Autor Wątek: Bikepackingowe duże torby podsiodłowe  (Przeczytany 148086 razy)

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Cześć.
Stara torba podsiodłowa (Sport Arsenal 11litrów) kończy powoli swój żywot. Czas rozglądać się za nową, podobną pojemnościowo. Nie mam nic konkretnego ale raczej kierunki, w które można by uderzać. Mam pytania do użytkowników - może kto pomoże.
1. Czy warto aby torba była sztywna w miejscu styku ze sztycą? Miękka, którą miałem gubiła czasem kształt bo ubijało się to co wewnątrz i po jakimś czasie lekko bujała.
2. Czy warto pchać się w wodoszczelność? Dotychczas używałem wodoszczelnych worków wewnątrz. Wodoszeczelne torby są też chyba cięższe.
3. Czy warto mieć osobną uprząż i osobno worek? Normalnie pakuję rano, rozpakowuję wieczorem, a coś co ma być pod ręką pakuję do innej torby, więc kłopotem jest jedynie trochę upierdliwe mocowanie pod siodełkiem. Może uprząż będzie wygodniejsza?
Paweł.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

3. Tak.
2. Tak.
1. Tak - patrz: 3.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Kupiłem sobie za dosyć śmieszne pieniądze torbę podsiodłową Ortlieba. Po obrazkach wychodzi, że to Ortlieb Seat Pack 11L

Wygląda dokładnie tak

Jest to jakiś starszy model, bo na sztycy jest jeden rzep. Nie ma też gumy do zaczepiania rzeczy. Zaletą jest to, że nie wygląda jak kokon doczepiony do siodełka.

Planuje eksperymentować z przednimi sakwami, więc aż tak bardzo na pojemności mi nie zależy. Mam lepszą torbę podsiodłową Carradice SQR, ale ona przy większym kole nie mieści się pod siodłem.

Warto sobie zostawić? Jak się ma w porównaniu do nowszych modeli?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Jeden rzep to z tego co pamiętam od zawsze był w tym rozmiarze. L-ka ma dwa rzepy.
Co do ściągacza to faktycznie dziwne...nie spotkałem się z takim przypadkiem.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Jeden rzep to z tego co pamiętam od zawsze był w tym rozmiarze. L-ka ma dwa rzepy.
Co do ściągacza to faktycznie dziwne...nie spotkałem się z takim przypadkiem.

Właśnie ten ściągacz u góry to jest to co wprowadzono w nowej serii. Stara szara seria w rozmiarze M nie miała tej gumy, nowa czarna (to już ponad 2 lata jest na rynku) ją posiada. Natomiast tak jak piszesz jeden rzep zawsze tu był - i to jest bardzo rozwiązanie przy takim rozmiarze, dzięki temu powierzchnia styku ze sztycą to zaledwie ok. 5cm, dlatego to jedna z nielicznych podsiodłówek, które można używać z tzw. dropperami, czyli regulowanymi sztycami.

Inna sprawa, że przy tym rozmiarze torby ów ściągacz niewiele wnosi, on tak jest zrobiony, że nie sięga do końca torby, za to jego część jest pod siodełkiem, więc efektywnie to wiele miejsca na bagaż tam nie ma. To się sporo lepiej sprawdza w większych podsiodłówkach.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Ja od zeszłego sezonu używam uprzęży od Decathlon. W sumie można powiedzieć że jestem mega zadowolony. Do tego jest dedykowana torba, ale w sumie wsadziłem tam też sam śpiwór, czy worek rolowany z Crosso.
https://dctln.pl/2BcLxxcCo

Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Faktycznie moja torba wygląda tak samo jak ta nowsza z gumami o pojemności 11 litrów - obie mają jeden rzep przy sztycy. Jakoś bardziej zapadła mi w pamięć większą, której estetyka jest dosyć wątpliwa ;D

Dzięki za wyjaśnienie :) Zostawiam sobie i będę pewnie testował.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
A znacie jakąś torbę ze stelażem, który pozwalałby cięższe graty przewozić?
Bo ostatnio miałem rozkminę co bym zrobił, gdyby mi się paski w trasie zerwały - a torba 17 litrów, trytkami nie przypnę ;P

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Zarzucę jeszcze temat demonów z ostatnich miesięcy...
Zakupiłem Topeak Backloader 10 litrów. Generalnie fajna torba, ale niestety mimo wyboru torby mniejszej niż miałem wcześniej i lżejszej pojawia się  bujanie na boki. Pakuję ją poprawnie, dopijam pasy przy siodle maksymalnie mocno, ale to nic nie daje.
Nie chce kupować tych dodatkowych stabilizatorów.
Czy ten problem da się jakoś wyeliminować?

Jeżeli nie, to chętnie wysłucham waszych propozycji:
- możliwie najlżejsza (Topeak waży 490g więc nie najmniej)
- minimum 7l, max 10. (Może być nawet bliżej 7l bo na ultra i tak powinno być to wystarczające)
- NIE MOŻE SIĘ BUJAĆ NA BOKI (więc pewnie będzie mniej pojemna)
- o budżecie nie rozmawiajmy
- używana będzie w rowerze szosowym (sztyca w kształcie litery D)

Z góry dzięki za pomoc.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
używam restrap race , lekka 250 g… nie buja , mogę polecić..
mam tez revelate ale 14 ,porządna torba …
do szosy ten restrap 7l powinien być ok

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Zarzucę jeszcze temat demonów z ostatnich miesięcy...
Zakupiłem Topeak Backloader 10 litrów. Generalnie fajna torba, ale niestety mimo wyboru torby mniejszej niż miałem wcześniej i lżejszej pojawia się  bujanie na boki. Pakuję ją poprawnie, dopijam pasy przy siodle maksymalnie mocno, ale to nic nie daje.
Nie chce kupować tych dodatkowych stabilizatorów.
Czy ten problem da się jakoś wyeliminować?

10l to jest mała podsiodłówka, tu nie powinno być bujania. Tyle że jak widzę ze zdjęć ona ma dość charakterystyczny kształt - tylko jeden rzep, mały obszar styku ze sztycą i dość dużą długość

Im dłuższa torba i mająca mniejszą powierzchnię styku ze sztycą tym bardziej będzie chybotliwa. Tak więc jeśli chcesz coś nowego kupować to radziłbym kupować coś z dwoma rzepami. Poza tym pamiętaj, że wielu producentów zawyża pojemności toreb. Apidura 7l wcale nie ma owych 7l, widziałem filmik, gdzie gość mierzył pojemność torby 9l - i realnie miała 8l. A 9l torba jest zauważalnie większa od tej 7l, więc ta 7l to ma może 5-5,5l. Nie wiem jak z Restrapem, ale też jak porównasz zdjęcie 10l Topeaka z 7l Restrapem to raczej tych 7l nie ma.

Ale mimo wszystko przy torbie tej wielkości bujanie powinno być minimalne, ja pokombinowałbym z wyładowaniem torby, najcięższe rzeczy muszą być od strony sztycy. Też trzeba pokombinować z rolowaniem, spróbować i od góry na dół i z z dołu na górę. A inna opcja to dać paski do tyłu na krzyż, a nie równolegle. Wypróbowanie tego nic nie kosztuje, a może coś zmienić.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Poza tym pamiętaj, że wielu producentów zawyża pojemności toreb. Apidura 7l wcale nie ma owych 7l, widziałem filmik, gdzie gość mierzył pojemność torby 9l - i realnie miała 8l.
Dobrze wiedzieć. Jak widziałem wymiary torby w cm to też właśnie ta 7l wydawała mi się mała. Szkoda bo wygląda dość solidnie i właśnie na bardzo dużej powierzchni styka się ze sztycą, więc pewnie bujania by nie było. Jednoczesnie staraciłbym możliwość zamontowania lampki na sztycy bo ta torba idzie mocno w dół sztycy.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Carradice SQR

Upraszczając, są dwie wersje. Brzydka:
i ładna ( mam taką, tylko z siateczkowymi kieszeniami)

O, dzięki ;)
Pytanie, czy tam się coś mieści? Niby piszą, że 16L, ale wizualnie to jest saszetka na dętkę

Czemu nie robią podsiodłówek z pojemnością mierzoną w hektolitrach?  :'(

A zmierzyłem swoją Trax. Nie bardzo wierzę w tę pojemność. Ma wymiary powiedzmy 20 x 20 x 35 [cm]. Nawet by wychodziło 14 litrów, tylko to nie jest posiadłościan, więc realnie będzie mniej.

Aha. Z tą podsiodłówką jest jeden poważny problem. Ze względu na długie kości udowe jeżdżę z dosyć nisko ustawionym siodłem. Przy kołach 29" nie byłem w stanie zmieścić torby nad kołem. Nawet trochę przerabiałem torbę - zmieniłem rzepy, żeby móc zmniejszyć wysokość, ale i tak nie wystarczyło.

W szosie za to ledwo mieszczę, bo mam ramę 57 (c-t) i brakuje wolnej sztycy. Jest tak bardzo na styk, że musiałem przekręcać zacisk sztycy o 180 stopni (śruba z przodu - teraz myślę, że to średni pomysł). Są jakieś metody na przycinanie mocowania, ale tego nie robiłem. Ogólnie to średnio jest, bo wystarczy dać siodło ze 2 mm niżej i pojawiają się trzaski.

Żeby nie zabrzmiało zbyt optymistycznie, to w szosie z umiarkowanym sukcesem zmieściłem. Jednak żeby demontować torbę, muszę przekręcać ją na bok, bo inaczej ruch to góry blokuje siodło :D

Jaką masz odległość od środka suportu do górnej powierzchni siodła? U mnie jest 81 cm mierzone wzdłuż sztycy. Przy oponach (chyba) 28 mm daje to 3,5 cm luzu nad oponą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum