.com/item/32816868308.html?spm=a2g17.search0104.6.3.25447fabzwVGBu&s=p

Wyświetla mi się uporczywie w reklamach, a przypomina dwukrotnie droższego SportsArsenala  ::)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Jesienią kupiłem Topek Backloader 15 l. Wykonanie ogólne robi dobre wrażenie. Klamry super (ze sprytną blokadą przeciw luzowaniu się) wiec po dociągnięciu jest dociągnięte i torba nie huśta się na boki. Materiał świetny. Dobrze odszyte. Trafiłem na promocję - 220 zł :). Na moim rowerze dobrze się trzyma. Nie ocieram o torbę udami. Co do tego worka wewnątrz to miałem pewne zastrzeżenia co do jego wielkości. Jest trochę mniejszy niż torba i mocno główkowałem - jak się pakować.  Z drugiej strony, gdyby był idealnie dopasowany byłby z kolei problem z wepchnięciem spakowanego worka do torby.  15 litrowa torba jest naprawdę duża, czasem nawet za duża.

Kawerna, właśnie dzisiaj dotarła do mnie ta torba. Piszesz, że nie "buja". Pochwal się swoim patentem pakowania.
Dzięki i pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Kawerna, właśnie dzisiaj dotarła do mnie ta torba. Piszesz, że nie "buja". Pochwal się swoim patentem pakowania.
Dzięki i pozdrawiam

Ciężkie rzeczy pakujesz przy sztycy, odpowiednio dociągasz paski regulujące. Np. pomaga zapinanie pasków na ukos, prawy do lewej strony, a nie prawy do prawej.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013

Pisałam o huśtaniu ;)

Jak Ci to @Wilk naświetlił powyżej. Ciężkie na dno, lekkie od końca. Torba musi być zapakowana ciasno i mocno przytroczona. Jeśli będzie w niej luz, to będzie się huśtać.   
Przy czym "nie huśta" nie oznacza, że siedzi jak bidon w koszyku. To w końcu kawałek szmaty i swoją elastyczność mieć musi. Pisałem także, że torba jest "czasem nawet za duża". Jej spory rozmiar rozmiar może prowokować do zabierania "nieco więcej" więc jeśli napakujesz do niej 6 kg to nie licz, że te dwa paski nośne zupełnie zapobiegną huśtaniu. Ale ostatecznie i w takim przypadku możesz się poratować stosując dodatkowy trok który zwiększy siłę docisku torby do siodełka.
« Ostatnia zmiana: 10 Cze 2019, 17:09 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

• Marin
Dzięki za porady.
Wiadomo, praktyka zrobi swoje, pożyjemy, zobaczymy ;)
Jeszcze raz dziękuję

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Kupiłem na Ali torbę i mocowanie to rynienki z pianki dociągane rzepem. Nie testowałem jeszcze ale ma to zapobiegać bujaniu. Oczywiście pozostałe ww rady są także ważne.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Edwin

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.01.2019
Witajcie.
Moja 12l torba azjatyckiej firmy Newboler dokonała żywota :/
Nie wiem, czy to przez słabe upakowanie, przytwierdzenie do roweru, ale poszedł szew w miejscu gdzie torba styka się ze sztycą. Nie rozpaczam, bo i tak raczej wziąłem to na próbę. A po jednej wycieczce już mi się spodobało (i co ważne: żonie również :D)
Dobra, koniec smutnej historii.

Pytania: Poszukuję torby podsiodłowej 10-12 l.
W budżecie który sobie założyłem (+/- 300) jest Topeak backloader (przy zamówieniu z amazon de. zostanie mi jeszcze sporo pieniądza)
Ewentualnie polski bikepack.

Pytania. Warto czekać na Bikepacka 6 tygodni (eh te zakupy w sezonie), czy równie dobrze Topeak da radę?
« Ostatnia zmiana: 1 Paź 2019, 13:17 Edwin »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Po lekturze i oglądaniu fotek zainspirowało mnie rozwiązanie BLACKBURN OUTPOST SEAT PACK. Wydaje się najbardziej uniwersalne. Czy jest to jedny patent na rynku, czy może wpadło Wam w oko taka idea realizowana również przez inne firmy?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Było wyżej. Samuraj od Triglav jest alternatywą jako produkt. Tylko czy dostępny pytaj u źródła.

ps. Sam mam w/w Blackburn we wcześniejszej wersji. Jest ok.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Właśnie Triglav napisał, ze robią tylko Packmana.
Ale dopytam jeszcze konkretnie o Samuraja

• Marin
Było wyżej. Samuraj od Triglav jest alternatywą jako produkt. Tylko czy dostępny pytaj u źródła.

ps. Sam mam w/w Blackburn we wcześniejszej wersji. Jest ok.

Triglav w chwili obecmej wstrzymał się od sprzedaży.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
To ja znów wrzucę spam z Australii ;P
https://www.cyclingabout.com/complete-list-of-bikepacking-bag-manufacturers/
Chyba jedyny gościu, który pozbierałwszystkie dane z fór do kupy ;)

Gdybym teraz wybierał podsiodłówkę, najpewniej bym się decydował na coś wodoszczelnego pokroju chinola/sports arsenal/ortlieb, tylko ich wadą jest pojemność do 11 litrów niestety.
Ale podsiodłówka w razie jakiejkolwiek rozjechanej kałuży stanowi duży błotnik - musimy pakować rzeczy w worki foliowe by nie zamokły, ale materiał się i tak syfi błotem i gnije...

BTW. Testował ktoś z Was tę bulwę?
https://www.bike24.com/p2205510.html

Offline Mężczyzna Pitt35

• Miasto: Puck
  • Na forum od: 21.04.2017
Po lekturze i oglądaniu fotek zainspirowało mnie rozwiązanie BLACKBURN OUTPOST SEAT PACK. Wydaje się najbardziej uniwersalne. Czy jest to jedny patent na rynku, czy może wpadło Wam w oko taka idea realizowana również przez inne firmy?

Chyba Restrap robi coś podobnego i można to gdzieś nabyć w Polsce.

Dzięki znalazłem. Cena jednak słabsza. mają za to fajne worki. Zwężane w końcu.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Mam pytanie - tak polecacie torby od polskiego bikepack'a - ale one nie są chyba wodoszczelne? Jak sobie z tym radzicie, wszystko w drybagi, czy jak? To chyba niezbyt wygodne? Skoro dobre ułożenie bagażu w bikepackingu to podstawa, to chyba przy stosowaniu drybagów... Jest to mocno utrudnione?
« Ostatnia zmiana: 7 Sie 2019, 12:57 Rolf »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum