Autor Wątek: "krowa", czyli mtb (?) dla ubogich  (Przeczytany 7931 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: "krowa", czyli mtb (?) dla ubogich
« 31 Paź 2016, 21:56 »
Akurat Bróks się dobrze komponuje z krowim wyglądem.

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 1 Lis 2016, 01:42 »
Co to za bagażnik ?? Sam robiłeś czy zakupiłeś gdzieś ??

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Co to za bagażnik ?? Sam robiłeś czy zakupiłeś gdzieś ??

Sam zrobiłem. Posiadam odpowiedni sprzęt, więc nie mogłem się powstrzymać przed spróbowaniem. Mam też nisko ustawione siodło, bo taka budowa, że rosną uda, a łydki już średnio. Koło też duże, więc miejsca na torbę mało - a tak sobie mogłem idealnie dopasować ;)

Ten jest z aluminium. Niestety wybór rurek marny (tzn. znalazłbym, ale szkoda zachodu dla jednej sztuki) - przeważnie bagażnik ma 2 mm grubości ścianki - rurki jakie mogłem kupić, przy rozsądnej średnicy mają 1 mm. Z tego powodu konstrukcja z przymusu jest nieco śmieszna, ale za to nawet sztywniejsza niż by była z "odpowiednimi". Pewnie spróbuję kiedyś ze stalą, której że względu na wyższą gęstość (do tego chyba były też 1,5 mm) ten problem się nie tyczy.

To tak w skrócie. Gdyby było zainteresowanie mogę napisać coś więcej w odpowiednim wątku.

Całkiem, całkiem wygląda  ;)

Ale ten Brooks to jak pięść do oka pasuje. Rozumiem, że jeszcze można z sakwami na wyprawie, czy na ultra do długiego dystansu. Ale czyste MTB to jest ta działka, gdzie Brooksy praktycznie nie istnieją. Ale jako, że Twój rower mocno "znormalniał" - to nie byłby rowerem Worka, żeby sie czymś takim nie wyróżniał  ;)
To nie ma być klasyczne MTB, tylko rowery do turystyki. Z tego co widzę bez Brooksa na bikepackingowe salony niechętnie wypuszczają :(

Jedyne co może swędzieć to cena. Ja jednak kupiłem używanego w idealnym stanie za 200 zł, do tego z pewnym użytecznym ulepszeniem. Niby dalej prawie 10 dobrej klasy siodełek, ale już trochę mniej boli :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 2 Lis 2016, 07:08 »
Ta torbą wygląda tragicznie... przypomina mi się jedną wyprawa, jak kolega co nie miał sakw do bagażnika w poprzek przyczepie torbę sportową adidasa... podsiodlowka w moim odczuciu powinna 'chować' się w linii siodła:-)

Edition
Swoją droga jeden z ładniejszy rowerów worek! Wszystko ładnie się komponuje, poza torbą:-)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

« 8 Maj 2018, 19:32 »
Minęły już prawie dwa lata od złożenia i wygląda na to, że trzeba się będzie pożegnać. Niestety geometria nie pasuje mi - ja chcę w skręcać na zakręcie, a rower jedzie prosto. Wygląda na to, że mam już kupca na ramę. Pora szukać następcy ;)

Za bardzo zasugerowałem się rozmiarówką Salsy i próbowałem skopiować Fargo. Na mój wzrost sugerowana była efektywna długość górnej rury 565 mm. Rama Rometa ma 580 mm i jest wciąż zbyt krótka, bo jestem zmuszony do używania mostka 115 mm. Wydawałoby się, że optymalna długość górnej rury to 620 mm i mostek 70 - 80 mm. Rozmiar ramy 19" też byłby dla mnie bardziej odpowiedni niż 17" (więcej miejsca na framebag).

Podsumowując szukam ramy 29":
- rozmiar 19" z około 615-625 mm efektywnej długości
- w miarę możliwości wysoka główka - chcę mieć wysoko kierownicę i tak byłoby bardziej estetycznie
- taperowana główka
- preferowane oczka do montażu bagażnika i hamulec wewnątrz tylnego trójkąta. Ma być w miarę przyjazny do montażu bagażnika do lekkiego bagażu.
- sztyca 30,9 mm byłaby na plus, bo taką mam razem z zaciskiem
- nie mam z tyłu sztywnej osi, więc zamiana generowałaby koszty, ale jestem w stanie się pogodzić
- materiał raczej aluminum
- pod amortyzator 100-120 mm
« Ostatnia zmiana: 8 Maj 2018, 20:57 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Niestety geometria nie pasuje mi - ja chcę w skręcać na zakręcie, a rower jedzie prosto.
Żadna geometria. Zatarłeś stery

Jednak nie zdążyłem zrobić takiego przebiegu. Zgodnie z opisem rower jest ociężałą krową i tak też się prowadzi. 11 cm mostka zamiast 7 cm robi swoje.

Nie leży mi geometria Salsy Fargo. Pozycja na tym rowerze (co widać po ludziach na nim jeżdżących) jest niestety wybitnie "emerycką". Przy moich dosyć długich rękach żeby czuć się komfortowo potrzebuję mieć kierownicę ~6 cm dalej..

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Maj 2018, 22:07 »
a może po prostu skróć widelec o te 2 cm, rower będzie o wiele chętniej skręcał. Jak chcesz, to wygrzebię dystanse do rockshoxa i podrzucę na zlot.

My home is where my bike is.

« 8 Maj 2018, 22:40 »
Dzięki za propozycję. Myślę jednak, że znaczne skrócenie mostka bardziej poprawi zwrotność. Poza tym sam rozmiar 17" powoduje, że trudno zmieścić duże bidony a framebag traci sens. Wyższa o 5  i dłuższa 4 cm rama będzie miała wyraźnie większe "okno" i framebag, o którym marzę zacznie mieć sens ;) Koszt zmiany ramy nawet na nową wyniósłby około 200 - 300 zł, więc spokojnie można to przeboleć. Wolę też robić przekładkę niż rozbierać świeżo serwisowany amortyzator :]

Rozważana rama to Accent Peak za ~600 zł

Nie ma dolnych oczek do montażu bagażnika, hamulec jest też na zewnątrz - typowa przypadłość ram o bardziej sportowej geometrii :|

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 9 Maj 2018, 22:29 »
Chcesz sobie sprawić za dużą ramę po to by móc do niej wsadzić większy framebag ?

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 9 Maj 2018, 23:51 »
Jak widzę takie wpisy:

Ale czyste MTB to jest ta działka, gdzie Brooksy praktycznie nie istnieją.

to mi się przypomina szosówka Waxmunda z Flayerem ;D
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 10 Maj 2018, 05:10 »
Chcesz sobie sprawić za dużą ramę po to by móc do niej wsadzić większy framebag ?
:)
Ta rama accenta ma stosunkowo  krótką główkę, a i konstrukcja taka że (w okolicy główki) framebag musi byc skrócony.
Wiele bagażu  w tą ramę nie wejdzie.
Sugerowałbym bardziej klaszyczną ramę  do sztywnych widelców (bye amore :))

« 10 Maj 2018, 10:44 »
Nie, wcześniej sprawiłem sobie za małą ramę, bo myślałem, że potrzebuję krótką. To raczej powrót do normalności ;)

:)
Ta rama accenta ma stosunkowo  krótką główkę, a i konstrukcja taka że (w okolicy główki) framebag musi byc skrócony.
Wiele bagażu  w tą ramę nie wejdzie.
Sugerowałbym bardziej klaszyczną ramę  do sztywnych widelców (bye amore :))
Niestety główka 100 mm to standard. Amortyzator to najdroższa część roweru, więc zostaje :P

« 10 Maj 2018, 10:55 »
Do wyboru są jeszcze ramy Carbonowe już od $240

Tylko jak założyć do tego bagażnik? :| Może ktoś ma doświadczenia z rozwiązywania tego problemu?

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 10 Maj 2018, 11:28 »
Do wyboru są jeszcze ramy Carbonowe już od $240

Tylko jak założyć do tego bagażnik? :| Może ktoś ma doświadczenia z rozwiązywania tego problemu?

https://www.tailfin.cc/#store

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum