Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148081 razy)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Jak oceniasz system mocowania?
Kolega posiada taką torbę. Szybko mu się przetarła w miejscu styku ze sztycą, poszedł do kaletnika, który wstawił mu tam kawał porządnej skóry i teraz jest OK.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Super, a mocowałeś już na rowerze? Jak oceniasz system mocowania?

Myślę, że nie powinienem się wypowiadać na temat jakości tej torby dopóki nie przejadę z nią ze 2000km. Nie mam też porównania z podsiodłówkami bardziej renomowanych marek, bo to jest moja pierwsza. 

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Mma pytanko odnośnie tej torby https://www.metrobikes.pl/pl/p/Torebka-podsiodlowa-KTM-Velcro-Tour-XL/27224. Pedro o niej wspomniał w tym wątku, na zasadzie, że istnieje.
Ktoś widział na żywo/używał? Jakieś spostrzeżenia bardziej doświadczonych kolegów?
Z pytań bardziej konkretnych nasuwa mi się jedno: czy i na ile można ją skompresować. Nie zawsze chcemy przecież wozić 18l szpeju, czasem potrzebujemy wziąć 6l.
Deklarowana pojemność grubo mija się z rzeczywistością. Torba przy 3 zawinięciach tyłu ma 13,6l z tego co pamiętam. Mierzone fizycznie granulatem (czyli tak jak się to powinno robić). Nie mam ale kilka takich miałem okazję naprawiać (co już może świadczyć o jakości) ;)

Co do pojemności, nie tylko oni podają błędnie litraż. Nawet sławetna apidura podaje nierealne pojemności (i bynajmniej nie zaniża ich :) )

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Jako, że wciąż szukam (chciałem torbę Hamster Triglava ale póki co nie są dostępnie, zamówiłem tylko Pacmana) trafiłem na coś takiego:
https://www.topeak.com/global/en/products/bikepacking-series/969-backloader

10L można nabyć za około 300 PLN.
Co o tym sądzicie? Firma w sumie dość znana z produkcji sakw i toreb na rowery, może być lepiej niż z torbą KTM.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ chciałem torbę Hamster Triglava /.../

Jak wygląda, mieści, ...?

Co do Topeaka - nie wiem.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna poziom

@łatoś:

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 1 Cze 2017, 17:16 PABLO »

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
@łatoś:

Prezentuje się korzystnie, szkoda tylko, że kontakt z Triglavem jest kiepski (na odpowiedź czeka się i czeka), trudno cokolwiek ustalić, terminy na wykonanie to jedna wielka niewiadoma ... W zeszłym roku mieli wystartować, z własną stroną www, ale najwyraźniej nie wyszło ...

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
https://www.topeak.com/global/en/products/bikepacking-series/969-backloader

10L można nabyć za około 300 PLN.
Co o tym sądzicie? Firma w sumie dość znana z produkcji sakw i toreb na rowery, może być lepiej niż z torbą KTM.

Z opisu wygląda dość dobrze. Szczególnie pomysł z dedykowanym, wodoszczelnym workiem wewnętrznym wydaje się być niezłym rozwiązaniem. Jeśli można go swobodnie wyciągać i wkładać do torby, to znakomicie ułatwiało by szukanie i pakowanie rzeczy.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna poziom

@Pablo - no Pacmana zamówiłem i faktycznie, bardzo proklienckie podejście, sporo podpowiedzi i pomocy. Poza tym uprząż będzie na wymiar pod mojego przełaja.
Z Hamsterem też uczciwe podejście, po prostu egzemplarz po ostatnich poprawkach...nie wrócił z testów, więc nie wiedząc czy wszystko jest z nim OK, nie chcą mi go sprzedawać. I, moim zdaniem, to jest uczciwe podejscie.
No ale jakąś bikepackingową podsiodłówkę jednak potrzebuję :/. Wolałbym mieć wszystko Triglava, ale nie wiadomo jak to będzie z tym Hamsterem.
Dlatego szukam dalej. Biorę pod uwagę Repacka i torbę od Rafała ale zbieram też wciąż info, bo z kasą krucho, a jednak ten Topeak za 299 to nie jest jakoś bardo drogo.

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
Jak wygląda, mieści, ...?

Mieści ponoć 16,8 l

Jesli chodzi o kontakt to w moim przypadku odpowiedzi były błyskawiczne. Packman uszyty na miarę, nie było z tym problemu. Też musiałem długo czekać, ale byłem o tym uprzedzony i teraz twierdzę, że było warto :)
« Ostatnia zmiana: 5 Maj 2017, 10:49 AdrianU »

Offline Mężczyzna poziom

@AdrianU - to jest Samurai, a nie Hamster :)
I faktycznie mieści więcej. Poza tym to jest w zasadzie uprząż z workiem dedykowanym.

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
@AdrianU - to jest Samurai, a nie Hamster :)
I faktycznie mieści więcej. Poza tym to jest w zasadzie uprząż z workiem dedykowanym.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd  :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
@łatoś:
/.../

Merci.

Triglava /.../

PABLO

Kol. jest na literkę "a", to wiem. (Póki co) Nie mam nic, jednak z czystym sumieniem rekomenduję - na zeszyt b. chętnie biorę w tej chwili, od ręki wszystko to, co mi na rewolwerorowerki spójnie się zapnie. Z pewnością są to bdb. rzeczy. Kontekst wspomniany przez PABLA (3ci akapit) i mi jest b. ważny.

/.../ szkoda tylko, że kontakt z Triglavem /.../

3ci rok jeden b. uznany producent (nie rafalb) z RP (nie) realizuje mi wiążące/go zamówienie/a, tak pomimo tego, iż wszystko dogadane, tekturowe wykroje przesłane, wszystko, wszystko.

(Gdyby kol. a. wskazał 'kiś e-adres, gdzie wszystkie jego/ich produkty by było można zobaczyć, b. chętnie najpilniejsze bym wskazał, swój rok, czy coś, w kolejce bym odczekał - tylko muszę mieć przydzielony numerek/ticket.)

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Ja jestem bardzo zadowolony z nowego modelu, jaki uszył mi Rafał. Jak ktoś chętny, to obfotografuję z każdej strony. Tu na fotce - torba zapełniona gdzieś w połowie. Mniejszej połowie.

Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum