Autor Wątek: Pożyczę szosę na BBT2016!  (Przeczytany 5393 razy)

Obis

• Gość
Odp: Pożyczę szosę na BBT2016!
« 5 Lip 2016, 20:00 »
Widzę, że muszę wtrącić swoje 3 grosze do sprawy, bo wydaje się, że to takie banalne.
1. Sam się przymierzam do kupienia szosy, ale muszę jeszcze potrenować, jak by się jechało w pochylonej pozycji. W tym celu robię różne ustawienia ciała na moim rowerze podczas pedałowania, bo mi pary nie brakuje do jazdy. Czyli tak jakbym mniej więcej jechał na szosie.
2. Przemierzam sklepy z używkami wzdłuż i wszerz za poszukiwaniami odpowiedniej szosy.
3. Jeśli miałbym wybrać pomiędzy pożyczonym a swoim rowerem, wybrałbym swój, ale żeby był na 100% chodzie. Czyli zadbany, a nie zapuszczony. Ewentualnie gładkie opony.

Do Jelony: Wiem, że to będzie kąśliwa uwaga, ale jak zobaczyłem twój rower 1 raz, to pomyślałem sobie „Chryste panie dbasz o ten rower w ogóle?” Mamy prawie identyczne rowery, jeśli chodzi o przeznaczenie, ale porównując dbanie o napęd, ciśnie mi się słowo „przepaść”, co dzieliło oba rowery.
A róźnica pomiędzy trekingiem a szosą na długich dystansach nie jest aż taka wielka.
Jest w tym jakieś ziarenko prawdy. Sam się przekonuje na moich trasach.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2017, 08:47 Obis »

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 5 Lip 2016, 20:02 »
Odradzałbym zmianę roweru na taki o innej geometrii, dla osób majacych problem z kregosłupem.
Kończy się to bólami "wszystkiego".
Poskładałem sobie w zimie szosówkę (nawet nie do końca), testowe jazdy, nie więcej niz 200km i dretwienie rąk i  ból szyi.

Poza tym, taka pożyczona szosówka, nie wiadomo w jakim stanie. Na taką trasę rower musi być pewny, musiłabym wcześniej zrobić na nim 1kkm żeby wszystkie usterki wyłapać.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 5 Lip 2016, 20:04 »
Ja 3 lata temu na praktycznie nowej szosie przejechałem P1000J. Od 150 km bolało kolano, czyli 450 jechałem z bólem. Potem przez ponad miesiąc nie siedziałem na rowerze. Nie warto jechać na nie ustawionym, niesprawdzonym rowerze. To samo się tyczy butów, spodenek itd. Tylko to co się sprawdza i jest przetestowane.

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 5 Lip 2016, 20:35 »
Przecież @Jelona ma jeszcze ponad miesiąc czasu do BBT - więc powinna zdążyć obadać rower, przyzwyczaić się do niego, zorbić kilka setek, dopasować to i tamto. W czym problem?

Jeśli chodzi o bolące kolana - w moim przypadku pomaga zejscie z poziomki, przejście się, drobny odpoczynek kilkuminutowy i mogę jechać dalej.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 6 Lip 2016, 10:21 »
Jelona, nie daj się zniechęcić, bierz szose którą oferuje storm i śmigaj nią na BBT. U mnie różnica w czasach BBT między 2012 -jechałem na mtb na cienkich oponach i 2014 -szosa wynosi 7 godz. Co prawda w 2012 spałem troszkę w Rzeszowie ale nie 7 godzin tylko raczej ze 2-3 godz.

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 6 Lip 2016, 10:43 »
@Wilk - nie znam się, ale wypowiem się.

Wydaje mi się, że pozycja na szosie i trekkingu jest dosyć podobna do siebie, nie licząc większego pochylenia. I co za tym idzie zwiększonego rażenia siodełka na pewne elementy ciała. Większe obciążenie idzie na ręce itede.
Co do dystansu - miałem właśnie na myśli zrobienie 200-300km (brevety Ranndoneurs, za chwilę Kaszuby a potem Bieszczady). Zresztą za chwilę przed BBT jest Maraton Kórnicki, więc będzie gdzie dorobić 500-tkę ;)

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 6 Lip 2016, 10:52 »
Przecież @Jelona ma jeszcze ponad miesiąc czasu do BBT - więc powinna zdążyć obadać rower, przyzwyczaić się do niego, zorbić kilka setek, dopasować to i tamto. W czym problem?
(...)

Problem tkwi w tym, że do BBT zostało 44 dni. W przypadku nabawienia się kontuzji przy testowaniu sprzętu - to za mało czasu, aby się wyleczyć, zrehabilitować i wrócić do formy. Mam na myśli poważne testowanie, o jakim pisze @Wilk, tzn. co najmniej 1x 500 km lub więcej.
Piszę to na podstawie własnego doświadczenia. W 2014 r. po kwalifikacjach do BBT (Włocławek, koniec czerwca) dostałem zapalenia stawu rzepkowo-kolanowego (pedały SPD/SL mi nie służą). Przez cały lipiec się leczyłem i reahabilitowałem. w tym czasie nie mogłem jeździć na rowerze. Na rower wsiadłem dopiero na początku sierpnia. Nie zdążyłem się "odbudować" do BBT i na trasie było mi bardzo, bardzo ciężko.
@Jelona na swoim treku ukończyła (!) poważne imprezy: GMRDP, MP'16. Sprawdzony? Sprawdzony!
A co może powiedzieć o "nowym" rowerze w postaci kolarzówki?

Obis

• Gość
« 6 Lip 2016, 11:10 »
Jelona, nie daj się zniechęcić, bierz szose którą oferuje storm i śmigaj nią na BBT. U mnie różnica w czasach BBT między 2012 -jechałem na mtb na cienkich oponach i 2014 -szosa wynosi 7 godz. Co prawda w 2012 spałem troszkę w Rzeszowie ale nie 7 godzin tylko raczej ze 2-3 godz.
To nie zniechęcanie tylko fakty, jakie przytaczamy a lepiej napisać, jaka jest prawda niż potem żałować.

« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2017, 08:49 Obis »

« 6 Lip 2016, 11:26 »
To nie znięchecanie tylko fakty jakie przytaczamy.
Ja też przytaczam fakty. Przed BBT2014 nie jeździłem szosą, skończyłem ją składać dzień przed startem a jedyne jazdy jakie zaliczyła to dojazd dom - PKP i w Świnoujściu PKP - hotel, w sumie ze 20-30 km. Czas miałem dużo lepszy niż w 2012r, a na mecie nic bardziej nie bolało niż wcześniej na mtb.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 6 Lip 2016, 11:28 »
Ja bym również nie ryzykowała jazdy na niesprawdzonym rowerze ze wszystkich względów przytoczonych powyżej.

Jelona, może pomyśl nad minimalizacją bagażu. Możesz np. zdemontować bagażnik i zabrać podsiodłówkę - zawsze to jakieś 2-3 kg mniej. Ja swego czasu jeździłam z bagażnikiem i sakwą, które zdemontowałam przed samym MP. Tak też jechałam P1000J.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

« 6 Lip 2016, 11:30 »
Przed BBT2014 nie jeździłem szosą, skończyłem ją składać dzień przed startem a jedyne jazdy jakie zaliczyła to dojazd dom - PKP i w Świnoujściu PKP - hotel, w sumie ze 20-30 km. Czas miałem dużo lepszy niż w 2012r, a na mecie nic bardziej nie bolało niż wcześniej na mtb.

A czy lepszy czas po dwóch latach nie wynika raczej z lepszej kondycji niż ze zmiany roweru?

« 6 Lip 2016, 11:49 »
A czy lepszy czas po dwóch latach nie wynika raczej z lepszej kondycji niż ze zmiany roweru?
Moim zdaniem nie.

« 6 Lip 2016, 11:56 »
Czy mam rozumieć, że przez dwa lata nie jeździłeś rowerem, albo inaczej - czy w 2014 Twoja kondycja była taka sama jak dwa lata wcześniej?

Pytam ponieważ wydaje mi się to nieprawdopodobne. Jeżeli się jeździ/trenuje (jak zwał tak zwał) to forma rośnie a wzrost ten dotyczy wielu aspektów takich jak: wzrost prędkości jazdy, łatwiejsze/szybsze pokonywanie podjazdów, szybsza reegeneracja. Ciężko więc mi uwierzyć w to, że przez dwa lata nie zrobiłeś postępów i oba starty różniły się tylko i wyłącznie rodzajem roweru.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 6 Lip 2016, 11:58 »
Transatlantyk po przesiadce na szosę wykręcił na BBT czas o 30min lepszy w stosunku do roku poprzedniego, kiedy jechał na trekkingu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum