Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148107 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Również dołączę się do prośby.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Ja nie posłuchałem #łatosia /.../

No właśnie - skompresowanie idzie ino po długości, szerokość pozostaje niezmienna (patrz z Twej linki fotki). Na ten teraz daj torbę, kształt w worku skompresowanych rzeczy pojemność torby zagarnie (tę na tym opinając, tej traci się szero-, głębokość). - Stąd mi nie podeszło.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

To chyba cecha wszelkich worków kompresyjnych. Obwód pozostaje zasadniczo bez zmian. No, może nieco rośnie w czasie kompresji  Do tej pory używałem takich od FN i tam też wychodził taki naleśnik. Jednak redukcja objętości była bardzo duża. No cóż. Jak zbiorę doświadczenie to zobaczymy. Dzisiaj musiałem rozwiązać problem kompresji śpiwora i ciuchów i zapewnienia im nieprzemakalności.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
O ile wiem takie wory są do kompresji śpiworów puchowych, nie widzę to sensu w kompresji ubrań, do której wystarczy zwykły zaworek odpowietrzający, a unika się dzięki temu tych irytujących pasków.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jest sealline purgeair, do ciuchów jak znalazł.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Witajcie.

Przymierzam się do dozbrojenia mojego mtb o jakieś torby , myślałem na początek o podsiodłówce
- jakiejś większej , ewentualnie na kierownicę coś od razu .

Czy 15 Litrów to nie za dużo na tyle , myślałem nad takim combo
https://www.szumgum.com/torba-podsiodlowa-geosmina-large-15l.html
https://www.szumgum.com/torba-na-kierownice-ortlieb-bike-packing-handlebar-pack-s.html

Proszę o info, jeśli ktoś miał styczność i czy w ogóle ten pomysł ma jakiś sens ?

Przykładowy setup znalazłem przy opisie Ortlieb bike packing handlebar , załączam

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Używam tego Ortlieba na kierę, generalnie bardzo dobre rozwiązanie jeśli umocujesz na stałe i nie odpinasz.

Dzięki, cenna uwaga - nie wiem czy nie będę musiał poszukać czegoś innego. Ja te torby to chce sporadycznie używać, i chciałem coś co łatwo na jakieś paski / rzepy po prostu dopnę , muszę dokładnie przyjrzeć się tym systemom mocowania. Mam kierownice 74 cm szerokości - więc mam nadzieję, że nie będzie problemem zmieścić tam takiej torby 6-8 litrów ? 

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Ja Ci powiem, że przy kierze 72cm + rogi wożę chinolską uprząż i zapakowany doń worek crosso 20L ;)
Nawet toto daje radę z dodatkowymi trokami, lecz pojemność wciąż niewielka - w sam raz na śpiwór +5 i ledwo co miejsca zostaje...

Frugo

• Gość

wersja z sakwami i bez, sprawdzone w dwudniowym deszczu, szczelne.
Fajnie rozwiązane dojście do całej torby od góry. Dużo bardziej funkcjonalne niż podsiodłówka.
Czekać aż inny temat podchwycą i zrobią też wersje ekonomiczne finansowo.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Fajnie rozwiązane dojście do całej torby od góry. Dużo bardziej funkcjonalne niż podsiodłówka.
Czekać aż inny temat podchwycą i zrobią też wersje ekonomiczne finansowo.

Ortlieb Trunk-Bag RC.

Trzeba dołożyć bagażnik. Ale dostęp dużo wygodniejszy niż do podsiodłówki. Poza tym full wodoszczelne, szybkie mocowanie, można zabrać ze sobą np. na biwaku lub w pociągu. No i Ortlieb to bardzo wysoka jakość i idealna obsługa serwisowa.

Kiedyś podobny patent @Wilk chyba opisywał, ale coś tam było nie tak według niego, z tego co pamiętam. W sumie jak już jest bagażnik to można zwykły worek, o odpowiedniej objętości i wyjdzie na jedno.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
... W sumie jak już jest bagażnik to można zwykły worek, o odpowiedniej objętości i wyjdzie na jedno.
Prawie. Bo przecież dostęp nie będzie tak samo prosty.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Frugo

• Gość
Tailfin pasuje do MTB Fulla i Gravela i Fata ;-)

Offline Mężczyzna qrs

• Miasto: Wyszków
  • Na forum od: 19.12.2019
Czy używał ktoś z Was podsiodłówek marki prox? Intersuje mnie ta 8,8 l. która wygląda jak kopia outposta od blackborn.
Ciekaw jestem jakości produktów prox, bo cena zachęcająca...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum