Autor Wątek: Pożyczę szosę na BBT2016!  (Przeczytany 5399 razy)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Odp: Pożyczę szosę na BBT2016!
« 12 Sie 2016, 09:05 »
Ja bym jeszcze zdemontował rogi (pewnie swoje ważą) - masz przecież lemondkę.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 12 Sie 2016, 09:36 »
To zależy jak często ich Jelona używa i jest do nich przyzwyczajona. Niby rogi i przedni błotnik to pewnie z pół kilo oszczędności, z drugiej strony trzeba zdać sobie sprawę, że na dystansie 1000 km, w większości po płaskim i to dla kogoś kto nie walczy o rekordowy czas znaczenie ma wręcz minimalne. Ile można zyskać na takiej oszczędności? 5 minut? Za to jak przemokną buty i zatrzyma się na stacji by się ogrzać, albo zdrętwieją jej ręce, rozbolą plecy i się zatrzyma na odpoczynek straci np. 30 minut.

Każdy ma gdzieś indziej wyważony środek między oszczędzaniem na wadze a niezbędnym na tak długim dystansie komfortem, dlatego lepiej przemyśleć każdą zmianę :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Rado

« 12 Sie 2016, 09:58 »
Oczywiście co do błotnika to się zgadzam, ale rogi jak i lemondka mają podobną funkcję - zmianę pozycji na rowerze, odciążenie nadgarstków, więc IMO albo to albo to (kiedyś też jeździłem z rogami, po zakupie lemondki wywaliłem je) - ale możemy tylko sobie gdybać, Jelona już tych kaemów sporo nakręciła, więc sama wie, co Jej pasi, a co nie :lol:

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Sie 2016, 10:10 »
To czemu nie ucinasz baranka w rowerze jak masz zamontowaną lemondkę? ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Sie 2016, 10:24 »
Serio uważasz że lemondka zastępuje rogi?
Mam jedno i drugie, ale nawet mi przez myśl nie przeszło zdejmowanie rogów po założeniu lemondki.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Sie 2016, 10:27 »
Nie mówię, że zastępuje ale dla mnie prosta kierownica bez rogów to jak szosa bez baranka.

PS: Na "Kórnik" założyłem lemondkę i już wygodnie jeździ mi się na baranku. ;)

Offline Mężczyzna Rado

« 12 Sie 2016, 10:41 »
To czemu nie ucinasz baranka w rowerze jak masz zamontowaną lemondkę? ;)
Z dolnego chwytu w baranku też korzystam.
Serio uważasz że lemondka zastępuje rogi?
Nie, żartuję...

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 12 Sie 2016, 11:14 »
Nie lubię jechać z rękami na chwytach, zazwyczaj podpieram dłonie na końcówkach rogów, tych zaraz przy kierownicy ;) Nie przejmuję się gramami z tego rejonu. Jeśli chodzi o błotniki, w opcję wchodzą jedynie takie szałowe za 3zł, można je zdjąć albo bez sentymentów wyrzucić.
« Ostatnia zmiana: 12 Sie 2016, 11:20 Jelona »

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 12 Sie 2016, 12:27 »
Rogów nie zdejmuj za cholerę  :) To jest jeden z podstawowych atutów prostej kiery (jeśli chodzi o komfort) że te rogi są. Im będzie bliżej mety tym ręce będą bardziej tańczyć na kierownicy. Im więcej chwytów tym lepiej. A rogi nic nie ważą - nie popadajmy w przegięcia. Taka kurtka przeciwdeszczowa np. przecież też swoje waży, rękawki też a w razie czego przecież można się owinąć workiem na śmieci kupionym na Orlenie. ;)

Te błotniki z decathlonu nic nie ważą ale też nic nie dają więc to się wszystko wyrównuję - bilans zysków i strat. ;) Taką ochronę o której pisze Olo to dają tylko pełne błotniki. I te już trochę ważą ale ta waga jest kosztem wymiernej korzyści.
Ale nie martw się Jelona, jak już będziesz miała szosę to ten problem Ci odpadnie bo do montowanie błotników do szosówek jest zabronione ;)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 12 Sie 2016, 18:59 »
Tu trzeba napisać o jednej ważnej sprawie,zmieniłaś widelec na sztywny i to jest ok tylko tu powinien być założony widelec który wyrówna geometrię roweru (skok amortyzatora). Widzę,że tu jest ten krótszy 41,5 cm.Taki rower trochę pikuje w dół.Da się tak jeździć tylko rower inaczej się zachowuje.Zwróć uwagę na zakrętach: tu możesz haczyć pedałami,na zjazdach lepiej odpuścić przedni hamulec i pewnie kilka spraw jeszcze wyskoczy.Masz trochę czasu to testuj.
Domowym sposobem można przemalować widelec.Spray z marketu powinien dać radę. :)
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 12 Sie 2016, 19:43 »
@Żubr - ja akurat lubię przedni błotnik :D Tył faktycznie słabo działa. Ale ważne, że oba są różowe.

@Góral - chyba wcześniej nadmieniłam, że rama się opuściła :P Mogę to na szczęście kontrolować podkładkami. Ale jest teraz fajnie, szosowo i całkiem wygodnie :D Pedałem już zdążyłam oczywiście zahaczyć o asfalt XD A czemu nie warto hamować z górki przodem? (w sensie zamiast hamować przodem i tyłem to tylko tyłem?)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 12 Sie 2016, 21:18 »
Ludzie, po co błotniki ? Przecież nie będzie padać;)

Najważniejsze, że Jelona zmieniła kowadło na normalny widelec. Opór czołowy ciężarówki zmieniła na aerodynamikę roadstera ;)

Będzie dobrze :)

Offline Mężczyzna aqu

• Miasto: Świdnik
  • Na forum od: 30.09.2013
« 12 Sie 2016, 22:57 »

Jak Czerkaw nie dogoni Jelony to nie będzie dobrze ;)
Je­dyna wol­ność, to zwy­cięstwo nad sa­mym sobą.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 12 Sie 2016, 23:03 »

Jak Czerkaw nie dogoni Jelony to nie będzie dobrze ;)

Sztywny hol ;)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 12 Sie 2016, 23:41 »
A czemu nie warto hamować z górki przodem? (w sensie zamiast hamować przodem i tyłem to tylko tyłem?)
Taki rowerek lubi brykać.Hamuj tak żeby było dobrze. :)
Tak jak pisze Tomek:"Będzie dobrze"i "Ludzie, po co błotniki ? Przecież nie będzie padać" :)
PS
Jedźmy już.Ja ciągle na działce U Roberta Janika.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum