Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148027 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
połówki Ortlieba mają suwak nietypowo po lewej stronie, więc dla osób praworęcznych to jest niewygodne.
Widzę, że jednak to zmienili, stare (szare wersje) miały suwaki z lewej strony, ale w nowych (czarnych) to poprawili, bo to wielu osobom nie pasowało.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Midloader obecnie we wszystkich wymiarach ma opaski do mocowania do górnej rury.

Tego nie jestem pewien. W Bikemanie powiedzieli mi rok-dwa temu, że wersja największa Midloadera ma szerokie rzepy, a pozostałe - wąskie.

I to by też potwierdzały zdjęcia np. z Centrum Rowerowego:

https://www.centrumrowerowe.pl/torba-na-rame-topeak-midloader-pd5887/?v_Id=124867

Zobacz, że zaznaczona jest wersja 6L. I że na pewno jest to nowszy model Midloadera - ma szaro-czarne logo. Modele sprzed 2-3 lat mają logo żółto-czarne.

Chociaż sam Topeak na oficjalnej stronie rzeczywiście wszystkie zdjęcia ma z wąskimi rzepami...  ::)

Niestety nowe wersje nie mają żadnego usztywnienia, zresztą podobnie jak u innych producentów.

To też zauważam, ale nauczyłem się już tak układać w nim zawartość, by część przedmiotów tworzyła "spód" torby, a te wyżej leżały na nim. I wtedy brak usztywnienia mi już tak nie przeszkadza.

Wbrew pozorom dostęp do tej torby jest bardzo dobry. Różnica w porównaniu do torby z zamkiem jest taka, że dostęp jest od góry, a nie z boku i moim zdaniem jest to wygodniejsze. A czas otwarcia/zamknięcia? Otwarcie to jakieś 3 sekundy. Zamknięcie zajmuje mi 4-5 sekund.

Taki dostęp do zawartości bardzo mi odpowiada:

I w zależności od tego, co wyjdzie z rodzajem mocowania Midloadera 6L, może zaryzykuję konieczność rolowania. Dzięki za dobry trop.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 19 Gru 2021, 12:17 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Tego nie jestem pewien. W Bikemanie powiedzieli mi rok-dwa temu, że wersja największa Midloadera ma szerokie rzepy, a pozostałe - wąskie.

Zobacz w tej firmie zdjęcia. Zielona torba ma 3 opaski, czarna rzepy. Prawdopodobnie to starsza wersja. Również w wadze jest spore różnica co może sugerować usztywnienie. Pierwsze torby miały rzepy i usztywnienie (miałem 4,5L), teraz opaski i brak usztywnienia.

Zamawiasz Midloadera, sprawdzasz mocowanie i jak nie pasuje to odsyłasz. Albo pytasz 2-3 sprzedawców. Fakt, że zdjęcia trochę wprowadzają w błąd. Na stronie producenta są wąskie.

« Ostatnia zmiana: 19 Gru 2021, 20:48 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odnośnie przewagi rolowania nad ekspresem, to mam dwa trójkąty od Remiego. Jeden z ekspresami a drugi rolowany. I osobiście bardzo lubię ten rolowany. Dzisiaj zamawiając trójkąt, to preferowałbym, taki rolowany.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ale czym innym jest trójkąt, czym innym "połówka". Trójkąt ma większą pojemność i głębokość, przez co dostęp do rzeczy na dole jest mocno utrudniony. Więc tam rolowanie sporo wnosi w zakresie wygody dostępu. Natomiast przy połówce suwak daje wygodny dostęp do wszystkich rzeczy, a jest sporo szybszy w użyciu, wiec rolowanie niewiele tu już dodaje. Ja nieraz sięgałem po rzeczy z takiej torby i w czasie jazdy, z rolowaniem to już niewykonalne.

Do tego to co pisał Misiek, torba z rolowaniem bardziej się wybrzusza. A dla mnie już i torba na suwak naładowana na full jest trochę za mocno wybrzuszona. To wymusza odchylanie kolan na boki przy kręceniu, a później ludzie płaczą, że kontuzje. Szczególnie dotyczy to drobniejszych kolarzy, którzy mają taki układ i szerokość miednicy, że kolana powinny iść przy samej ramie.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
... A dla mnie już i torba na suwak naładowana na full jest trochę za mocno wybrzuszona. To wymusza odchylanie kolan na boki przy kręceniu, a później ludzie płaczą, że kontuzje...

I z tego powodu pozbyłem się jakiś czas temu Midloadera. Kombinując ostatnio nad zmianą pakowania pomyślałem o powrocie do połówki pod rurę. Jak dla mnie to jeden suwak, bez żadnych klapek osłaniających, żadne rolowania i możliwie wąska. Ale póki co nie znalazłem fajnej torby, a kilka już macałem.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna szy

A jeszcze męcząc tego Ortlieba:

Czemu służą te pasy materiału do rzepów na całej długości?

Szy.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Czemu służą te pasy materiału do rzepów na całej długości?
Uwaga, strzelam:
są po to, żeby przypiąć końcówki pasków mocujących w przypadku ram stalowych z cienkimi rurkami. Żeby nie odstawały i nie zahaczały o kolana.

Offline Mężczyzna szy

... ale po to trzeba było pierdzielnąć psujący estetykę torby pas na niemal całej długości torby? Jest go pięć razy więcej niż szerokość zapiętych nań rzepów :)

Szy.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Ale pomimo trzech pasków, jest pięć punktów mocowania. Widocznie uznano, że lepiej naszyć jeden długi pasek, niż pięć krótkich.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Jakiś niemiecki księgowy już pewnie poobliczał, że koszt długiego rzepu jest niższy niż koszt + dodatkowy czas potrzebny na dziubanie się z  kilkoma mniejszymi płatkami.
« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2021, 16:44 Siara_iwj »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
... i przemnożył to przez tysiące planowanych do uszycia toreb i wyszło, że będzie oszczędność... ale..., nie wpadł na to, że @Szy, nie kupi, bo brzydko... i cały misterny plan poszedł w diabły :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Eee tam brzydko. Torba jest droga i @Szy szuka usprawiedliwienia sam przed sobą, jak tu zostawić w kieszeni kilka stówek.  :P

Offline Mężczyzna szy

I już nie ma wątpliwości:

aktualny model midloadera 6L ma szerokie rzepy:

Szy.

Offline Mężczyzna szy

Torba jest droga i @Szy szuka usprawiedliwienia sam przed sobą, jak tu zostawić w kieszeni kilka stówek.

To zawsze miłe uczucie, gdy z Twojej analizy potrzeb wynika, że najlepszą będzie torba najtańsza :)

... nie wpadł na to, że @Szy, nie kupi, bo brzydko... i cały misterny plan poszedł w diabły

Okropny ten pasek jest, zaburza moje rowerowe feng shui ;)

Szy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum