Autor Wątek: "krowa", czyli mtb (?) dla ubogich  (Przeczytany 7933 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
"krowa", czyli mtb (?) dla ubogich
« 30 Cze 2016, 16:51 »
W końcu! Jeszcze nie wszystko działa jak trzeba, coś się zmieni, a coś pojawi (brak jeszcze przedniej przerzutki (ale taka teraz moda, więc co tam) najdłużej chyba planowany rower zaliczył jazdę próbną ;) Geometria tymczasowo lekko skopana przez amortyzator ustawiony na 120 mm.

OSPRZĘT:

Rama: Romet Rambler R-line 3.0 17"
Widelec: Reba RLT 2011 Dual Air, Tapered, oś 20 mm
Stery: Flyxii
Klamkomanetki: Shimano 105 ST5510 3/9
Przerzutka tył: Deore XT M772 36/22t
Przerzutka przód: Deore XT M760 (w drodze)
Korba: Deore XT M762
Hamulce: Avid BB7 Road 180/160
Koła: Giant S-XC2 29", piasta przednia DT Swiss 370 QR20
Opony: Nobby Nic 2,25" drutowane
Suport: HT2 Neco
Kaseta: 11-32t 9s HG61(?)
Łańcuch: jakiś 10s, chyba wymienię na 9s
Kierownica: Salsa Woodchipper, owijka korkowa z aliexpress
Sztyca: Specialized 30.9 400 mm, płynna regulacja na 1 śrubę
Zacisk: M-Wave z oczkami
Mostek: 80 mm z aliexpress
Podładki: carbon z aliexpress
Siodło: Brooks B17 Standard
Pedały: platformy Deore XT

Waga: ~13,2 kg

CZY TO GRAVEL??
« Ostatnia zmiana: 30 Cze 2016, 17:54 yoshko »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: "krowa", czyli mtb (?) dla ubogich
« 30 Cze 2016, 17:00 »
Bróks się akuratnie wpisuje w krowi kontekst.
Czemu ma służyć brak przedniej przerzutki? O co chodzi w tym trendzie?
Niech służy.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 30 Cze 2016, 17:01 »
Rower bardzo fajny. Dość zauważalnie odmienny projekt od pozostałych ;) Choć nawet z tego bolidu aliexpress potrafiło wycisnąć jakąś prowizję.  ;)
Klamkomanetki dobrze działają z napędem? Owijka jest mega, Ekscentryczny baranek to już taki znak rozpoznawczy Worka.

O to że Worek jeździ na blacie wielkości młynka u forumowych Koksów. Więc jak słusznie zauważyłem autorowi dzieła nie jest konieczna ta przerzutka.
« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2016, 16:44 Żubr »

« 30 Cze 2016, 17:13 »
Bróks się akuratnie wpisuje w krowi kontekst.
Cała stylizacja to zasługa Chińczyka, który przez pomyłkę wysłał mi łaciatą owijkę. Potem było z górki - w sklepie rowerowym skończyły się białe pancerze hamulcowe, więc te są czarne, a przerzutkowe białe.

Zwolnienie w InPost - czekam już ponad tydzień na paczkę z przednią przerzutkę.
Jeśli ma się odpowiednio szeroki zakres na kasecie, to przednią można wywalić - wygodniejszs zmiana biegów, przednie zebatka narrow/wide (łańcuch nie spada), mniej zbierającego się syfu, łatwiej pigodzić z enduro.. Ja czekam na trasie 1x12 ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Cze 2016, 17:54 yoshko »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 30 Cze 2016, 17:27 »
Klamkomanetki: Shimano 105 ST5510 3/9
Przerzutka przód: Deore XT M760 (w drodze)
To zestawienie nie będzie chyba dobrze współpracowało, przednie przerzutki szosowe i MTB mają inne długości ciągów.

Klamkomanetki dobrze działają z napędem? Owijka jest mega, Ekscentryczny baranek to już taki znak rozpoznawczy Worka.
Będzie ok, tylko z niewiadomego mi powodu hak przerzutki jest skrzywiony. Rama z demontażu, więc prawie nowa.

O to że Worek jeździ na blacie wielkości młynka u forumowych Koksów. Więc jak słusznie zauważyłem autor dzieła nie jest konieczna ta przerzutka.
Jak post (mój) wyżej. Kręcę szybciej też na podjazdach, więc młynek 22t jednak się przyda.

To zestawienie nie będzie chyba dobrze współpracowało, przednie przerzutki szosowe i MTB mają inne długości ciągów.
Korbę mam 2s, a manetki 3s. W internecie wynalazłem, że 2 biegi mtb = 3 biegi szosowe - najwyżej więcej się naklikam.
« Ostatnia zmiana: 30 Cze 2016, 17:46 worek_foliowy »

Offline Mężczyzna Karol

« 30 Cze 2016, 17:39 »
Korbę mam 2s, a manetki 3s. W internecie wynalazłem, że 2 biegi mtb = 3 biegi szosowe - najwyżej więcej się naklikam. Ewentualnie, jeśli działanie będzie mnie denerwowało, to zrobię adapter wydłużający ramię przerzutki.
Przy zachowaniu proporcji dwa biegi-dwa tryby, ramię trzeba skrócić  ;)

Przy zachowaniu proporcji dwa biegi-dwa tryby, ramię trzeba skrócić  ;)
Kurczę, racja, durny pomysł, co ja piszę (już to kasuję ). Trzeba było kupić jednak przerzutkę Sram, która umożliwia skrócenie ramienia..

Offline Mężczyzna Karol

« 30 Cze 2016, 17:49 »
Ale pomysł z trzema biegami manetki szosowej i dwoma trybami pod przerzutką MTB może się sprawdzić, tym bardziej, że w manetce jest jeszcze mikroindeksacja.

« 30 Cze 2016, 17:52 »
Kliknięć jest sporo, więc powinno dać się znaleźć odnowienie ustawienie, tak żeby nie ocierało. Skracanie dźwigni jest o tyle złe, że "utwardza" przerzutkę/manetkę
« Ostatnia zmiana: 30 Cze 2016, 17:55 yoshko »

Brooks do MTB? To już wygląda dramatycznie, to się po prostu nie godzi ;)
A i też nie ma specjalnej potrzeby, na MTB się wielkich dystansów raczej nie robi i większość siodeł wyrabia.
Potrzebowałem szerzego siodła, w tej kategorii już tak tragicznie Brooks nie wypada. Oczka też są nie bez znaczenia.

Tylko po co tak rzeźbić? Lepiej założyć przerzutkę szosową na 2 lub 3 biegi, dlaczego miałaby nie pójść z korbą MTB? A z manetkami będzie działać w 100% poprawnie.
Korba MTB jest zdaje się szersza, choć może w przypadku konwersji 3 na 2 różnica się niweluje. Sam nie wiem. No i nie ma przerzutek szosowych 3s z górnym ciągiem.

Worek w najwyższej formie! 
Prawie jednak robi pewną różnicę...
Sam mogłem sobie pogiąć, walało mi się pudło z ramą po piwnicy. Chyba więcej szkód zrobiłem już ja podczas składania niż właściciel - nawet jest naklejka z kodem kreskowym. Chciałem nawet kupować nową ramę, ale jedyna, która mi odpowiadała to KTM za 1500 zł - trochę drogo jak za aluminium. W takim wypadku zainwestowałbym w carbon (wada: brak mocowań), albo spawał na zamówienie (wada: strata czasu i nerwów).

Dostałem w końcu przerzutkę przednią (inpost szedł prawie dwa tygodnie..) i założyłem ją. Oczywiście działa prawidłowo, z tym, że trzeba trochę więcej kliknięć niż normalnie.

Odwróciłem też mostek, bo kierownica była jednak absurdalnie wysoko i źle mi się prowadziło. Zmiana skoku ze 120 ma 100 mm powinna obniżyć jeszcze o 16 mm (sag).

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 4 Lip 2016, 21:06 »
Jeśli to jest MTB dla ubogich to ja nie chcę myśleć nawet dla kogo jest moja Medzai MTB  :P

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 5 Lip 2016, 18:09 »
Jeśli to jest MTB dla ubogich
Ten jednoślad to nie mtb to stan umysłu.  Mimo to rower może się podobać. Kiedy pierwsze dłuższe testy terenowe?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum