Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148104 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Zawsze mniejsza torba jest wygodniejsza do jazdy, to nie jest tak, że tylko zwiniesz większą i jest to samo. Zwinąć się daje do pewnego poziomu, a też i większe torby są z reguły nieco szersze i wyższe. Ale z drugiej strony w realiach jazdy bikepackingowej w turystyce najlepiej się sprawdzają największe podsiodłówki (aczkolwiek kosztem wygody jazdy), bo dają największą pojemność, a tej w takim systemie zawsze brakuje; co nie zmienia faktu, że mniejsze są wygodniejsze. Mniejsze torby to raczej domena jazdy z zacięciem sportowym, tam aż tak duża pojemność potrzebna nie jest.

Poza tym druga sprawa - parametry pojemności podawane przez producentów są często mocno naciągane, szczególnie właśnie tych mniejszych toreb. Tutaj taki przykład czołowego producenta czyli Apidury:
https://www.apidura.com/shop/expedition-saddle-pack/

Torba w rozmiarze M wg producenta ma 14l pojemności. Ale jak sprawdzimy wymiary - to długości ma 48cm, wysokości 16cm, a szerokości 18cm. To pomnożone daje pojemność 13 824 cm sześciennych, czyli 13,8 litra. Czyli nawet licząc te maksymalne wartości - to nie ma 14 litrów, a przecież ta torba nie ma kształtu równego prostopadłościanu czy walca, przy siodełku wysokość jest sporo niższa niż te 16cm i dużo węższa niż 18cm, zrolowana 3 razy też pewnie nie ma 48cm długości. Więc realnie oceniając to ma góra 10-11 litrów. I kupując warto sobie zdawać sprawę z tego, że niejeden producent zawyża te wartości, nie mierzy realnie pojemności, tylko podaje ją na oko i z reguły zawyża.
« Ostatnia zmiana: 9 Maj 2020, 12:07 Wilk »

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Wielkie dzięki za info . Rozumiem - że czy to będzie Apidura czy też Ortlieb - to z jakąścią powinno być podobnie dobrze i zamówić co wizualnie bardziej pasuje  - czy też są jakieś istotne różnice które mogą zaważyć ?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
To są podobne jakościowo torby, choć Orltieb IMO ma trochę lepiej rozwiązany system spuszczania powietrza przy rolowaniu, bo ma po prostu zawór. Apidura ma mini-dziurki, które jednak na dużym deszczu coś tam wody trochę puszczają, ale to już trzeba długo jechać na deszczu, np. na RTP widziałem Apidurę która puściła trochę wody w ten sposób. Natomiast nie jeździłem ani z jedną, ani z drugą, więc jak się sprawują wyładowane to z własnego doświadczenia nie wiem; z opinii wygląda że podobnie jak tej wielkości podsiodłówki.

Natomiast jest jeszcze wiele innych modeli do wyboru, teraz wielu producentów oferuje ekwipunek bikepackingowy i jest z czego wybierać.

Frugo

• Gość

6min 15sek.
to może być odpowiedź dla niektórych was jak się spakować na ultra czy zwykłe wczasy ;-)

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Daje sobię czas do końca weekendu - także please , może ktos jeszcze zasieje jakies wątpliwości odnośnie wyboru ?
- na dziś chcę zamówić Ortlieb Seat-Pack rozmiar L .

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Rower z tą torbą podsiodłową wygląda jak osa z tym swoim dziwnym odwłokiem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Daje sobię czas do końca weekendu - także please , może ktos jeszcze zasieje jakies wątpliwości odnośnie wyboru ?

Mam od kilku miesięcy cały zestaw i sprawuje się dobrze. O ile do pozostałych toreb miałbym kilka drobnych uwag, to akurat do podsiodłówki nie. Wysoka jakość, sprawia wrażenie solidnej.

Offline crust

• Miasto:
  • Na forum od: 21.08.2013
...
« Ostatnia zmiana: 5 Lip 2021, 13:19 crust »

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Mam M, jestem zadowolony, zawór bardzo ułatwia pakowanie, wody nie puszcza, jest stabilna ( dokupiłem dodatkowe paski- polecam). Nie wiem czy zdecydowałbym się na L, wolę obciążyć przód roweru a do Lki można pół chałupy zapakować.

Ja pakuję całą ;)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014

nie mam ale się wypowiem ..

nie kupuj !!!

praktyczniejsza będzie z wyjmowanym workiem  :P

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Erehr

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 10.07.2019
Przeczesałem cały temat i aż się zdziwiłem że nikt nie wspomniał o torbach Rockbros. Wiem wiem, chińczyk ale w tej cenie na prawde dobrze wykonany, dużo lepiej niż konkurencyjny ROSHWELL. Wg. mnie idealny na początek przygody. Za dokładnie taki zestaw jak na zdjęciu (łącznie 4 torby) zapłaciłem niecałe 300 zł.Samą torbę podsiodłową 14L można dostać nawet taniej na allegro (99 zł) niż od chińczyka.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska

W sensie - Blackburn outpost seatpack ?
O niej tez myślałem - ale opinii mało ...

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Przeczesałem cały temat i aż się zdziwiłem że nikt nie wspomniał o torbach Rockbros. Wiem wiem, chińczyk ale w tej cenie na prawde dobrze wykonany, dużo lepiej niż konkurencyjny ROSHWELL. Wg. mnie idealny na początek przygody. Za dokładnie taki zestaw jak na zdjęciu (łącznie 4 torby) zapłaciłem niecałe 300 zł.Samą torbę podsiodłową 14L można dostać nawet taniej na allegro (99 zł) niż od chińczyka.

Potwierdzam. mam ich klasyczne sakwy i jest to super produkt. Materiał cieńszy od Ortliebowego, ale od trzech lat są w użyciu codziennie i dalej nic się nie przetarło/odpadło.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum