Autor Wątek: Północna granica Polski i Mazury - miejsca warte zobaczenia?  (Przeczytany 659 razy)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Cześć,
już w sobotę startuję z Gdańska, wzdłuż granicy, do Suwałk, a później przez Mazury w stronę Olsztyna (lub tam gdzie złapię pociąg).

Ostatnio jadąc nad morzem Podjazdy zrobił świetną listę 41 rzeczy, miejsc wartych zrobienia, zobaczenia.

Czy na tym odcinku szlaku także są takie fajne miejsca, przejazdy itp.? Mnie interesuje bardziej natura, niż muzea i zabytki.

Dzięki za porady!
Paweł
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
Jechałem wczoraj odcinkiem Gołdap - Mażucie - Obszarniki - Rapa (piramide w Rapie można zobaczyć ale nie koniecznie). Bardziej podobał mi się odcinek tej trasy prowadzący przy samej granicy z Rosją. Piękne krajobrazy i pofalowany teren. Co kilka km jakieś budynki ale nikogo nie widzieliśmy. Dobre miejsce na nocleg na dziko. Pewnie takich miejsc jest co kawałek przy granicy.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
To co chcesz przejechać to są "moje" tereny z młodości :)
Jeszcze w Gdańsku.. Biała Baszta, Brama Nizinna, Bastiony w okolicy dworca Toruńskiego. Potem na Wyspę Sobieszewską i Ptasi Raj.

Osobiście nie wiem, co doradzić.. Czy morze, czy Żuławy..
Jak morze.. Prom na Wiśle. Z wiecznie mieszanymi uczuciami.. Stutthof. Oczywiście musisz "zaliczyć" Nowakowo (jadąc przez Marzęcino, na pewno nie pchaj się na "7"kę). Warto zobaczyć stacje pomp (nie wiadomo ile lat jeszcze postoją). Potem podjazdy przed Tolkmickiem, Święty Kamień, ujście Pasłęki (dojazd po płytach nad morzem).

Jak Żuławy.. To Tczew - most "kolejowy"-Malbork - pomnik krowy - rzeka Tina (z perełkami techniki hydro) - Drużno - pochylnie (w Jelonkach jest możliwość zwiedzania, Buczyniec to fajne pole). Można wrócić na Wysoczyznę.

W sumie dalej "nic specjalnego" (bo jednak tereny często "pod wojskiem"). Najzwyklejsza dzicz, parę obiektów niekoniecznie dostępnych :)

Kwatera Hitlera, Twierdza Boyen (a pomiędzy nimi bagna i bruk :P ) Warto trzymać się blisko wody (a może pogoda dopisze?) Wielkie Jeziora.. to piach i tłumy ludzi (czasami ciężko znaleźć coś "na dziko").

Kiepojcie, Stańczyki. Jak lubisz obszary "zapomniane przez ludzi i Boga", to można wskoczyć w Mazury Garbate, powłóczyć się po bezdrożach. Hańcza.

Warto wjechać na Litwę.. i np. "wykąpać" się w Dusi, potem wjechać w Dzukiję (celnicy pilnują, ale raczej nie przeszkadzają)

Rzeka Marycha. Masa przepięknych miejsc.
Wigry, Wigierski PN (obowiązkowo musisz zobaczyć suchary :) ). Czarna Hańcza.
Suwałki. Rospuda.

Najbardziej "chodliwą" stacją PKP jest Ełk (stąd startują pocągi do Olsztyna) albo Giżycko (aczkolwiek bywa już ciasno) z przesiadką w Olsztynie. Z Białegostoku już "bywają" zapchane.

W sumie cała masa "magicznych" miejsc jest bardziej na południe (chociażby Biebrzański PN, Narwiański PN, Dolina Narwi, rzeki Pisa/Skroda), ale domyślam się, że ograniczenia czasowe wykluczają)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
W sumie dalej "nic specjalnego" (bo jednak tereny często "pod wojskiem"). Najzwyklejsza dzicz, parę obiektów niekoniecznie dostępnych :)
I tym sposobem teleportował sie przez Warmię :D . Przecież jemu właśnie o tę dzicz chodzi :)
Mnie interesuje bardziej natura, niż muzea i zabytki.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Puszcza Knyszyńska.

Rozpuda, uroczysko Święte Miejsce - fajne miejsce na biwak.

Biebrza, moim zdaniem jeden z najciekawszych parków narodowych w Polsce. Warto się przejechać carską drogą i powchodzić na liczne wieże widokowe na torfowiska. Wczesnym rankiem łatwo spotkać łosie i wilki.

Pajak - dzięki za sporą dawkę informacji.

Na Suwalszczyźnie już byłem, ale może faktycznie za Stańczykami skręcę w lewo na Litwę i przejadę kawałek Litwą?

Myślałem raczej, aby z Suwałk wracać na zachód przez Mazury, ale obawiam się trochę tych tłumów i problemów ze spaniem na dziko.

Dzicz jest wspaniała :D Jeziora, natura, spokój, sielanka - to najfajniejsze.

Słuszna uwaga z pociągami, bo planowałem wracać z Giżycka przez Olsztyn do Wro, ale jak będzie ciasno to do pracy mogę nie zdążyć :/
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Na Suwalszczyźnie już byłem, ale może faktycznie za Stańczykami skręcę w lewo na Litwę i przejadę kawałek Litwą?
W Wiżajnach dopiero. Na Litwie, boczne, gminne drogi, to szutry z gatunku tych ciężkich dla rowerów. Mam świeżo w pamięci :)
Ciekawa pętelka z Białegostoku (ew. z północy z Augustowa, Lipsk, Sokółka) przez Suprąśl do Krynek i Kruszynian (Tatarzy) i powrót drogą krajową 65, w weekendy jest mniejszy ruch.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Sprawdź tylko jak to teraz jest z przekraczaniem granicy, bo z okazji ŚDM zawieszono część udogodnień wynikających z układu z Schengen (m.in. przekraczanie granicy gdzie się da).
Na drogach powinno byc wolno, ale kto ich tam wie które uznali za OK, a które nie.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
W Wiżajnach dopiero
Zaraz za trójstykiem masz leśną drogę na Litwę. Dojeżdżasz do starej drogi granicznej, która idzie równolegle do granicy (po litewskiej stronie). Uważaj tylko, żeby się do Rosji nie przebić :)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Sprawdź tylko jak to teraz jest z przekraczaniem granicy, bo z okazji ŚDM zawieszono część udogodnień wynikających z układu z Schengen (m.in. przekraczanie granicy gdzie się da).
Na drogach powinno byc wolno, ale kto ich tam wie które uznali za OK, a które nie.
Zaraz za trójstykiem masz leśną drogę na Litwę.

Ja bym posłuchał Borafu. Do końca lipca raczej nie wszędzie można przekraczać granicę.
Szczegółowy spis jest w odpowiednim rozporządzeniu.

Ja bym posłuchał Borafu. Do końca lipca raczej nie wszędzie można przekraczać granicę.
Szczegółowy spis jest w odpowiednim rozporządzeniu.

lepiej chuchać na zimno, ale w rozporządzeniu nie ma mowy, że nie można w innych miejscach przekraczać, tylko że w danych miejscach jest/może być kontrola. Z drugiej strony to rozporządzenie może odnosić się do innych dokumentów, które mówią, że nie można przekraczać.

Uważam, że najbezpieczniej będzie mi zadzwonić do Straży Granicznej i zapytać/poinformować gdzie i jak chcę przekroczyć granicę.

Z innej strony: jak za trójstykiem wjadę na Litwę, to nie będą kontrolować Polacy, a Litwini nie kontrolują :) Po prostu do Polski powinienem wjechać którymś z opisanych w rozporądzeniu miejsc.

Dla pewności zadzownię trochę przed przekroczniem do SG i powiem. Będzie bezpieczniej.

Ostatnio na własne oczy widziałem mandat 500 zł za przekroczenie granicy na trójstyku PL-LT-BY.
--

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Braniewo-Węgorzewo: weź na gugle maps podgląd gdzie jest  street view i wybierz opcję jak najbliżej granicy. Jak ci się nie spodoba to przelecisz w miarę szybko a jak się spodoba to przecież jeszcze wrócisz i będziesz drążył. Uwaga: spanie to raczej dalej niż bliżej od granicy.

Pociąg: wygodną i beztłumną ewakuację do stolycy masz KM z Małkini, Ostrołęki i Działdowa.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
lepiej chuchać na zimno, ale w rozporządzeniu nie ma mowy, że nie można w innych miejscach przekraczać, tylko że w danych miejscach jest/może być kontrola.
Żeby ocenić czy można czy nie trzeba by wiedzieć co pod względem prawnym oznacza zwrot "przywraca się tymczasowo kontrolę graniczną". Zadzwoń do SG i podziel się z nami.

Ostatnio na własne oczy widziałem mandat 500 zł za przekroczenie granicy na trójstyku PL-LT-BY.
Tylko za przekroczenie której granicy?
Bo granicy PL-LT-BY nie ma, a PL-BY przekraczać byle gdzie nie wolno.

A tak swoją drogą, to z punktu widzenia sakwiarza nie jest tak źle. Na 104 km granicy z Litwą jest 10 miejsc, gdzie wolno ją przekraczać, czyli praktycznie wszystkie sensowne drogi.
« Ostatnia zmiana: 7 Lip 2016, 23:18 Borafu »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Żeby ocenić czy można czy nie trzeba by wiedzieć co pod względem prawnym oznacza zwrot "przywraca się tymczasowo kontrolę graniczną". Zadzwoń do SG i podziel się z nami.

Już byli tacy, co zapytali i odpowiedzią się dzielą:

Co czeka Polaka wyjeżdżającego w lipcu z granicę, na czym będzie polegać tymczasowa kontrola i jak przygotowała się do niej Straż Graniczna, pytamy już teraz jej rzeczniczkę st. chor. Agnieszkę Golias.
[...]

Przez cały lipiec wszyscy Polacy będą mogli tak jak dotychczas przekraczać granicę?

- Dziś można przekraczać granicę w dowolnym miejscu i o dowolnej porze. W przypadku tymczasowej kontroli granicznej, granicę można przekraczać tylko w miejscach wyznaczonych. Informacja o odcinkach granicy, na których kontrola zostaje tymczasowo przywrócona, miejscach, w których można granicę przekraczać, a także okres, na który kontrola graniczna osób zostaje przywrócona tymczasowo zawarta jest rozporządzeniu, które wydaje Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji.
źródło

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum